Ruská ponorka Vladimir Monomach prvýkrát odpálila medzikontinentálne balistické rakety Bulava (VIDEO)
13 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Jedna z najmodernejších ruských ponoriek triedy Borej, Vladimir Monomach, v rámci nedávneho vojenského výcviku vôbec prvýkrát vyskúšala salvu štyroch medzikontinentálnych balistických rakiet, informuje portál RT.


Úchvatné zábery, ktoré v sobotu zverejnilo ruské ministerstvo obrany, demonštrujú okamihy, keď strategická ponorka ruskej tichomorskej flotily Vladimir Monomach odpálila balistické rakety RSM-56 Bulava na ich ciele, ktoré boli vzdialené asi 5 000 kilometrov.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=zEZunVJbvZM&feature=emb_title

Všetky štyri rakety vystrelené z Ochotského mora na ruskom Ďalekom východe údajne zasiahli svoje ciele v Archangeľskej oblasti na severe krajiny, len pár stoviek kilometrov od Fínska.

Dokonca aj jediná raketa Bulava, ktorá je schopná niesť 6 až 10 jadrových hlavíc, by mohla spôsobiť katastrofu na akomkoľvek území, ktoré zasiahne. Štyri takéto rakety by mohli mať za následok jadrovú apokalypsu, ak by sa ľudstvo niekedy zapojilo do totálnej jadrovej vojny.

170 metrov dlhá ponorka Vladimir Monomach je jedna zo štyroch najnovších ruských ponoriek triedy Borej, pričom je navrhnutá na prepravu 16 rakiet Bulava, ako aj torpéd a rakiet Onyx a Kalibr.

Ruská fregata Admirál Gorškov, vyzbrojená Zirkonmi, stráži krízovú oblasť Pobaltska
Gorškov je síce dislokovaný v Bielom mori, ale jeho rakety s desaťnásobnou rýchlosťou zvuku sú dostatočnou zárukou pre obranu Kaliningradskej oblasti. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Ivan Brožík