Česko objednalo vakcínu pre takmer sedem miliónov obyvateľov. Očkovanie bude dobrovoľné a zadarmo
09 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Česká republika objednala prostredníctvom spoločných zmlúv Európskej únie vakcínu proti Covid-19 pre 6,9 ​​milióna obyvateľov. Očkovanie bude dobrovoľné a hradené z verejného zdravotného poistenia, informuje portál Parlamentní Listy.


Stratégia bude v čase ďalej upresňovaná a aktualizovaná. Dostupnosť vakcíny do konca roka stratégia označuje za minimálne reálnu, aj tak by bola maximálne pre 400 000 osôb. Pre milión ďalších ľudí má byť v prvom štvrťroku budúceho roka, v druhom pre 2,62 milióna ľudí, v treťom pre 2,42 milióna ľudí a vo štvrtom pre 382 000 ľudí. Ďalšie dávky budú dostupné v roku 2022.

Stratégia uvádza, že ako prví budú očkovaní ľudia nad 65 rokov a mladší s vážnymi chorobami. Len seniorov je v ČR podľa poslednej štatistickej ročenky cez 2,13 milióna, tvoria tak pätinu obyvateľov republiky.

Ľudia, ktorí odmietnu očkovanie proti Covid-19, môžu čeliť obmedzeniu slobody, varuje kanadská ministerka zdravotníctva
Nikto nebude donútený zaočkovať sa proti koronavírusu, ale ľudia, ktorí to odmietnu, by mohli byť zbavení určitých slobôd, upozornila ministerka zdravotníctva kanadského štátu Ontário Christine Elliottová, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Predtým budú očkovaní ľudia so vzácnymi genetickými chorobami, ktorí sú kvôli ďalšiemu postihnutiu vo zvýšenom riziku. Prednostne sa počítajú aj pacienti s chronickou pľúcnou obštrukčnou chorobou, pľúcnou fibrózou, vysokým krvným tlakom liečení kombináciou najmenej troch liekov alebo vážnymi chorobami srdca, obličiek, pečene, hemato-onkologickými ochoreniami, obézni alebo diabetici s vážnejšou formou choroby.

Ako ďalší sa budú očkovať vybraní zdravotníci, najskôr z oddelenia ARO a JIS a urgentných príjmov, potom pracovníci záchrannej zdravotnej služby alebo infekčných oddelení. Následne sa počíta s pracovníkmi hygienických staníc, ktorí vykonávajú epidemiologické šetrenia, a ľuďmi, ktorí odoberajú a spracúvajú biologické vzorky na vyšetrenie Covid-19.

Tretia vlna príde čoskoro a bude dlhá a vyčerpávajúca, varujú experti
Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred treťou vlnou pandémie. Podľa WHO bude Európa na začiatku roka 2021 čeliť ďalšiemu masívnemu nárastu infekcií. Rovnaký názor zastáva aj evolučný biológ Jaroslav Flegr, informuje portál Magazín... Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Po nich budú očkovaní ostatní zdravotníci, zubní lekári, lekárnici a farmaceuti, pracovníci pobytových a odľahčovacích sociálnych služieb alebo domácej zdravotnej starostlivosti.

Vakcína podľa údajov v stratégii nebude zrejme spočiatku registrovaná na použitie u detí. Väčšina firiem ju testuje iba na 17 až 85 rokov.

Prečo je dobré na noc vypínať Wi-Fi
Podľa ruských IT špecialistov je dobré dodržiavať jednoduché pravidlá „kybernetickej hygieny“ každého pripojenia na internet. Uviedol Fbm.ru. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič