Tašky na víno plné peňazí pre aktérov aféry Dobytkár
14 | 12 | 2020 I sefredaktor


V známom bratislavskom hoteli sa mala jedna izba premeniť na „kanceláriu“ pre potreby diskrétnych debát finančníka Martina Kvietika s jeho návštevami. Podľa informácií Aktuality.sk pôvodne radovú izbu číslo 8 v bratislavskom hoteli Albrecht využíval dnes väzobne stíhaný Kvietik od roku 2017 do roku 2019 ako konzultačnú miestnosť.







Martin Kvietik tam sedával niekedy sám, ale neraz tam za ním prichádzali prominentní hostia. Svedkovia, ako aj niektorí obvinení aktéri kauzy Dobytkár prehovorili, kto tam finančníka navštevoval najčastejšie a čo sa vlastne odohrávalo za dverami izby číslo 8.

Tašky od vína


Jeden z kľúčových úplatkárov kauzy Dobytkár Marek Kodada pred vyšetrovateľom opísal, ako do hotela nosil darčekové tašky na víno. Odovzdával ich v predsieni upravenej izby, podľa vlastných slov priamo Kvietikovi do rúk. V taškách podľa jeho slov nebolo víno, ale peniaze v hotovosti. „Tašku od vína s finančnými prostriedkami pán Kvietik prevzal a následne odložil do skrinky, ktorá je kolmo na posuvné záchodové dvere. Pri odovzdaní finančných prostriedkov som pánovi Kvietikovi povedal sumu finančných prostriedkov, ktorú som mu odovzdal,“ priznal Kodada.


Peniaze podľa vlastných slov Kodada nenosil tašky jednotlivo za každý podplatený projekt, ale až keď sa nazbierala väčšia suma peňazí. Kodada mal v kauze Dobytkár úlohu rozdeľovača peňazí. Podľa vopred dohodnutého vzorca delil úplatky nielen Kvietikovi, ale aj sebe a šéfovi PPA Jurajovi Kožuchovi. Ani v jednom prípade sa nestalo, že by pán Kožuch dostal pri tomto stretnutí za prítomnosti pána Kvietika svoj podiel. Pánovi Kožuchovi som odovzdával finančné prostriedky v Rakúsku,“  vypovedal Kodada.

Percentá z vybaveného projektu

Kým Kvietik mal dostávať 7,5 až 8 percent z každého vybaveného projektu, Kožuch iba jedno percento. Polícia zatiaľ vyčíslila, že úplatky pre týchto dvoch mužov sa vyšplhali takmer na milión eur. To však nemusí byť konečná cifra. Martin Kvietik je od leta  vo vyšetrovacej väzbe za prijímanie úplatkov, finančník však vinu dlhodobo odmieta.

Podľa informácií Aktuality.sk v kauze Dobytkár vypovedal ako svedok už aj predseda SNS Andrej Danko. Tvrdil, že do marca 2019 vraj ani nevedel, že nejaká Pôdohospodárska platobná agentúra vôbec existuje. Riešiť ju začal až po stretnutí s farmármi. Vlastným politickým tlakom sa mal snažiť získať peniaze z ministerstva financií na informačný systém.  Bývalý predseda parlamentu priznal, že obvinených z kauzy Dobytkár Norberta Bödöra aj Martina Kvietika pozná.