Kedy k nám príde vakcína a ako bude očkovanie prebiehať? Odborníčka má jasno
05 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko, ale prakticky celý svet, už netrpezlivo čaká na vakcíny proti COVID-19. Rusko ich síce už aplikuje, väčšina planéty sa ale k očkovaniu vakcínou ešte nedostala. Kedy ju konečne budeme mať k dispozícii aj my?


Vakcíny proti koronavírusu sú, zdá sa, že je to jediným nástrojom, ktorý môže definitívne ukončiť toto, pre väčšinu z nás, zvláštne obdobie. Ako by ale táto tak dlho očakávaná vakcína mala fungovať? Doktorka Zuzana Krištúfková, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti má v tom jasno, informuje portál noviny.sk.
Odborníčka: Očkovania sa určite báť nemusíme

Viaceré dlho očakávané vakcíny proti COVID-19 sú už na svete, v súčasnosti ale čakajú na schválenie. Mnohí sa však pýtajú, ako je možné, že jej vývoj prebehol tak rýchlo. Doktorka Zuzana Krištúfková je z toho sama prekvapená, zároveň ale upozorňuje, že sme „nezačali na zelenej lúke.“ Podľa nej sa „vychádzalo už z tých základov, ktoré boli položené, keď sa vyvíjala vakcína proti Mers,“ a ďalším faktorom sú nové technológie a ich rýchly vývoj. Medzi najčastejšie skloňované vakcíny, ktoré by mohli byť uvedené na našom trhu sú od spoločnosti Astra Zeneca, Pfizer a Moderna.

Rozdiel medzi nimi vidí opísala Krištúfková takto: „Pfizer a Astra Zeneca sú RNA vakcíny. Dostávame otázky či RNA sa nezabuduje do našej DNA. Chcem povedať, že to bude len malý kúsok RNA vírusu, ktorý dodá do nášho organizmu informáciu, aby sme si my sami vytvorili antigén, čo je látka na základe ktorej nastáva imunitná odpoveď v organizme.... Každý vírus v sebe obsahuje RNA takže nemusíme sa báť.“ 

Očkovanie je dôležité, aby sa v populácii nešírili nebezpečné vírusy
Vysoká zaočkovanosť je dôležitá pre budovanie kolektívnej imunity, aby sa nebezpečné vírusy nemohli v populácii šíriť ďalej. Hovorí to epidemiologička Zuzana Krištúfková. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR

Účinnosť očkovacej látky je viac ako 90-percentná

Spomínané vakcíny nie sú takzvané živé vakcíny. „Je to len malá čiastka toho vírusu, ktorá je zodpovedná za tvorbu protilátok a tak nás ochráni,“ dodáva epidemiologička s tým, že nikto nebude povinne očkovaný. Pri vakcínach je dôležitou súčasťou účinnosť, pričom odborníci sa tešia z výsledkov naznačujúcich viac ako 90 %. Tento fakt označuje za pozitívny aj samotná Krištúfková. „Chápať to môžeme tak, že keď zaočkujem 100 ľudí, koľkí si vytvoria protilátky a koľkých vakcína ochráni. V medicíne nie je nič na 100 %. Môže sa stať, že aj ten čo bol zaočkovaný ochorie. To je tých 5-6 %,“ vysvetľuje odborníčka.

Vakcíny proti koronavírusu sú už na ceste, ešte zopár mesiacov však potrvá kým sa dostanú ku všetkým. Šéf zdravotníctva Marek Krajčí v minulosti avizoval, že prvé dávky očkovacích látok by mohli byť niekedy v decembri. Tento fakt ale Krištúfková vyvrátila, pretože stále prebieha proces schvaľovania. „Musíme si byť vedomí, že tento proces je veľmi náročný a treba preštudovať veľmi veľa materiálov. Myslím, že netreba vyvíjať tlak na tých ľudí, ktorí to posudzujú,“ vraví epidemiologička, podľa ktorej b y sa u nás mohlo začať očkovať v januári.

Blaha: „Odmietame povinné očkovanie, ako aj vydieranie a vyhrážky“
01 | 12 | 2020 | Petra Demková

Očkovanie sa zatiaľ neodporúča iba tehotným ženám

Vakcína by tak už o pár mesiacov mala byť dostupná aj pre Slovákov. Problém ale aj, že najmä vakcína od firmy Pfizer musí byť skladovaná pri - 80 stupňov. Vytipovaných by malo byť u nás približne 25 miest, kde bude vakcína dovezená a skladovaná. Kým sa podá môže byť rozmrazená päť dní. Na Slovensku by sme teda mali mať dostatočné technické podmienky na jej uskladnenie. „Bude sa na to veľmi dbať. Každé balenie je navyše opatrené monitorovacím zariadením aby sa vedelo, že bola správne skladovaná aj počas transportu,“ vysvetlila Krištúfková.

Medzi prvými, ktorí sa budú očkovať sú zdravotnícki pracovníci, zamestnanci a klienti zariadení sociálnej starostlivosti, po nich to budú policajti, hasiči, vojaci a pracovníci v kritickej infraštruktúre, potom ľudia nad 65 rokov a nakoniec bežné obyvateľstvo. Pri vakcíne od spoločnosti Pfizer budú podľa odborníkov potrebné dve očkovania s mesačným odstupom. Pre tehotné ženy sa zatiaľ očkovanie odporúčať nebude, uvádza v závere portál noviny.sk.

Očkovanie proti COVID-19 začne už čoskoro. Pripravených je 25 nemocníc
Deň „D“, teda aspoň čo sa očkovania proti koronavírusu týka, sa nezadržateľne blíži. Vláda už má pripravený plán, v ktorej nemocnici by mali ľudí očkovať. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.