Orbán označil správanie maďarského europoslanca za neobhájiteľné
05 | 12 | 2020 I Diana Zaťková
Maďarský premiér Viktor Orbán označil správanie europoslanca Józsefa Szájera - zadržaného za zjavnú homosexuálnu párty v Bruseli - za „nezlučiteľné s našimi hodnotami“.  Szájer vzápätí rezignoval na post v Orbánovej konzervatívnej strane Fidesz, informuje portál RT.




Szájer rezignoval na svoj post v nedeľu, dva dni po tom, čo policajti v Bruseli vtrhli na párty iba pre mužov, ktorá porušovala pravidlá lockdownu. Zistili, že europoslanec sa pokúša utiecť s gay večierku, na ktorom sa zúčastnilo ďalších 24 pánov. V utorok sa ospravedlnil a svoj „prešľap“ označil za „čisto osobný“.

Šéf strany Viktor Orbán v stredu pre maďarské noviny Magyar Nemzet povedal, že Szájer vo Fidesze nadobro skončil. „Čin nášho kolegu Józsefa Szájera je nezlučiteľný s hodnotami našej politickej rodiny,“ uviedol Orbán pre noviny. "Nezabudneme ani nezavrhneme jeho tridsať rokov práce, ale jeho skutok je neprijateľný a neobhájiteľný."

Škandál: Orbánov europoslanec utekal z gayklubu pred políciou a s drogami!
Problémy a hanbu na medzinárodnej politickej scéne nerobia v susednom Maďarsku len niektoré rozhodnutia premiéra Orbána a jeho vládnucej strany Fidesz, ale najnovšie i poslanci v europarlamente. Teda konkrétne jeden z nich, József... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Fidesz je pravicová strana a je hrdá na svoju oddanosť kresťanským a rodinným hodnotám. Homosexualita nie je v Maďarsku postavená mimo zákon, ale manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú zakázané. Samotný Szájer prispel v roku 2011 k príprave novej maďarskej ústavy, ktorá výslovne definovala manželstvo ako vzťah medzi mužom a ženou. Novela zavedená minulý mesiac zabezpečila, že adoptovať deti si môžu iba heterosexuálne páry.

Podľa prieskumu z roku 2019 si menej ako polovica maďarskej populácie myslí, že homosexualita „by mala byť spoločnosťou akceptovaná“. Podobné postoje existujú aj k migrantom a Orbán správne rátal s tým, že hlasy týchto sociálnych konzervatívcov ho udržia pri moci od roku 2010.

Škandál „gay gang bang“ (ako večierok označili médiá) bol prezentovaný v západných médiách ako príklad údajného pokrytectva maďarského pravého krídla. V Maďarsku sa spoločnosť Fidesz pokúsila tento príbeh bagatelizovať. Strana vydala vyhlásenie, v ktorom Szájerovu rezignáciu označila za „jediné správne rozhodnutie“, zatiaľ čo ministerka spravodlivosti Judit Vargová novinárom povedala, že po rezignácii „je zvyšok jeho osobná záležitosť“.

Škandál: homosexuálne orgie v Bruseli a vyhováranie sa na diplomatickú imunitu.
Zdá sa, že škandálov, kedy politici nedodržiavajú vlastné nariadenia v súvislosti so šírením korony, pribúda. „Papalášstvo“ nie je len problémom Slovenska. Aj politici v zahraničí majú problém dodržať vlastné prísne nariadenia. To, čo vyžadujú od... Čítať ďalej
02 | 12 | 2020 | Petra Demková