Vzbura slovenských sudcov pokračuje. S dôrazom na mnohé problémy sa pridávajú ďalší
08 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovenskí sudcovia sa postavili na odpor a vyzývajú najvyšších ústavných činiteľov na dodržiavanie ľudských práv. Podľa sudcov prichádza k masívnej deštrukcii právneho štátu.


Akcie Národnej kriminálnej agentúry síce rady našich sudcov preriedili, stále je tu ale dosť tých, ktorí bojujú za zachovanie práva na Slovensku. Štrnásti z nich si myslia, že na to naši najvyšší ústavní činitelia zabúdajú, a preto vyzvali prezidentku Zuzanu Čaputovú, vládu, Národnú radu a predsedu Súdnej rady Jána Mazáka, aby nepošliapavali odkaz demokracie, a aby sa vrátili k rešpektovaniu myšlienok právneho štátu, píše portál 1.pluska.sk.
Dochádza k porušovaniu viacerých práv občanov

Vo výzve, ktorú médiám poskytla jedna zo signatárok, sudkyňa Okresného súdu Bratislava II Dagmar Buchalová, naši sudcovia uvádzajú: „S obavou sledujeme snahu o likvidáciu základnej paradigmy demokracie a právneho štátu, ktorou je trojdelenie štátnej moci, a ktorú rešpektuje každá kultúrna a civilizovaná spoločnosť.“ Naša spoločnosť podľa nich čelí rozhodnutiu, či zachováme demokraciu a právny štát aj pre nasledujúce generácie, alebo ju zlikvidujeme pod zámienkou krízy a boja s korupciou. Výzva tiež deklaruje, že zo strany zákonodarnej a najmä výkonnej moci prichádza k masívnej deštrukcii právneho štátu„Dochádza k porušovaniu základných slobôd občanov Slovenska, spočívajúcich v práve na súkromie, práve na nedotknuteľnosť osoby a obydlia, práve na slobodu pohybu a pobytu ako aj v práve na prácu a práve na ochranu lekárskeho tajomstva,“ konštatujú okrem iného sudcovia.

Signatári tiež kritizujú, že rozhodovacie právomoci, týkajúce sa možnosti obmedzovať základné ľudské práva a slobody, sú v rozpore so zásadami právneho štátu delegované na subjekty, ako je Úrad verejného zdravotníctva, pandemická komisia či krízový štáb. „Dochádza k znefunkčneniu parlamentnej demokracie, keď Národná rada prijala už vyše 50 právnych predpisov v skrátenom legislatívnom konaní, teda bez možnosti, aby prebehol riadny legislatívny proces,“ upozorňujú s tým, že drvivá väčšina z týchto zákonov nemá s riešením pandemickej situácie žiadnu súvislosť.

Košickí sudcovia kritizujú ministerku Kolíkovú: To, čo vymyslela, nikomu nepomôže
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa pochválila reformou súdnictva, ktorá by mala zlepšiť prácu súdov. Súdna mapa, tak, ako si ju predstavuje ona, ale vyvoláva nesúhlasné reakcie. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Súdnictvu už dôveruje len minimálny počet ľudí

Justícia je podľa nich prostredníctvom výkonnej moci a najmä médií dehonestovaná. „V spoločnosti sa o nej vytvára obraz ako o nefunkčnom, ťažkopádnom skorumpovanom článku, a to len z toho dôvodu, že v radoch sudcov sa našlo zopár takých, ktorí sa možno spreneverili svojmu poslaniu, pričom doposiaľ nie sú právoplatne odsúdení,“ doplnili vo výzve sudcovia, ktorí okrem ignorovania zásad trojdelenia moci či nerešpektovania princípu prezumpcie neviny odmietajú zásahy Národnej kriminálnej agentúry za účasti médií a považujú ich za teatrálne. „Nesmerujú k spravodlivosti, ale k vyvolávaniu nenávisti a znevažovaniu ľudskej dôstojnosti,“ dodali s tým, že v právnom štáte má aj kriminálnik právo na spravodlivý súdny proces a zachovanie ľudskej dôstojnosti.

Kritika sa ušla aj predsedovi súdnej rady Jánovi Mazákovi za odôvodňovanie porušovania Ústavy a zákonov, do určitej miery za porušovanie princípu prezumpcie neviny vo vzťahu k sudcom. Ten, ako jediný, zatiaľ na výzvu sudcov aj zareagoval a uvádza , že z ich slov nadobudol presvedčenie, že asi žijú a pôsobia v inom štáte. „Nie na Slovensku, v štáte kde má súdnictvo dôveru minimálneho počtu ľudí. V prostredí, v ktorom odvádzajú do väzby viac sudcov, ako je počet signatárov výzvy. V krajine, v ktorej sa sudcovia, aj bývalí, masívne priznávajú ku spotvoreniu spravodlivosti, kupovaniu rozsudkov a porušovaniu celého obsahu sľubu sudcu.“ konštatuje Mazák.

Sudcovia vyzývajú na zastavenie porušovania základných slobôd občanov a likvidácie demokracie
Štrnásť sudcov vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, vládu SR, Národnú radu SR a predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka, aby nepošliapavali odkaz demokracie a aby sa vrátili k rešpektovaniu myšlienok právneho štátu. TASR poskytla výzvu jedna z jej... Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr

Nápad ministerky zhorší prístup občanov k súdu

Spomínaní sudcovia ale nie sú jediní, ktorí v poslednom čase vyjadrili svoju nespokojnosť. Ozvala sa aj Sudcovská rada Krajského súdu v Košiciach, ktorá je presvedčená, že výsledkom reformy súdnej mapy z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej bude zrušenie dlhodobo funkčných, personálne vybavených, odborne erudovaných, historicky dlhodobo existujúcich krajských súdov v Košiciach a Bratislave, so špecializáciou na všetky druhy agendy. Šéfka rezortu plánuje novou súdnou mapou, podľa vlastných slov, popretŕhať korupčné väzby, preto navrhuje presunúť bratislavský krajský súd do Trnavy.

V rozhovore pre týždenník Plus 7 DNÍ však sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Ayše Pružinec Eren tvrdí, že nápad nie je podložený analýzami či dátami a zhorší prístup občanov k súdu. „Urazilo nás to. Mali sme mať s pani ministerkou diskusiu, miesto toho sme mali nezmyselnú jednostrannú videokonferenciu. Otázky sme jej mohli iba písať, ona postupne odpovedala. Vôbec sa nedalo ústne reagovať, takže o plnohodnotnej diskusii nemôže byť ani reč. Tvrdila nám, že nikdy nepovedala, že sudcovia z Krajského súdu v Bratislave sú skorumpovaní. Upriamili sme jej pozornosť na stranu 36 jej súdnej mapy, kde je to napísané ako jeden z dôvodov, pričom následne zmenila rétoriku a hovorila iba o akomsi „bonuse,“ prezradila v rozhovore Pružinec Eren, píše v závere portál 1.pluska.sk, ktorý chcel osloviť aj ministerku, do uzávierky sa mu to ale nepodarilo.

Rozsah stíhaných osôb v justícii ukazuje, že ide o systémovú záležitosť, tvrdí Kolíková
Rozsah zadržaných, väznených a stíhaných osôb v justícii ukazuje, že ide o systémovú záležitosť a je preto potrebná aj systémová zmena. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za... Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | SITA