Postavil sa Kočnerovi a takmer ho to stálo život. Maroš Žilinka bude novým generálnym prokurátorom
05 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Poslanci Národnej rady celkom jednoznačne zvolili za nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Zo 147 prítomných poslancov za neho zahlasovalo 132, čo dáva jasne vedieť, že svoj hlas mu dali aj opozičné strany, a také čosi tu už veľmi dávno nebolo.


Takú masívnu podporu novozvoleného generálneho prokurátora Maroša Žilinku naprieč celým politickým spektrom zrejme nikto nečakal. Žilinka bude mať pod palcom prokurátorov nasledujúcich 7 rokov a pánom bude vo všetkých súdnych sporoch, v ktorých dokáže zvrátiť verdikty svojich okresných či krajských kolegov, píše portál cas.sk.
Zvolenie je záväzok prinavrátiť občanom dôveru v spravodlivosť

Dohoda na mene nového prokurátora sa v kolícii nerodila ľahko, ba dá sa povedať, že vyvolala istú búrku, lebo na zadné sa stavala najmä strana Za ľudí, ktorá podporovala Tomáša Honza. Ten v konečnom zúčtovaní skončil s iba 15 hlasmi druhý. Napriek odporu „Kiskovcov“ získal víťazný Maroš Žilinka neuveriteľných 132 hlasov, ba podporu dostal aj z opozičných strán Smer-SD, Hlas-SD a dokonca aj od kotlebovcov. „Je to záväzok prinavrátiť občanom dôveru v spravodlivosť a presvedčenie, že všetci sme si pred zákonom rovní. To je možné dosiahnuť len vtedy, ak bude prokuratúra budovaná ako otvorená a transparentná inštitúcia, ktorá slúži výlučne právu, spravodlivosti a verejnému záujmu. Zaslúžia si to občania, ale aj všetci poctiví prokurátori,“ uviedol na margo svojho víťazstva novozvolený generálny prokurátor.

V minulých mesiacoch sa síce hovorilo, že nový vietor do plachiet prokuratúry má priniesť človek zvonka, nakoniec sa tak nestalo a v kuloároch sa dokonca hovorí o veľkom víťazstve Borisa Kollára. Do funkcie totiž Žilinku okrem Slovenskej advokátskej komory navrhla aj poslankyňa Sme rodina Petra Hajšelová. „Zaskočilo ma, že zvolili opäť niekoho zvnútra. Čakalo sa, že príde niekto, kto nastaví nové pravidlá a fungovanie,“ myslí si sociológ Michal Vašečka. O šťastnej ruke pri výbere šéfa prokuratúry hovorí bývalý minister vnútra a dnes advokát Daniel Lipšic, pod ktorým pracoval Žilinka ako štátny tajomník. „S Marošom sa poznám 15 rokov. Vždy som ho považoval za dobrého a rozvážneho profesionála a za jedného z najlepších prokurátorov. Držím mu palce v novej misii,“ napísal Lipšic.

Smer-SD tvrdí, že premiér prehral súboj o generálneho prokurátora
Premiér Igor Matovič (OĽANO) prehral súboj o generálneho prokurátora na celej čiare. Tvrdí to opozičný Smer-SD, podľa ktorého vládna koalícia voľbou vyslovila premiérovi nedôveru. TASR o tom informoval hovorca strany Smer-SD Ján... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Postavil sa Kočnerovi a takmer to stálo život jeho i jeho rodiny

Spokojnosť so zvolením Žilinku netaja ani jeho kolegovia, ktorým bude nasledujúcich sedem rokov šéfovať. „Rada prokurátorov Slovenskej republiky víta zvolenie kandidáta na funkciu generálneho prokurátora, keďže rezort prokuratúry nemôže dlhodobo riadne fungovať bez generálneho prokurátora,“ vysvetlila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová s tým, že rada očakáva od nového generálneho prokurátora riešenie pálčivých problémov prokuratúry.

Žilinka teda strieda vo funkcii Jaroslava Čižnára, ktorý svoj post opustil ešte v lete  mnohí mu vyčítali, že hoci po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sľúbil rozpútať peklo, veci sa za jeho vedenia riešili len veľmi pomaly. Naopak, Žilinka bol ten, ktorý sa postavil Kočnerovi v kauze Donovaly či Technopol. Alena Zsuzsová mala ponúkať na jeseň v roku 2017 za jeho vraždu 70-tisíc eur, za odstránenie jeho manželky a dvoch detí bol v hre príplatok ďalších 10-tisíc eur na hlavu. Z objednanej vraždy napokon zišlo. Posledné slovo ale bude mať až prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá ho vymenuje do funkcie. „Generálny prokurátor je pre výkon spravodlivosti jednou z najdôležitejších funkcií v štáte. Prezidentka víta, že voľbe kandidáta do tejto funkcie predchádzalo verejné vypočutie všetkých prihlásených, a že parlament kandidáta zvolil hneď v prvej voľbe,“ uviedol hovorca prezidentky Martin Striženec s tým, že slávnostný akt menovania sa uskutoční 10. decembra.

Prokurátor Žilinka: Som presvedčený, že motívom objednávateľa mojej vraždy je moja práca
Maroš Žilinka ocenil prácu vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorým sa podarilo vec zdokumentovať do štádia vznesenia obvinenia. Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR

Sociológ aj politológ sa zhodujú, opozičné strany kalkulovali

„To, že za neho hlasovali strany Hlas a Smer vnímam tak, že nemali svojho výrazného kandidáta a zrejme si mysleli, že ten človek bude zvolený tak či tak, a preto sa chceli pridať na stranu víťazov. V prípade ĽSNS je to menej čitateľné. Vyslali však signál novému generálnemu prokurátorovi, že nie sú až takí antisystémoví,“ myslí si sociológ Michal Vašečka. V koalícii ale zvolenie Žilinku vyvolalo väčšiu búrku. „Na novozvolenom generálnom prokurátorovi nie je až taký problém jeho politická minulosť, skôr ma vyrušuje, že sa pozná s ľuďmi, s ktorými by sa nikto nechcel ocitnúť na fotke. Podľa mňa tie známosti nevysvetlil úplne. Zaskočilo ma aj to, že dlhé mesiace sa hovorilo o tom, že na čelo prokuratúry má prísť niekto, kto je mimo, kto nastaví nové pravidlá a fungovanie, no parlament opäť zvolil prokurátora zvnútra, dodáva Vašečka.

„Ťažko povedať, ako čítať podporu Hlasu a ĽSNS. Viem si predstaviť, že by si z ich pohľadu predstavovali lepšieho prokurátora, ktorý by sa správal ako Čižnár v minulosti. Určite Žilinka nebolo meno, ktoré chceli vidieť na tomto poste, ale kalkulovali, že by touto voľbou chceli možno opäť prehĺbiť nedôveru v rámci koalície,“ pridáva politológ Tomáš Koziak, ktorý pripomína aj to, že Matovič hovoril, že to bude záležitosť dohody medzi opozičnými stranami, a ak nie, opustí funkciu. „Akoby chceli Matoviča podráždiť, že hlasovali spolu s koalíciou a nech na to reaguje. Žilinka ale v minulosti obstál. Navyše je verejný aj politický tlak na to, aby po politických škandáloch, ktoré sa týkali prokuratúry, došlo k zmenám. Je si vedomý zodpovednosti, pretože ho volili naprieč stranami,“ skonštatoval podľa portálu cas.sk na záver politológ Koziak

Voľba generálneho prokurátora je rozpadávanie sa koalície v priamom prenose, myslí si Blaha
Stále nie je známe, či sa koalícia zhodne na jednom kandidátovi na generálneho prokurátora. Nejasný je zatiaľ najmä postoj najsilnejšieho klubu OĽaNO. Premiér Matovič poprel, že by mali blízko k Jurajovi Klimentovi, ktorý je známy z kauzy... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Michal Filek

Životné míľniky nového šéfa prokuratúry


  • Narodil sa v Bardejove a právo vyštudoval na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach.

  • Ako prokurátor pracuje od roku 1993. Začínal na prokuratúre v Trnave, neskôr pôsobil v Piešťanoch, odkiaľ prešiel na GP.

  • Za vlády Radičovej pracoval pod exministrom vnútra Danielom Lipšicom ako štátny tajomník - v roku 2012 kandidoval za KDH do Národnej rady, no neuspel.

  • V roku 2013 chcel šéfovať Najvyššiemu kontrolnému úradu, no neprešiel cez Smer.

  • V súčasnosti pracuje ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ako riaditeľ odboru ekonomickej kriminality.

  • Dozoroval aj kauzu Technopol, kde je obvinený Kočner.

  • Momentálne sa vyšetruje objednávka vraždy, kde je obvinená Kočnerova pravá ruka Alena Zsuzsová (vypovedal o tom odsúdený v prípade vraždy Kuciaka).

  • Na post generálneho prokurátora ho navrhla poslankyňa Sme rodina aj Slovenská advokátska komora.

  • Je najvýkonnejším prokurátorom zo všetkých kandidátov, za posledných päť rokov podal 30 obžalôb.

  • Má za sebou silný príbeh, už v roku 2006 ako jeden z prvých kritizoval bývalé vedenie prokuratúry, bol v konflikte s Kováčikom aj Trnkom.

  • Viacerým poslancom prekážalo, že má kamarátsky vzťah s podnikateľom Michalom Gučíkom, ktorý sa pohybuje v pozadí politiky.


 Aké kauzy pred Marošom Žilinkom stoja?

- doriešenie vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

- došetrenie kauzy Gorila

- dohliadať na prípadnú obžalobu obvinených, ktorí boli zatknutí v rámci policajných akcií Božie mlyny, Očistec, Judáš, Víchrica či Búrka

- očistiť rady prokurátorov

- reforma prokuratúry

Odsúdili prvých dvoch obžalovaných v prípade objednávky vrážd Lipšica, Šufliarskeho a Žilinku
Sudca včera rozhodoval o prvých dvoch obžalovaných z prípravy vraždy prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho ako aj advokáta Daniela Lipšica. Za mreže ich ale neposlal. Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.