Pandémia ohrozuje demokraciu
10 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Správa demokratického inštitútu International IDEA uviedla, že šesť z 10 krajín sveta prijalo počas pandémie Covid-19 opatrenia, ktoré ohrozujú demokraciu alebo ľudské práva, informuje portál France 24.


Štúdia, ktorá skúmala situáciu takmer vo všetkých krajinách sveta, dospela k záveru, že 61 percent národov „zaviedlo obmedzenia, ktoré boli buď nezákonné, neprimerané, neurčité alebo zbytočné“ minimálne v jednej oblasti demokratických slobôd.

Spomedzi krajín, ktoré sa všeobecne považujú za demokratické, do tejto kategórie spadalo 43 percent, čo podľa medzivládnej organizácie so sídlom v Štokholme stúplo v prípade autoritárskych režimov na 90 percent. „Dalo sa očakávať, že autoritárske režimy, ktoré budú mať menej kontrol a vyváženosti, využijú výhovorku poskytnutú pandémiou na utiahnutie opaskov,“ uviedol pre agentúru AFP generálny tajomník Kevin Casas-Zamora.





„Prekvapujúcejší je fakt, že toľko demokracií prijalo opatrenia, ktoré sú z hľadiska demokracie a ľudských práv problematické,“ dodal Casas-Zamora. India, demokratická krajina, mala nezávideniahodné prvé miesto s mierami „znepokojenia“ v deviatich z 22 skúmaných oblastí - vrátane slobody pohybu, slobody prejavu a slobody tlače - pred Alžírskom a Bangladéšom s ôsmimi oblasťami znepokojenia.

Odborník: rakovinu, Parkinsona, epilepsiu vie kanabis nielen spomaliť, ale aj zastaviť
10 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Za nimi nasledovala Čína, Egypt, Malajzia a Kuba, ktoré mali po sedem. Vírus jednoducho „odhaľuje všetky naše zlyhania“. Rusko bolo najlepším európskym národom so šiestimi, rovnaké skóre zdieľali Saudská Arábia, Mjanmarsko, Jordánsko, Srí Lanka a Zimbabwe.

IDEA preskúmala rôzne opatrenia prijaté po celom svete s cieľom zistiť, či sú problematické z hľadiska demokracie a ľudských práv, bez ohľadu na účinnosť z hľadiska zdravia. Spolu s Indiou boli Malajzia, Mjanmarsko, Srí Lanka a Irak - všetky považované za demokracie, aj keď niektoré z nich „krehké“ - medzi 15 najlepších krajín s najhoršími rekordmi.

„Pandémia je akcelerátorom trendov, ktoré boli zavedené pred vírusom,“ uviedol Casas-Zamora. „Krajiny, ktoré boli vo väčšine prípadov vysoko autoritárske, sa stali ešte viac autoritárskymi. Zatiaľ čo demokracie, ktoré čelili skutočným výzvam v oblasti schopnosti presadzovať zásady právneho štátu a základných ľudských práv, sa po týchto výzvach zhoršili,“ dodal.

OSN má jasno: Ak nie si cyklista a vegetarián, nemáš tu čo hľadať
OSN nahliadla do budúcnosti.... a uvidela, že je obývaná cyklistickými vegetariánmi, ktorí sa vyhýbajú cestovaniu lietadlom a žijú svoje životy v uhlíkovej neutralite poháňanej slnečnou energiou. To sú kľúčové prvky, ktoré OSN považuje za „jedinú... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Šéfka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová toto zistenie v stredu zopakovala a varovala, že koronakríza iba podčiarkla slabosti a rozdiely v spoločnostiach vrátane deštruktívneho nerešpektovania základných práv. „Covid-19 sa zameral na trhliny a nestabilitu v našich spoločnostiach, čím odhalil všetky naše zlyhania pri investovaní do budovania spravodlivých spoločností,“ povedal Bacheletová novinárom v Ženeve. „Ukázalo sa na slabosť systémov, ktoré nedokázali sústrediť ústrednú pozornosť na dodržiavanie ľudských práv,“ uviedla.

Spomedzi hlavných západných demokracií boli vyčlenené iba USA, ktoré sa zaoberajú dvoma oblasťami: „sloboda združovania a zhromažďovania“ a „predvídateľné presadzovanie“. Izrael mal päť znepokojujúcich oblastí a Argentína dve.

Bolo spomenutých päť krajín Európskej únie: Bulharsko s tromi oblasťami záujmu, Maďarskom s dvomi a Poľsko, Slovensko a Slovinsko malo každé po jednej.

Dobrá správa: Ak chcete aby Sputnik V účinkoval, nemusíte sa vzdať alkoholu
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Medzi najčastejšie obavy patrili obmedzenia slobôd tlače v mene boja proti dezinformáciám, nadmerné použitie sily, ako napríklad rozmiestňovanie jednotiek na presadzovanie pravidiel alebo internačné tábory pre chorých, korupcia v núdzových dodávateľských zmluvách a obviňovanie migrantov z pandémie.

Štúdia tiež ocenila niekoľko krajín ako vzory kombinácie účinných zdravotných opatrení s rešpektovaním demokratických princípov. Boli to Island, Fínsko, Nový Zéland, Nórsko, Južná Kórea, Taiwan, Uruguaj, Cyprus, Japonsko, Senegal a Sierra Leone.

Francúzsko, Taliansko, Kanada, Nemecko, Veľká Británia a Španielsko neboli spomenuté medzi najlepšími, ale takisto nespôsobili žiadne obavy.

Prezidentský rozvod? Hillary už má dosť Billových sexuálnych škandálov
10 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


IDEA vyvrátila myšlienku, že nedemokratické národy dosiahli lepšie výsledky v zadržiavaní nového koronavírusu. Zjavný úspech Havany a Pekingu v boji proti vírusu „sa dosiahol pri vysokých nákladoch na demokraciu a ľudské práva,“ uvádza sa v správe.

IDEA uviedla, že jej závery sú založené na globálnych pozorovaniach vplyvu Covid-19 na demokraciu, ktoré boli zahájené v júli spolu s Európskou komisiou. Podľa inštitútu žije v súčasnosti 55 percent svetovej populácie v demokracii. V 162 hodnotených krajinách sa počítalo s 99 demokraciami, 33 autoritárskymi vládami a 30 „hybridnými“ vládami.

Do Ázie sa bez očkovania nedostanete
09 | 12 | 2020 | Diana Zaťková