Budúcnosť je tu. Nový špeciálny radar dokáže divy, odhalí aj ľudské emócie
03 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Najnovší typ radaru dokáže detektovať cez stenu jednotlivé osoby vďaka algoritmom, ktoré odhalia pohyb, tep ale aj emócie jednotlivých osôb. Systém funguje podobne jednoducho ako Wi-Fi.


Vedci z MIT predstavili nový typ radaru, ktorý je určený na detekciu osôb cez steny. Vyniká predovšetkým jednoduchosťou, ale aj tým, že je možné okrem jednotlivých osôb a pohybu merať aj tep či emócie s vysokou presnosťou.

Radary takéhoto typu existujú už nejakú dobu. Vedcom sa podarilo všetko zjednodušiť a vyvinúť tak, aby pomocou tejto technológie vznikali nové komerčné riešenia dostupné pre domácnosti, nemocnice, opatrovateľské domy a iné zariadenia, informuje web vtm.živě.cz.

Nový radarový systém je založený na technológii FMCW - "Frequency-Modulated Continuous-Wave Radar", ktorá meria vzdialenosť podľa frekvenčného rozdielu medzi vyslanými a odrazenými vlnami. Používa sa frekvencia 5 až 7 GHz s tým, že výkon je iba 0,1% z bežného Wi-Fi routeru.

Vďaka kombinácii jedného vysielača a viacerých snímacích antén je možné merať potrebné objekty s presnosťou na centimetre, pričom rýchlosť snímania prebieha v reálnom čase. Odrazené vlny dorazia k prijímaču len za niekoľko desiatok nanosekúnd.

S dvoma prijímačmi by bolo možné zobrazovať objekty v 2D, s tromi správne rozmiestnenými prijímačmi aj v 3D, z ktorých môžeme vyčítať pozíciu človeka a aj to, či stojí alebo leží. Akonáhle je nutné zobraziť viac ľudí naraz, je nutné adekvátne zvýšiť počet antén.

Preč s totalitou! Demonštranti na Ukrajine strhli bustu sovietskeho maršala Žukova
Ukrajinskí demonštranti strhli mohutnú bustu sovietskeho armádneho maršala Georgija Žukova. Incident sa stal v nedeľu v Charkove, druhom najväčšom meste Ukrajiny, informovala tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | TASR


V takejto situácií detekovania tela nastupujú špeciálne algoritmy, ktoré sa naučia a následne dokážu rozpoznať ľudské telo v rôznych uhloch a pozíciách aj z menej presných dát. Systém musí ďalej rozpoznať pohyb človeka, aby sa z detekovaného ľudského tela naraz nestala zmes šumu, ktorá nepôjde rozpoznať voči ostatným objektom.

Zariadenie tak správne detekuje jednotlivé časti ľudského tela a ich pohyb v priestore hlavy, tela, rúk či nôh.

Vedci z výskumu snímaných dát zistili, že malá časť signálu rekonštruovaného obrazu neustále mizne a zase sa objavuje. V závere sa zistilo, že zmenu v signálu spôsobuje dýchanie človeka, ktoré tak bolo možné zapracovať do algoritmov. Tieto algoritmy ho potom správne detekujú a operátor s výslednými dátami môže ďalej pracovať.

Vedci došli aj na meranie tepu srdca. Keď srdce pumpuje krv do celého tela, v určitých častiach tela dochádza k jemnej oscilácií, ktoré sú schopné algoritmy zachytiť aj v obrovskom šume okolitých signálov.

Vedci sa rozhodli z projektu urobiť samostatnú spoločnosť, ktorá už prototyp produktu "Emerald" testuje v 200 domovoch.