Očkovanie na druhý pokus - polovica jari 2021
08 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku sa odkladá. Z polovice decembra, ako bolo pôvodne oznámené, až na jar budúceho roku.


Tento rok sa s očkovaním proti koronavírusu nezačne. S prvými vakcínami môžeme rátať až v roku 2021 a väčšina populácie sa očkovania dočká až na jar. Povedal to minister zdravotníctva Marek Krajčí v relácii Braňo Závodský naživo na Rádiu Expres. Citoval ho portál startitup.sk.


Pôvodne sa malo začať už v polovici decembra tohto roka, proces však údajne viazne na Európskej liekovej agentúre (EMA), ktorá schváli vakcínu od Pfizeru a BioNTechu až 29. decembra. Krajčí však pripustil, že tento dátum sa môže ešte posúvať. Očkovacia látka od spoločnosti Moderna by mala byť schválená približne 12. januára a v dohľadnej dobe má dostať núdzovú registráciu aj látka od spoločnosti AstraZeneca, teda tzv. Oxfordská vakcína.

"Skôr ako v polovici januára nemôžeme rátať s vakcínami," hovorí Krajčí. Dodáva, že ako prví dostanú vakcínu zamestnanci kritickej infraštruktúry, teda zdravotníci, policajti, hasiči a zamestnanci domovov sociálnych služieb. Tí budú zaočkovaní prvou várkou a po dvoch týždňoch preočkovaní, celkovo pôjde o 150 tisíc ľudí. Neskôr bude očkovanie dostupné pre seniorov a chronicky chorých ľudí.

Ľudia, ktorí odmietnu očkovanie proti Covid-19, môžu čeliť obmedzeniu slobody, varuje kanadská ministerka zdravotníctva
Nikto nebude donútený zaočkovať sa proti koronavírusu, ale ľudia, ktorí to odmietnu, by mohli byť zbavení určitých slobôd, upozornila ministerka zdravotníctva kanadského štátu Ontário Christine Elliottová, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Marek Molnár


"Bežná populácia sa k očkovaniu dostane na konci marca alebo v apríli," dodal minister s tým, že sám sa zaočkovať určite dá. "Najskôr pôjdem na krvný protilátkový test. Kto prekoná koronavírus, 90 dní nemôže byť zaočkovaný," dodal minister s tým, že riziko spojené s očkovaním je zanedbateľné.

Krízový štáb prerokuje aj nový semafor, ktorý predkladá minister Krajčí. Je podľa neho možné, že niektoré okresy budú musieť podstúpiť v najbližších dňoch úplný lockdown. Situácia sa podľa Krajčího totiž výrazne zhoršila. Najmä v nemocniciach je veľa pacientov. Počet hospitalizovaných s koronavírusom je 1 796 a až 137 pacientov potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu.

"Máme voľných ešte asi 50 percent kapacity reprofilizovaných lôžok. Treba však brať do úvahy aj zdravotnícky personál. Približne dve tisícky úväzkov máme v karanténe," hovorí Krajčí. Krízový štáb dnes bude rozhodovať aj o osude zimných lyžovačiek.

Zamestnávateľ nemôže zamestnancovi vnútiť očkovanie
Aby bolo možné prinútiť všetkých zamestnancov povinne očkovať, sú potrebné rozhodnutia vlády a parlamentu. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík