Univerzita v Edinburgu identifikovala päť génov spôsobujúcich vážnu formu ochorenia Covid-19
13 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Existujúce lieky zameriavajúce sa na tieto gény otvárajú cestu k novým klinickým testom, informuje portál Blisty.


Univerzita v Edinburgu zistila potenciálne liečebné metódy pre Covid-19. Identifikovala totiž päť génov spojených s najvážnejším priebehom Covidu-19. Tamojší vedci identifikovali gény, ktoré sa podieľajú na dvoch molekulárnych procesoch - na protivirálnej imunite a na zápale pľúc. Tento nový objav umožní lekárom pochopiť, ako Covid-19 poškodzuje pľúca na molekulárnej úrovni.

Vedci z univerzity v Edinburgu toto zistenie urobili na základe štúdie DNA 2700 pacientov z 208 britských nemocničných jednotiek intenzívnej starostlivosti.

Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, pretože očakávaná vakcína na COVID 19 prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách
Štátne hmotné rezervy aj štát ako taký sa od utorka 31.marca 2020 začal naozaj zaujímať o možnosti a kapacity firmy Chirana T.Injecta zo Starej Turej. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


Vedci porovnali genetické informácie pacientov trpiacich ochorením Covid-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti so vzorkami od zdravých dobrovoľníkov. Tím zistil kľúčové rozdiely v piatich génoch pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti v porovnaní s génmi zdravých dobrovoľníkov. Gény IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 a CCR2 čiastočne vysvetľujú, prečo niektorí ľudia majú ťažký priebeh nového typu koronavírusu a iní sú ním nepostihnutí.

Vedci potom dokázali predikovať vplyv liekov na pacientov, pretože niektoré varianty génov reagujú podobným spôsobom na určité lieky. Napríklad dokázali, že zníženie aktivity génu TYK2 chráni pred Covidom-19. Spôsobuje to trieda protizápalových liekov menom inhibítory JAK. Ich súčasťou je liek baricitinib.

Vedci tiež zistili, že podpora činnosti génu INFAR2 vyvoláva ochranu pred koronavírusom, pretože to napodobňuje liečbu interferónom - bielkovín, vypúšťaných bunkami imunitného systému na ochranu proti vírusom. Experti však varujú, že ak to má byť efektívne, liečba musí začať veľmi skoro po nákaze.

Covid-19 môže skončiť skutočným Matrixom, varuje bývalý ruský zástupca OSN
Bývalý člen Komisie Organizácie spojených národov pre biologické zbrane Igor Nikulin, je presvedčený, že vakcína v skutočnosti zaočkovaných „pripojí k Matrixu“. Uviedol News.rambler.ru. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič


Na základe výsledkov zverejnených v časopise Nature vedci zdôrazňujú, že klinické skúšky by sa mali zamerať na lieky, ktoré cielia na tieto špecifické antivirálne a protizápalové cesty.

"Toto je ohromujúca realizácia prísľubu ľudskej genetiky pomôcť porozumieť kritickým chorobám. Podobne ako v prípade sepsy a chrípky, pri Covide-19 spôsobuje poškodzovanie pľúc náš vlastný imunitný systém, nie sám vírus. Naše genetické výsledky poskytujú cestovnú mapu zložitosťou imunitných signálov a ukazujú cestu ku kľúčovým liekom."

Hromadné vymieranie na Zemi sa odohráva zhruba každých 27 miliónov rokov, tvrdia vedci
Vedci z Newyorskej univerzity zistili, že hromadné vymierania v celej histórii Zeme majú základný cyklus v dĺžke zhruba 27 miliónov rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Marek Molnár