Začala sa éra odbavovania dopravných lietadiel na lietadlových lodiach
09 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Tak už nielen bojové lietadlá, vrtuľníky, stíhačky a stíhacie bombardéry. Na lietadlovej lodi amerického námorníctva USS Carl Vinson s jadrovým pohonom pristálo a bolo vybavené dopravné lietadlo.


Nejde o dopravné lietadlo vo vnímaní, aké je zaužívané z našich dovoleniek, ale Osprey je aj dopravné lietadlo na prepravu osôb a nákladu. Kapacitu má 24 sediacich (32 sediacich na podlahe), alebo 9 070 kg vnútorného nákladu alebo do 6 800 kg externého nákladu. O prelome v leteckých námorných operáciách píše portál navyrecognition.com.

Bell Boeing V-22 Osprey je americký viacúčelový, vojenský konvertoplán s vertikálnym vzletom a pristávaním (VTOL) a krátkym vzletom a pristávaním (STOL). Je navrhnutý ako kombinácia funkčnosti konvenčného vrtuľníka s dlhým doletom a vysokou rýchlosťou a kapacitou turbovrtuľového lietadla.

Podľa informácií zverejnených americkým ministerstvom obrany 4. decembra 2020 uskutočnilo lietadlo CMV-22B Osprey prvé pristátia, vzlety a doplnenie paliva na vzletovej palube jadrového lietadlového nosiča triedy Nimitz USS Carl Vinson (CVN 70). CMV-22B je verzia lietadla amerického námorníctva Osprey.

Získali sme video, ktoré zaznamenalo haváriu F-35B US Navy
Mariňáci mali smolu, počas tankovania sa im zrútil stroj F-35B Čítať ďalej
21 | 10 | 2020


Lietadlová loď Vinson dostala po generálnej rekonštrukcii zásadné vylepšenia, stala sa tak prvým plavidlom v US NAVY, ktoré je schopné podporovať pristátia , tankovanie, vybavovanie a vzlety strojov F-35C Lightning II a CMV-22B Osprey. Lietadlo CMV-22 bude na lietadlové lode prepravovať personál, poštu, zásoby a náklad vysokej priority z pobrežných základní.

Prvé pristátia, vzlety a doplnenie paliva CMV-22B sa uskutočnili v spolupráci s atómovou lietadlovou loďou triedy Nimitz USS Carl Vinson (CVN 70). Vinson v súčasnosti vykonáva bežné námorné operácie.

USS Carl Vinson (CVN-70) je tretím supernosičom námorníctva Nimitz v triede amerického námorníctva. V septembri 2020 americké námorníctvo USS Carl Vinson (CVN 70) lietadlovú loď triedy Nimitz po generálnej oprave a prestavbách certifikovalo. USS Carl Vinson môže prepraviť viac ako 65 lietadiel s pevnými a rotačnými krídlami a môže prekonať viac ako 5 000 námorných míľ za menej ako sedem dní.

MIMORIADNA SPRÁVA: US Navy zostrelilo iránsky drone v Hormuzkom prielive, informoval Trump
Krátko po vstupe do Perzského zálivu, americká vojnová loď zostrelila iránsky dron, ktorý sa priblížil necelý kilometer od plavidla. Informáciu podal americký prezident Donald Trump na tlačovom brífingu Bieleho domu. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič