Máme svetový unikát: V škole na výhode Slovenska prepadlo všetkých 451 prvákov!
14 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Tak toto je skutočná bomba. Na školu „prepadlíkov“ sa zmenila Súkromná stredná škola v Trebišove, v ktorej opakujú prvý ročník všetci jej minuloroční žiaci. Čo je za tým teraz zisťujú školskí inšpektori.


Takéto niečo na Slovensku, ale zrejme ani v celom svete, ešte nebolo. Doslova neuveriteľné je to, že všetci prváci, ktorí navštevovali v minulom školskom roku Súkromnú strednú odbornú školu v Trebišove, prepadlo. Prvý ročník si teda zopakuje až 451 študentov. Inšpektori teraz zisťujú, či ide o správny postup školy alebo o podvod, s úmyslom opakovane zarobiť na školských normatívoch, píše portál noviny.sk.
Množstvo prepadnutých prvákov nikto nerieši!

Škola nielenže vykazuje zvláštne čísla, ale ani jeden z minuloročných prvákov nepostúpil do ďalšieho ročníka. „K dnešnému dňu evidujeme 417 žiakov. Máme otvorené 2-ročné študijné odbory,“ informovala o škole ešte vo februári tohto roku riaditeľka SSOŠ Petra Kováčová. „Aktuálny počet žiakov školy 593 a prvý ročník navštevuje 593 žiakov,“ uvádza sa v stanovisku školy. „Škole boli poskytnuté finančné prostriedky na kalendárny rok 2020 v celkovej sume 1 541 101 eur,“ prezradil Tomáš Nejedlý z odboru komunikácie ministerstva školstva.

Práve ministerstvo začalo na základe vyplneného výkazu vykonávať na tejto škole dohľad s cieľom overiť celkový počet študentov. „Výsledkom dohľadu bol potvrdený počet žiakov študujúcich na našej škole,“ píše sa ďalej v stanovisku školy. „Dohľad zatiaľ nie je ukončený, dodal Nejedlý, lenže 451 prepadnutých prvákov zatiaľ nikto nerieši.

Kedy sa vrátia žiaci do škôl? Hlavný hygienik v tom má jasno
Dobré čísla v počte nakazených na COVID-19 spôsobili, že vláda pomaly uvoľňuje niektoré opatrenia. Školy však medzi nimi chýbajú, a tak sa rodičia najmä starších školákov pýtajú: "A čo naše deti?" Podrobnosti zisťoval portál... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

O povolenie opakovať požiadali žiaci aj ich rodičia

Škola prvákov vraj kvôli jarnej vlne koronavírusu nemohla učiť na diaľku, takže všetci potom neprešli cez komisionálne skúšky. „Plnoletí žiaci, alebo zákonní zástupcovia žiakov, požiadali riaditeľku školy o povolenie opakovať ročník,“ vysvetľuje škola vo svojom stanovisku. Zvláštne je, že na základe vyplneného výkazu ide podľa výšky poskytnutých štipendií o vynikajúcich žiakov a viacerí z nich už navyše tento ročník študijného odboru úspešne absolvovali na inej škole! „Dôvod opakovania ročníka nie je cieľom dohľadu ministerstva, je to v kompetencii Štátnej školskej inšpekcie,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva školstva.

Školská inšpekcia túto školu kvôli viacerým pochybeniam v minulosti navrhla zrušiť ešte počas letných prázdnin, no škola požiadala o prerušenie konania na 30 dní a ministerstvo jej vyhovelo. „Oslovené školy v okrese, ktoré vzdelávajú žiakov v daných odboroch, nedokážu kapacitne zabezpečiť všetkých žiakov našej školy,“ vysvetľuje v stanovisko škola. „Správne konanie začalo po doplnení podnetu dňa 5.10.2020, dodal Nejedlý. „Aby to konečné rozhodnutie naozaj bolo právoplatné a aby sa nestalo to, že by ho niekto spochybňoval - to, že daná škola by mala byť vyradená zo siete, uviedol podľa portálu noviny.sk. minister školstva Branislav Gröhling.

Žiaci a študenti na konci roka „neprepadnú“, uviedla riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu
Koncoročné výsledky aktuálneho školského roku žiakov základných a stredných škôl nemôžu byť „nedostatočné“ či „neuspokojivé“. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | SITA