Škandál: Do tajomnej hotelovej izby, kam sa nosili úplatky, chodili aj Danko a Matečná
14 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry ešte na jar zadržali niekoľko ľudí pri akcii Dobytkár, v ktorej sa mali točiť miliónové mega úplatky z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Medzi zadržanými bol aj finančník a zároveň syn známeho slovenského herca.


V miliónovom biznise spojenom s úplatkami „lieta“ aj finančník Martin Kvietik, ktorý si mal, podľa zistení Aktuality.sk, prenajímať jednu z izieb v známom bratislavskom hoteli ako „kanceláriu“ pre potreby diskrétnych debát s jeho návštevami. Schôdzky s týmto dnes už väzobne stíhaným oligarchom priznala bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná aj predseda SNS Andrej Danko, informuje portál aktuality.sk.
Úplatky do hotelovej "pracovne" nosili v taškách na víno

Na prvom poschodí bratislavského hotela Albrecht, ktorý patrí finančnej skupine Slavia Capital, to bola najskôr radová izba číslo 8, potom z nej zmizli postele a nahradil ich kožený gauč, ba pribudol aj konferenčný stolík či vitrína s pohármi. Podľa informácií Aktuality.sk ju využíval výlučne finančník Martin Kvietik pre seba a svoje návštevy. Takto zariadená „úradovňa“ slúžila od roku 2017 do roku 2019. Oligarcha Martin Kvietik tam sedával niekedy sám, ale nie raz tam za ním prichádzali prominentní hostia. Svedkovia, ako aj niektorí obvinení aktéri kauzy Dobytkár, prehovorili, kto tam finančníka navštevoval najčastejšie, a čo sa za dverami izby vlastne odohrávalo.

Jeden z kľúčových úplatkárov, Marek Kodada, pred vyšetrovateľom opísal, ako do hotela nosil darčekové tašky na víno. Odovzdával ich v predsieni upravenej izby, podľa vlastných slov, priamo Kvietikovi. V taškách však podľa jeho slov nebolo víno, ale čosi celkom iné. V dobe kešu mali slúžiť na diskrétny prenos peňazí v hotovosti. „Tašku od vína s finančnými prostriedkami pán Kvietik prevzal a následne odložil do skrinky, ktorá je kolmo na posuvné záchodové dvere. Pri odovzdaní finančných prostriedkov som pánovi Kvietikovi povedal sumu finančných prostriedkov, ktorú som mu odovzdal,“ priznal pred vyšetrovateľom Kodada.

Obvinený v kauze Dobytkár sa dobrovoľne rozhodol vydať 400-tisíc eur
Úplatky v rádoch státisícov putovali do rúk polície! Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Peter Haluza

Kvietik bral peniaze na hoteli, Kožuch ich dostával v Rakúsku

Peniaze podľa Kodadu nenosil jednotlivo za každý podplatený projekt, ale až keď sa nazbierala väčšia suma peňazí. Kodada mal v kauze Dobytkár úlohu ich rozdeľovača. Podľa vopred dohodnutého vzorca delil úplatky nielen Kvietikovi, ale aj sebe a šéfovi PPA Jurajovi Kožuchovi. „Niekedy bol v miestnosti prítomný aj pán Kožuch, ktorý bol v zadnej časti miestnosti, kde bol stôl so stoličkami a gauč. Ani v jednom prípade sa nestalo, že by pán Kožuch dostal pri tomto stretnutí za prítomnosti pána Kvietika svoj podiel. Pánovi Kožuchovi som odovzdával finančné prostriedky v Rakúsku,“ vysvetľoval ako sa to odohrávalo Kodada vyšetrovateľovi.

Kvietik mal dostávať 7,5 až 8 % z každého vybaveného projektu, Kožuch iba jedno. Polícia zatiaľ vyčíslila, že úplatky pre týchto dvoch mužov sa vyšplhali takmer na milión eur. To ale nemusí byť konečná cifra. Keď chcela polícia  v lete oligarchu Kvietika zadržať, hľadali ho aj v spomínanom hoteli. Po obvinení v korupčnej megakauze skončil vo vyšetrovacej väzbe za prijímanie úplatkov, no finančník vinu od začiatku odmieta.

Milióny z kauzy Dobytkár boli na účty obvinených vkladané v hotovosti
Obvinení v kauze Dobytkár pri legalizácii úplatkov potrebovali krytie zo strany bánk či finančnej polície. Na Slovensku tak zrejme existovala skupina ľudí, ktorých transakcie inštitúcie nekontrolovali. Týkať sa to má aj nitrianskeho podnikateľa... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Do hotelovej „pracovne“ chodili Danko, Matečná aj Kožuch

Návštevy v izbe číslo 8 však opísali aj zamestnanci hotela, ktorí prezradili, že niekedy v nej obsluhovali len Kvietika, inokedy aj jeho hostí. Podľa jedného zo svedkov izbu navštevovali ľudia známi z politického života, väčšinou muži. „Obsluhoval som aj pána Danka,“ povedal jeden zo zamestnancov. Dosť často registroval aj už spomínaného bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha, ktorý chodil do hotela sám, alebo sa u Kvietika stretli viacerí, či už v trojici, alebo štvorici. Kým hostí obsluhoval, bavili sa len o jedle, o čom sa rozprávali za zatvorenými dverami, to už čašník netuší. Svedok potvrdil aj návštevy spomínaného Kodadu, ktorý pred políciou vinu priznáva.

Podľa informácií Aktuality.sk v kauze Dobytkár vypovedal ako svedok už aj predseda SNS Andrej Danko, ktorý tvrdil, že do marca 2019 vraj ani nevedel, že nejaká Pôdohospodárska platobná agentúra vôbec existuje. Riešiť ju začal až po stretnutí s farmármi. Vlastným politickým tlakom sa mal snažiť získať peniaze z ministerstva financií na informačný systém. „Toto všetko bolo v gescii ministerky pôdohospodárstva, ale cítil som politickú zodpovednosť,“ uviedol Danko, ktorý o inej činnosti PPA do vypuknutia kauzy Dobytkár na jar tohto roku vraj nevedel. „Snažil som sa nikdy nezasahovať do riadenia jednotlivých ministerstiev.“ Bývalý predseda parlamentu podľa informácií Aktuality.sk ale priznal, že pozná obvinených oligarchov z kauzy Dobytkár Norberta Bödöra aj Martina Kvietika.

Bonul platil milióny eur firme, ktorá je vyšetrovaná v kauze Dobytkár
Reklamná agentúra Roko, ktorá bola v rámci kauzy Dobytkár v priebehu minulého týždňa obvinená z prania špinavých peňazí, má väzby na nitriansku SBS Bonul. Pre podozrenie z toho istého trestného činu je obvinený aj syn majiteľa Bonulu Norbert Bödör.... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok

Kvietikovci mali podľa šéfa SNS Danka v strane autoritu

Otec Štefa a syn Martin Kvietikovci. Zdroj: theworldnews.net


„Poznám pána Kvietika, dlhodobo z nejakých náhodných stretnutí som vnímal aj pána Bödöra mladšieho, ale nikdy som s ním nemal obchodný kontakt ani žiadne väzby,“ uviedol Danko, ktorý mal Bödöra vnímať ešte z čias, keď bol sám spoločníkom v SBS Dynasty. Nitriansky oligarcha Bödör je totiž synom majiteľa SBS Bonul, ktorá získala množstvo lukratívnych štátnych zákaziek a stráži aj súkromné firmy. Kauza Dobytkár, ktorá teraz odhaľuje stretnutia Kvietika s Dankom, bola zas prvým prípadom, v ktorom Bödöra mladšieho obvinili z trestnej činnosti, konkrétne z prania špinavých peňazí.

Podľa Andreja Danka požívali Kvietikovci v strane autoritu. „Nikdy sa táto rodina netajila sympatiami, a čo sa týka stretnutí, nikdy neboli tajné alebo systémovo organizované,“ vypovedal na polícii predseda SNS a upozornil, že staršiemu Kvietikovi, známemu hercovi a niekdajšiemu poslancovi parlamentu, odovzdal v roku 2015 cenu. „A vždy som vítal vypočuť si názor mladšieho alebo staršieho pána Kvietika,“ dodal Danko.

Kvietik si ako „gestor“ vyberania úplatkov v kauze Dobytkár budoval luxusné sídlo
Syn legendárneho herca Štefana Kvietika Martin Kvietik čaká v priebehu vyšetrovania kauzy Dobytkár vo väzbe. V úplatkárskej megakauze Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) mal pôsobiť ako „stranícky gestor“, medzitým si kúpil a rekonštruoval... Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Predseda SNS hotelové stretnutia s Kvietikom nepopiera

Niekedy sa podľa Danka skutočne stretli aj v spomínanom hoteli Albrecht. „Stretnutia s Martinom Kvietikom sa nikdy netýkali problematiky, ktorá je predmetom vyšetrovania a boli to všeobecné spoločenské debaty o názoroch podnikateľov, problémoch spoločností a Slovenska,“ vysvetľoval politik, podľa ktorého je Kvietik len jedným zo stoviek ľudí, s ktorými sa stretával. Naopak, Kodada vyšetrovateľom povedal, že časť peňazí z úplatkov mala smerovať aj do SNS. Danko ale čosi také na polícii rázne odmietol. „Martin Kvietik nikdy nefinancoval SNS, a to ani jedným centom!“ Danko odmietol aj možnosť, že by bol Kvietik mecenášom strany. „Je to absolútna hlúposť. Čítal som mediálne o x mecenášoch. Je to len zbožné želanie našich politických nepriateľov, ktorí aj túto kauzu mediálne zneužívajú,“ skonštatoval šéf SNS.

Rezortu pôdohospodárstva počas predchádzajúcej vlády za SNS šéfovala Gabriela Matečná. Práve ona menovala do funkcie šéfa PPA Juraja Kožucha. Matečná tvrdí, že ho predtým nepoznala a vybrala ho len na základe presvedčivého životopisu. O korupčných praktikách na PPA sa dozvedela, podľa vlastných slov, až z médií po odchode z čela rezortu. Prvé obvinenia v kauze Dobytkár padli 4. marca 2020. Aj exministerka Matečná pozná Martina Kvietika a priznala aj návštevy v hoteli Albrecht. „Bol veľkým priaznivcom SNS a po mojom nástupe mi pomáhal s mediálnou komunikáciou,“ dôvodila bývalá ministerka pôdohospodárstva návštevy v izbe č.8.

Obvinený v kauze Dobytkár tvrdí, že peniaze z úplatkov mali ísť aj na výdavky SNS
Z uznesenia Špeciálneho trestného súdu vyplýva, že časť úplatkov v kauze Dobytkár mohla smerovať na stranícke výdavky SNS pred poslednými voľbami, informujú aktuality.sk Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok

Exministerka Matečná spolu s Kvietikom riešili rozličné veci

Podľa Matečnej sa stretávali raz za dva až tri mesiace, na rozličných miestach, a aj v spomínanom hoteli. „Predmetom našich diskusií bolo mediálne poradenstvo z jeho strany. Jeho podnety boli pre mňa veľmi nápadité a často som ich potom používala s mojimi ľuďmi na poradách vedenia,“ priznala Matečná, ktorá tvrdí, že konkrétne projekty s Kvietikom nerozoberala. „Riešili sme otázku zákona o nekalých obchodných praktikách, o možnostiach dodávať slovenské produkty do obchodných reťazcov, o dvojakej kvalite potravín a podnety, ktoré boli od neho z praxe, nakoľko aj on pôsobí v uvedenom sektore.“

Matečná vraj svojho podriadeného Juraja Kožucha v Albrechte nikdy nevidela a odmietla tiež, že by na neho previedla komunikáciu s Kvietikom. „Určite nie, avšak predpokladám, že o sebe vedeli.“ Podľa informácií Aktuality.sk sa tajomná miestnosť číslo 8 koncom minulého roka opäť vrátila do pôvodného stavu a je z nej štandardná izba.
Kauza Dobytkár

- jedna z najväčších korupčných káuz na Slovensku

- polícia zmapovala úplatky v hodnote minimálne 10 miliónov eur

- v kauze sú obvinení žiadatelia o eurofondy, vybavovači, úradníci z agrorezortu aj oligarchovia Bödör a Kvietik

- úplatky za projekty mali fungovať minimálne počas dvoch vlád, keď agrorezort riadil najprv nominant Smeru, potom SNS

V kauze Dobytkár NAKA dosiaľ obvinila 21 fyzických a 7 právnických osôb
Národná kriminálna agentúra (NAKA) v kauze Dobytkár dosiaľ obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | TASR