Dostál: Dnes menovaný generálny prokurátor Žilinka na vypočutí klamal
10 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Ondrej Dostál (SaS) bol jedným z 15 poslancov, ktorí pri voľbe generálneho prokurátora nehlasovali za Maroša Žilinku. Dnes tvrdí, že na vypočutí Žilinka klamal.


Informácie o tom, že bol Kaliňákovou voľbou na špeciálneho prokurátora, Žilinka rezolútne poprel. "Žilinka nehovoril pravdu. Až neskôr po vypočutí som sa dozvedel, že v dvoch dôležitých veciach nehovoril pred ústavnoprávnym výborom pravdu," píše pre dennikn.sk poslanec Ondrej Dostál.

Maroša Žilinku sprevádza dobrá odborná povesť, verejnosti nie sú známe kauzy, ktoré by sa dali považovať za zlyhanie. Naopak, je známe, že sa zameral na Kočnera ešte v čase, keď bol Kočner v kondícii a že si za to vyslúžil objednávku vraždy aj s celou rodinou.

S jeho menom sa však spájajú pochybnosti, na ktoré Dostál upriamuje pozornosť:  priateľstvo s Michalom Gučíkom, prepojeným na politiku z čias vlád Smeru a jej oligarchické pozadie, a informácia, že Žilinku údajne presadzoval ako nástupcu Dušana Kováčika na poste špeciálneho prokurátora bývalý minister vnútra Robert Kaliňák.

Koalícia nebude mať spoločného kandidáta na šéfa Generálnej prokurátori SR, tvrdí Krajniak
Vládna koalícia hnutí a strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa dohodla, že nebude mať spoločného kandidáta na funkciu generálneho prokurátora. V nedeľnej diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza to povedal minister práce, sociálnych vecí a... Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | TASR


Žilinka sa k priateľstvu s Gučíkom priznáva. Tvrdí, že má čisto osobný charakter a aj na vypočúvaní hovoril, že priateľstvo s Gučíkom nijako neovplyvňuje výkon funkcie prokurátora. Podľa Žilinku sa Gučík ani neangažoval pri jeho kandidatúre na generálneho prokurátora.

Dostál tvrdí, že existuje vplyvný politik, ktorého Gučík oslovil v súvislosti s kandidatúrou Žilinku na generálneho prokurátora. Mal to urobiť tak, že o tom Žilinka musel vedieť. "A z iného zdroja som sa dozvedel, že Žilinka v predchádzajúcom volebnom období aktívne riešil možnosť, že by sa mohol stať špeciálnym prokurátorom namiesto Dušana Kováčika. Ak by ten zo svojej funkcie predčasne odstúpil a smerákmi vedená koalícia by si ešte stihla zvoliť jeho nástupcu," uvádza Dostál.

Voľba generálneho prokurátora je rozpadávanie sa koalície v priamom prenose, myslí si Blaha
Stále nie je známe, či sa koalícia zhodne na jednom kandidátovi na generálneho prokurátora. Nejasný je zatiaľ najmä postoj najsilnejšieho klubu OĽaNO. Premiér Matovič poprel, že by mali blízko k Jurajovi Klimentovi, ktorý je známy z kauzy... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Michal Filek


"Nemám najmenší dôvod pochybovať, že to bolo naozaj tak a že Žilinka v týchto dvoch dôležitých veciach nehovoril pred ústavnoprávnym výborom pravdu. Volil som Tomáša Honza, lebo som ho považoval za najlepšieho z kandidátov," konštatuje poslanec.

Postavil sa Kočnerovi a takmer ho to stálo život. Maroš Žilinka bude novým generálnym prokurátorom
Poslanci Národnej rady celkom jednoznačne zvolili za nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Zo 147 prítomných poslancov za neho zahlasovalo 132, čo dáva jasne vedieť, že svoj hlas mu dali aj opozičné strany, a také čosi tu už veľmi dávno... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.