Lyžovať sa môžete, ak si zoženiete a vystojíte test
15 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Vianočná lyžovačka nemusí byť taká jednoduchá, ako sa hovorí. Čakajú na vás dva problémy - najskôr zohnať termín a test a potom - vystáť si niekoľko hodín.


Do Vianoc zostáva plus mínus týždeň. Ak sa niekto chce pred odchodom na sviatky otestovať, začína mať problém. Termíny na PCR testy pre samoplatcov sa veľmi rýchlo zapĺňajú a k dispozícii zostávajú menej presné antigénové testy. Informuje web domov.sme.sk.

Ďalšou komplikáciou je, že ani týždeň pre Vianocami nie je jasné, kde a kedy obyvatelia Slovenska budú počas sviatkov potrebovať negatívny test. Napríklad či aj na to, aby mohli cestovať domov alebo sa počas Vianoc pohybovať po vonku.

Celoplošné testovanie už neprichádza do úvahy, lebo máme málo testov. Ministerstvo zdravotníctvo ich síce napočítalo na 2,45 milióna kusov, avšak minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) minulý týždeň povedal, že ich máme len pol druha milióna. Hlavná epidemiologička Henrieta Hudečková pre SME zhodnotila, že ich už nie je ani toľko.

Testovanie nebude. Nemáme vraj testy. Ale kde sú?
Matovič odvolal testovanie na Mikuláša z dôvodu nedostatku testov. Hlina tvrdí, že by sme mali mať k dispozícii ešte viac ako 7 miliónov testov. Ak ich nemáme, tak kde sú? Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Nedostatok testov je spôsobený doťahovaním sa medzi premiérom Igorom Matovičom, ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (obidvaja OĽaNO) a Sulíkom o tom, kto ich kúpi. Nakoniec ich 16 miliónov objednal šéf SaS, ale prídu až 7. januára 2021.

Ak sa obyvateľ Bratislavy chcel v pondelok ako samoplatca objednať na PCR test v Medirexe alebo v Alpha medical, v hlavnom meste sa mu už termín pred sviatkami nepodarilo nájsť. Medirex, kde PCR test stojí 70 eur, má v Bratislave voľné termíny už iba po Vianociach, zvyčajne od 28. decembra. Termín na o 20 eur lacnejší PCR test v Alpha medical už záujemca v hlavnom meste na december nezoženie.

Ak sa bude chcieť otestovať presnejším PCR testom bude musieť cestovať. Napríklad v prípade Medirexu do Trnavy, kde v pondelok poobede boli voľné termíny ešte na 17. decembra.

Medirex má podľa jej hovorkyne Diany Madarászovej dostatok PCR testov. Ich denná kapacita sa pohybuje od 3000 do 3500 testov. "Kapacitu budeme zvyšovať na 5000," vraví. Avšak väčšina týchto testov je určená pre ľudí s príznakmi infekcie koronavírusu, ktorých na test pošle ich lekár. Nie pre samoplatcov bez príznakov.

Die Presse: Slovenský premiér musel hromadné testy odložiť, v krajine vládne chaos
https://www.diepresse.com/5904203/was-in-der-slowakei-bei-massentests-schieflauft?from=rss Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Ingrid Vrabcová