Ruská duma zakázala úradníkom urážať občanov - nazvať ich opicami bude stáť 150-tisíc rubľov
15 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Podľa nového zákona sa za verejné urážky občanov budú v Rusku považovať aj on-line vyjadrenia štátnych zamestnancov na internete.






Štátna duma Ruskej federácie (parlament) prijala v druhom - hlavnom - čítaní návrh zákona o zavedení správnych pokút pre štátnych zamestnancov za urážky občanov do výšky 150-tisíc rubľov, ktorý rovnako zrovnoprávňuje urážky na internete s tými verejnými a stanovuje značnú pokutu za urážku na cti pre právnické osoby. Píše o tom web agentúry TASS tass-ru.

Blaha podal trestné oznámenie na Matoviča, Naďa a Krupu za hanobenie národa
"Igor Matovič a jeho spolustraníci neuveriteľným spôsobom urážajú a hanobia ľudí na Slovensku. Vraj sú opice. Vraj sú luza. Vraj sú psychopati... Dosť! Podávam trestné oznámenia za hanobenie, trestná sadzba jeden až tri roky... Už stačilo, páni... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Michal Filek


Návrh zákona o zmene a doplnení Kódexu správnych deliktov (CAO) predstavil Štátnej dume začiatkom mája šéf Výboru pre informačnú politiku, informačné technológie a komunikácie Dumy Aleksander Jevsejevič Kinštajn a prvý podpredseda rady federácie Andrej Turčak. Podľa textu urážka, ktorej sa dopustí štátny zamestnanec alebo zamestnanec obce v súvislosti s výkonom svojich právomocí, znamená uloženie správnej pokuty vo výške 50-tisíc až 100-tisíc rubľov alebo diskvalifikáciu až na jeden rok. Za opakované porušenie sa ustanovuje pokuta vo výške 100 - 150 tisíc rubľov alebo diskvalifikácia (zbavenie práva obsadzovať miesta v štátnej a komunálnej službe) na obdobie až dvoch rokov.

Návrh zákona navyše zrovnoprávňuje urážky na internete s verejnými urážkami, a to aj prostredníctvom médií. Neprijatie opatrení na zamedzenie verejnej urážky občanov v médiách alebo na internete sa bude trestať pokutou pre úradníkov vo výške od 30 do 50 tisíc rubľov (teraz - od 10 do 30 tisíc) a pre právnické osoby - od 50 do 100 tisíc rubľov (teraz od 30 tisíc do 50 tisíc).

Matovič s Naďom dourážali protestujúcich proti ich vláde
Minister obrany Jaroslav Naď šokoval vyjadrením, že nevidel protestovať normálnych ľudí, ale „iba opice, bitkárov, extrémistov a psychopatov“. „Po dnešku Bromhexin a vodka budú vypredané“, dopĺňa Matovič Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič