Matovič spúšťa ďalší pilotný projekt: "Spoločný odber vzoriek kloktaním"
06 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

"Už počas týždňa a zatiaľ na dvoch veľkých základných školách" - znie spresnenie čo, kedy a kde v statuse predsedu vlády na sociálnej sieti.


"Deti patria do škôl, a preto som veľmi rád, že sme pomohli prelomiť bariéru obáv či neochoty a spustili sme včera na prvých školách testovanie, aby sa deti do škôl dostali." Píše na sieti Igor Matovič.

"Vzhľadom na nie práve priaznivú epidemiologickú situáciu, sme k tomu pristúpili tak, že prezenčnej výučby sa môže zúčastniť len to dieťa, ktoré bolo negatívne testované na Covid-19 ... to preto, aby rodičia a rovnako deti nemali strach, že budú v jednej triede dlhé hodiny v stiesnených priestoroch s inými deťmi, ktoré môžu byť na Covid-19 pozitívne." Vysvetľuje základnú podmienku premiér.

Sestra premiéra sa pustila do Matoviča už aj za okresané 13. dôchodky
Sestra premiéra Matoviča sa opäť vyjadruje ku konaniu vlády. Tentokrát sa „povenovala“ nielen bratovi ale aj ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny, Milanovi Krajniakovi. Zuzane sa nepáči, že vláda obrala dôchodcov o kus z výšku sumy, ktorú... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Petra Demková


Reprofoto statusu Igor Matovič FB (@Igor Matovic)


A pokračuje: "Testovanie prebieha klasickými antigénovými testami, čo niektoré deti aj rodičov odrádza. Bohužiaľ, zatiaľ nie je masovo k dispozícii príjemnejšia forma odberu, ktorú by sme vedeli vo veľkom v školách nasadiť. ALE ... na Slovensku máme šikovných vedcov, s ktorými som posledné dva týždne strávil kopu hodín ... a dohodli sme sa, že už v priebehu tohto týždňa spustíme ďalší pilotný projekt - tzv. poolingový (spoločný) odber vzoriek kloktaním - zatiaľ na dvoch veľkých základných školách."

Predseda vlády vysvetľuje, ako sa to uskutoční: "Napríklad takto: Pani učiteľka rozdá deťom malé štamperlíky, kde im uleje cca 5 ml jemne slanej vody. Deti si so slanou vodou krátko vykloktajú hrdlo, vypľujú do pohárika ... a po jednom následne vlejú do spoločného uzatváracieho pohárika za celú triedu. Ten sa označí a poputuje do laboratória. V laboratóriu zo spoločného triedneho pohárika odoberú vzorku a urobia klasický RT-PCR test."

A nastanú - podľa predsedu vlády - dve možnosti: "Ak bude NEGATÍVNY ... všetci budeme veľmi radi ... v tom prípade je všetko super a celá trieda môže pokračovať vo vyučovaní. Ak bude POZITÍVNY ... znamená to, že minimálne jeden žiak je v triede pozitívny. Pre následný postup budeme mať viacero možností: A) celú triedu dať do karantény, B) urobiť všetkým deťom antigénové testy, C) urobiť všetkým deťom RT-PCR testy, prípadne kombináciu ... presný postup zvolia v nasledujúcich dňoch odborníci."

"Matovič je zloduch a zločinec" (MUDr. Ján Lakota, CSc.)
Komentár MUDr. Jána Lakotu, CSc. Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Michal Filek


Igor Matovič ešte na sociálnej sieti k uvedenému dodáva: "Ak pilotný projekt dopadne podľa očakávaní fajn, získame novú možnosť, ako výrazne príjemnejším spôsobom robiť testy v školách."

A prichádza rad aj na povestné ALE: "Je tu však tiež jedno ALE ... táto metóda je vhodná na nasadenie len do regiónov s nízkou mierou aktuálnej nákazy. PREČO? Vzhľadom na to, že sa vzorky z kloktania z triedy zmiešajú, pri vyššej miere nákazy v regióne by sa mohlo v pohode stať, že pozitívna bude každá druhá či skoro každá trieda. To by spôsobilo následné neúmerné zahltenie kapacít laboratórií, až by sme im kapacitu minuli."

V závere statusu sa Igor Matovič sa "teší, že prichádzame opäť s niečím novým, čo nám pomôže spríjemniť deťom testovanie a pomôže to udržať prostredie v škole pre deti zdravé."

Pellegrini: Matovič vnáša do riadenia štátu chaos a ako vždy hľadá vinníkov
Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) vnáša do riadenia krajiny chaos a ako vždy hľadá vinníkov. Tvrdí to predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | tasr