Lož o našom premiérovi: je jasnovidec, o koronavíruse vedel pred rokom
15 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Už pred rokom  mal Igor Matovič napísať na svoj facebookový profil status o koronavíruse. Dôkazom má byť fotografia monitoru počítača, na ktorej je zdieľaná spomienka zo 7. decembra 2019. Polícia ale upozorňuje, že v tomto prípade ide o podvod, informuje portál topky.sk. Je teda možné, že náš premiér jasnovidcom je, zverejnený hoax to však v nijakom prípade nedokazuje. 



Šíriteľ hoaxu sa dopustil niekoľkých chýb

Hoax má podľa polície už vyše 1500 zdieľaní. „Snahou konšpirátorov je hľadať bludy všade, kde sa len dá. Obľúbený scenár hovorí o nadvláde vyvolených ľudí, ktorí vedeli o koronavíruse dopredu. Čo by malo byť ich cieľom, nevedno....“ píše na úvod príspevku polícia. A prečo ide v tomto prípade o podvod? Polícia pripomenula, že Facebook skutočne umožňuje zdieľať spomienku, „teda status(y), ktorý ste uverejnili na deň presne pred rokom, dvoma a tak ďalej. Lenže takéto zdieľanie umožňuje len jeho autorom. Status z odfoteného monitora pochádza z iného zdroja, nie od premiéra, teda nejde o spomienku premiérovho facebooku,“ vysvetľuje polícia.

V druhom ochrancovia zákona pripomínajú, že je technicky možné, že užívateľ XY si vytvoril screenshot z premiérovho statusu. „Zverejnil ho sebe a teraz sa mu jeho status objavil ako spomienka spred roka. V tejto súvislosti však musíme podotknúť, že facebook umožňuje užívateľom editovať statusy aj spätne. Výmena fotografie/screenshotu je jednoduchá,“ zdôrazňuje polícia.



Muž, ktorý zomrel po "COVID párty": Myslel si, že pandémia je hoax
Možno poznáte matky, ktoré organizujú spoločné hranie pri kiahňach, aby sa ich deti nakazili. Niečo podobné sa údajne začalo diať i v Spojených štátoch amerických, ale s tragickejšími dôsledkami. Účastníkmi sú mladí ľudia, ktorí neveria na... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Natália Sollárová

Premiér zverejnil svoj status až 24. marca

Niekto teda mohol zverejniť „niečo“ pred rokom a neskôr status nahradil screenshotom z Facebooku premiéra, aby to pôsobilo tak, že o koronavíruse vedel už dávno pred všetkými. „Fotka monitoru a úprava statusu navyše pôsobí ako nepodarená fotomontáž,“ uvádza polícia v treťom bode svojho statusu.

„Posledný a najdôležitejší bod: premiér predmetný status zverejnil 24. marca 2020, o čom sa môžete presvedčiť priamo na jeho facebooku,“ doplnila na záver vo štvrtom bode polícia s dodatkom, že na základe kontroly môžu uviesť, že premiér tento status žiadnym spôsobom needitoval dodatočne, teda ako ho napísal, tak vyšiel a v takejto nezmenenej podobe je tam dodnes.

Šírenie hoaxov o COVID-19  sa nevypláca: Peter svoje hrdinské slová zrejme už trpko oľutoval
Veľa ľudí si myslí, že šírenie hoaxov na internete nebude mať dôsledky. Peter si to po návšteve polície už určite nemyslí. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.