Opozícia pri téme očkovania vzácne jednotná - proti!
09 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.
Očkovanie proti novému koronavírusu, ktoré má zastaviť šírenie pandémie a odporúčania odborníkov odmietajú nielen takzvané alternatívne médiá, ale aj nejeden predstaviteľ opozičných strán. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini pritom ešte pred niekoľkými mesiacmi v relácii TV Markíza Na telo tvrdil, že očkovanie by malo byť povinné minimálne pre rizikové skupiny obyvateľov, píše portál aktuality.sk.
Pellegrini sa zaočkovať nedá a neodporučí to ani rodičom

Postoj expremiéra sa radikálne zmenil. „Ja sa zaočkovať momentálne nedám, a budem zvažovať, či to mojim rodičom odporučím,“ vyhlásil Pellegrini v nedeľu. Prispeli k obratu výsledky prieskumu iniciatívy MNFORCE, SAV a Seesame, podľa ktorého by sa nechalo zaočkovať len 24,5 % voličov Hlasu-SD?

„Pri tomto zvážim, či vzhľadom na môj vek, stav imunity a zdravotnú kondíciu mi to bude treba alebo nie,“ skonštatoval s tým, že sa mu nepáči ani myšlienka, podľa ktorej by štát vytvoril fond pre tých, ktorí by mohli mať po očkovaní nejaké prípadné zdravotné následky. „Budem tiež sledovať, či bude vakcína bezpečná, lebo sa robí expresne rýchlo. A je za tým aj obrovský biznis,“ dodal Pellegrini.

Kedy k nám príde vakcína a ako bude očkovanie prebiehať? Odborníčka má jasno
Slovensko, ale prakticky celý svet, už netrpezlivo čaká na vakcíny proti COVID-19. Rusko ich síce už aplikuje, väčšina planéty sa ale k očkovaniu vakcínou ešte nedostala. Kedy ju konečne budeme mať k dispozícii aj my? Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Očkovanie je veľmi dobrý nástroj na zvládnutie pandémie

Podobný názor prezentoval ešte v auguste tohto roka aj Pellegriniho niekdajší dlhoročný stranícky šéf Robert Fico. „Predseda Smeru-SD vôbec nemá chuť dať sa zaočkovať a ‚pchať‘ do seba chémiu, na ktorej zarábajú len a len farmaceutické spoločnosti, keďže za takmer každou pandémiou treba hľadať práve farmaceutické spoločnosti,“ uviedol hovorca strany Ján Mažgút pre portál tvnoviny.sk. Súčasný predseda vlády Matovič hovorí, že takejto rétorike či už Fica, Pellegriniho alebo Kotlebu, sa nečuduje. „Oni si len prečítajú prieskum verejnej mienky a hovoria to, čo chce počuť väčšina. Poctivá politika je ale prijímať poctivé rozhodnutia. Teda hovoriť, napriek postoju väčšiny, že sa zaočkovať dám,“ zareagoval premiér pre Aktuality.sk.

Očkovanie proti COVID-19 začne už čoskoro. Pripravených je 25 nemocníc
Deň „D“, teda aspoň čo sa očkovania proti koronavírusu týka, sa nezadržateľne blíži. Vláda už má pripravený plán, v ktorej nemocnici by mali ľudí očkovať. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Šéf zdravotníctva Marek Krajčí upozorňuje, že opozícia v tomto prípade nerobí dobrú službu občanom. „Žiaľ, riadia sa viac podľa prieskumov ako podľa relevantných rád,“ konštatuje Krajčí, ktorý prízvukuje, že očkovanie bude dobrovoľné. Aj preto chce pripraviť kampaň, v ktorej chce ľuďom sprostredkovať aktuálne a pravdivé informácie, aby sa mohli rozhodnúť. „Môj názor, ako aj vyspelej časti sveta je, že očkovanie je veľmi dobrý nástroj, ktorým sa bude dať zvládnuť táto pandémia. Bude záležať na zodpovednosti ľudí, akým spôsobom budú tieto nástroje využívať,“ dodal Krajčí pre Aktuality.sk.

Blaha: „Odmietame povinné očkovanie, ako aj vydieranie a vyhrážky“
01 | 12 | 2020 | Petra Demková