Policajný ex-prezident ide od väzby! Výpoveď cez telemost trvala takmer dve hodiny
07 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Rozhodnuté! Bývalý policajný prezident Milan Lučanský bude vyšetrovaný vo väzbe a spolu s ním aj ďalších šesť obvinených v prípade policajnej akcie Judáš. Prokurátor sa obával, že by Lučanský mohol utiecť na Floridu, kde vlastní nehnuteľnosť.


Sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku policajného ex-prezidenta rozhodla po dve hodiny trvajúcom výsluchu cez telemost. S Lučanským putujú do vyšetrovacej väzby aj ďalší šiesti spoluobvinení, informuje portál aktuality.sk.

Pred sudkyňu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku mal ísť Milan Lučanský ako prvý, napokon bol však vypočutý ako posledný, pretože jeho manželke zistili koronavírus.
Lipšic: Lučanský bol lepším policajným prezidentom  ako Gašpar

Advokát Matúš Beresecký, ktorý Milana Lučanského zastupuje, odmietol po výsluchu čokoľvek komentovať a z budovy súdu odišiel. Okrem bývalého policajného prezidenta vypočula sudkyňa aj námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu, ktorý je podľa jeho právneho zástupcu Daniela Lipšica obvinený z vyzradenia utajovaných informácií a vydierania. „Vo vzťahu ku skutku z vydierania je to založené na jednej domnienke svedka, a podľa nás nie je naplnená materiálna podmienka väzby,“ skonštatoval po výsluchu Lipšic. „Lučanský bol lepším policajným prezidentom ako Tibor Gašpar. Nikoho to ale nezbavuje trestnej zodpovednosti, ak sa mu preukáže,“ dodal Lipšic na margo exprezidenta polície.

Ako tretí šiel na výsluch Peter Gašparovič a po ňom šiel expolicajt Marián Kučerka. Obaja svoju vinu popreli. Sudkyňa Pamela Záleská už v sobotu poslala do väzby prvých dvoch obvinených z akcie Judáš Daniela Čecha a Jozefa Reháka. Polícia pri akcii Judáš obvinila aj nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra, ktorý je vo väzbe v kauze Dobytkár (podvody s eurodotáciami), a stíhajú ho aj ako hlavu skupiny v kauze Očistec (bödörovci).

Kaliňák: Neverím, že Gašpar vzal úplatok, nesedí mi ani zločinecká skupina!
O akcii Očistec, pri ktorej kukláči pozatýkali bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov, sa toho už popísalo veľa, exminister vnútra ale stále neverí, že to nebola objednávka zo strany vlády. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Obavy prokurátora z majetku i úniku do zahraničia

Milan Lučanský je tak po Tiborovi Gašparovi druhý väzobne stíhaný bývalý policajný prezident v priebehu posledných dvoch mesiacov. Gašpara poslal súd za mreže ešte začiatkom novembra. Podľa informácií portálu Topky.sk sa prokurátor obáva možného úteku Lučanského. „Charakter trestnej činnosti, ktorej sa dopúšťal a spôsob, ako aj dobu počas ktorej ju páchal sa v jeho prípade nejedná o ojedinelé, či náhodné sklony k páchaniu trestnej činnosti, ale je možné konštatovať, že páchanie trestnej činnosti sa stalo neoddeliteľnou súčasťou jeho osobnosti a životnej filozofie a spôsob, akým si postupne zvyšovať svoj životný štandard a aj si tento udržať,“ cituje portál prokurátora. Obavy vzbudzuje najmä majetok policajného exprezidenta, pričom prokurátor sa tiež obával jeho možného úteku do zahraničia.

„Milan Lučanský disponuje nehnuteľnosťou na Floride v Spojených štátoch amerických. Je možné v rovine rozumovej istoty odôvodnene predpokladať a to aj s ohľadom na hrozbu vysokého trestu, že v prípade uznania viny za skutky, pre ktoré je stíhaný ujde, alebo sa bude skrývať, keďže uvedený postup voči trestnému konaniu poradil Františkovi Böhmovi,“ cituje portál dozorujúceho prokurátora. Lučanský mal podľa Topky.sk po zadržaní Ľudovíta Makóa telefonovať exsiskárovi Františkovi Böhmovi, ktorý bol v tom čase v Chorvátsku a poslať mu jasný odkaz „aby sa na Slovensko nevracal a nešiel sa prihlásiť.“ Böhma zadržala NAKA ešte na jeseň a obvinený je zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Vypovedá proti nemu viacero svedkov. On sám tiež vinu odmieta.

Škandál: Milana Lučanského usvedčujú aj z ďalších trestných činov!
To, čo sa deje v poslednom čase okolo našich bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov nemá obdobu azda nikde na svete. A ako sa zdá, šokujúcim prekvapeniam a odhaleniam nie je ani zďaleka koniec. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Štedré úplatky ako mesačný výplatný paušál

Zatiaľ posledná razia policajtov proti vplyvným osobám bezpečnostného sveta naznačuje možné prijímanie  úplatkov ako mesačný paušál. Všetci v jeho okolí robia kšefty a od neho potom chcú, aby ich ťahal z kaše,  jediný, kto z toho napokon nič nemá, je on - tak akosi sa mal Lučanský už ako policajný prezident vyjadriť v prítomnosti dnes už obvineného Norberta Paksiho priamo v budove policajného prezídia. Slová sa mali týkať bývalého SIS-kára Františka Böhma a v tom čase podnikateľa blízkeho skupine takáčovcov, ktorý je obvinený po akcii Božie mlyny.

Zástupca šéfa Úradu zvláštnych policajných činností Paksi sa vraj vybral za Böhmom, aby mu tlmočil Lučanského rozčarovanie. Výsledkom stretnutia mala byť dohoda, že Lučanský, ale aj Paksiho vtedajší nadriadený Jozef Rehák, budú dostávať pravidelný peňažný paušál, ktorý mal Böhm vyplácať od augusta roka 2018 až do konca minulého roka. Paksimu mal pravidelne v typicky výplatnom termíne k 15. v mesiaci vyplácať 45-tisíc eur. Tie si podľa výsledkov vyšetrovania podelili nasledovne: Lučanský 30-tisíc eur, Norbert Paksi 14-tisíc eur a tisícka jeho šéfovi Rehákovi. Peniaze sa mali odovzdávať v niektorých prípadoch priamo v kancelárii policajného prezidenta.

Škandál: Lučanský mal zobrať na úplatkoch viac ako pol milióna!“
Tak to je skutočná bomba. Bývalého prezidenta policajného zboru Milana Lučanského usvedčuje jeho kolega z brania viac ako polmiliónového úplatku. Diať sa to malo už aj za ministra Kaliňáka a šéfa polície Gašpara. Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Informácie vraj posúvali aj mafiánskemu bossovi

František Böhm si takto platil za monitorovanie odpočúvania a rozpracovania či už jeho samotného, alebo jeho ľudí, a poskytovanie informácií z prostredia polície. Vyšetrovatelia paušál v prípade Lučanského vyčíslili na 510-tisíc eur. Rehák si mal takto privyrobiť 17-tisíc eur. Daniel Čech mal svoj diel práce odviesť ako generálny riaditeľ sekcie daní a ciel Finančnej správy. Vtedy však šlo o podstatne nižšie sumy.

Dnes obvinení muži si mali deliť 10-tisíc eur mesačne. Najviac, 4-tisíc eur malo byť vyčlenených pre Čecha. Rehák je navyše obvinený zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny sýkorovci. Pre mafiu mal pracovať minimálne v rokoch 2000 až 2011. Informácie mal posúvať napríklad mafiánskemu bossovi Róbertovi Lališovi, alias Kýblovi.

Prečo vylial Slobodník „špinu“ na Gašpara aj Bödöra? Mal STRACH o rodinu!
Bernard Slobodník patrí medzi tých vysokopostavených vysokých policajných šéfov, ktorých NAKA zadržala v rámci akcie Očistec. Aj on sa ale rozhodol prehovoriť a spolupracovať. Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

V problémoch lieta aj exminister Peter Žiga

Popri spomínanom Böhmovi je ďalším z hlavných svedkov bývalý šéf kriminalistov na Finančnej správe Ľudovít Makó, ktorému sa za rozsiahlu spoluprácu s políciou podarilo dostať na slobodu. Stále je ale stíhaný za viacero skutkov. Makó vyšetrovateľom opísal, ako fungovala spolupráca na „druhom brehu“ bezpečnostných zložiek nášho štátu. O praktikách plných korupcie a zaplatenej beztrestnosti vypovedal aj bývalý šéf Finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník, ktorý polícii porozprával o prípade, ktorý sa týka Štefana Žigu.

Synovec exministra hospodárstva Petra Žigu sa mal so svojou firmou zapojiť do tzv. karuselového podvodu. Slobodník tvrdí, že Žigovci za zahladenie kauzy zaplatili 50-tisíc eur, ktoré mu osobne odovzdal Norbert Bödör. Tomu po akcii Judáš teda pribudlo ďalšie obvinenie. Z balíka peňazí mala ísť údajne polovica Slobodníkovi a zvyšných 25-tisíc pre vyšetrovateľa Mariána Kučerku, ktorý mal kauzu na stole. Po stredajšej akcii Judáš je aj aj tento vyšetrovateľ zadržaný a obvinený za prijímanie úplatkov, dodáva na záver portál aktuality.sk.

Žiga o údajnom úplatku: "Bödörovi som žiadne peniaze nedával!"
Krátko po zadržaní Jaroslava Haščáka sa na verejnosti objavila aj správa, že exminister Žiga mal cez úplatok pre Norberta Bödöra riešiť problém svojho príbuzného Štefana. On to ale kategoricky odmieta a je k tomu pripravený ... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Pri akcii Judáš zadržala polícia týchto mužov:

Milan Lučanský - bývalý policajný prezident - obvinený za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku

Boris Beňa - námestník šéfa SIS - obvinený za prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti a za vydieranie

Peter Gašparovič - bývalý šéf kontrarozviedky SIS - obvinený za vydieranie

Jozef Rehák - bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností MV - obvinený za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prijímanie úplatkov

Marián Kučerka - vyšetrovateľ - obvinený za prijímanie úplatkov

Daniel Čech - bývalý viceprezident Finančnej správy - obvinený za prijímanie úplatkov

Ladislav Vičan - bývalý policajt - obvinený za vydieranie

Norbert Bödör - oligarcha - obvinený za prečin podplácania

Jozef Rajtár: Fico bráni Kučerku za jeho nezákonné kroky! Kaliňák je, zatiaľ, ticho
Pri akcii Judáš bolo zadržaných sedem osôb, ktoré pracovali alebo pracujú na vysokých postoch v polícii. Jedného z nich, vyšetrovateľa NAKA Mariána Kučerku, sa veľmi zastáva expremiér Robert Fico, proti ktorému sa vraj správali prokurátori... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.