Smer-SD tvrdí, že premiér prehral súboj o generálneho prokurátora
03 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Premiér Igor Matovič (OĽANO) prehral súboj o generálneho prokurátora na celej čiare. Tvrdí to opozičný Smer-SD, podľa ktorého vládna koalícia voľbou vyslovila premiérovi nedôveru. TASR o tom informoval hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút.


"Nečudujeme sa, že po totálnom debakli neprišiel ani na koaličnú radu. Smer-SD pozorne čítal situáciu v Národnej rade (NR) SR a svoje rozhodnutie za daných okolností považuje za správne," uviedol Smer-SD.

Poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD) po voľbe skonštatoval, že politika je aj o zvolení správnej taktiky. "Pokiaľ idete do takejto voľby, nie je úplne rozumné vždy dopredu hovoriť o tom, ako budete hlasovať. Rozhodnutie po porade klubu, ktoré bolo tesne pred hlasovaním, bolo také, že klub zahlasoval za Maroša Žilinku," odpovedal na otázku, prečo Smer-SD zmenil avizovaný plán zdržať sa pri voľbe.

Vysvetlil, že voľba nebola otázkou toho, či považujú navrhnutých kandidátov za najlepších možných z hľadiska toho, kto by mohol byť šéfom Generálnej prokuratúry (GP) SR. Odmieta, že by sa dopredu dohodli s niektorou koaličnou stranou. Ozrejmil, že niektoré mená pre nich neboli prijateľné.

Fico: zdá sa, že o tom, komu NAKA vykopne dvere, rozhoduju Matovič, Kliment a Repa
03 | 12 | 2020 | Karol Lím


Poslanci NR SR vo štvrtkovej verejnej voľbe zvolili za nového generálneho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Maroša Žilinku. Zvoleného kandidáta má do funkcie vymenovať prezidentka Zuzana Čaputová. Vo voľbe ho podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných. Funkčné obdobie generálneho prokurátora je sedem rokov.

Podľa Roberta Fica Strana SMER - SD principiálne odmieta premenu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo pod kontrolou vlády a ministerky spravodlivosti, ako to navrhujú vládni poslanci. "V tomto období zneužívania trestného práva zo strany vládnej koalície na kriminalizáciu opozície, musí prokuratúra zostať nezávislým orgánom a nie sa stať vládnym baranidlom na likvidáciu politickej opozície, ako si to otvorene želajú vládni poslanci." vyhlásil Fico.

Podľa Fica dnes dostal M. Žilinka silný mandát. Za jeho zvolenie sa úmyselne zúčastnili svojimi 25 hlasmi aj poslanci strany SMER - SD. Fico verí, že Žilinka môže byť významnou prekážkou v snahe vládnej koalície totálne ovládnuť prokuratúru.

Premiér berie školstvo do vlastných rúk. Držme si klobúky. (Petra Demková)
S plánom ministra B. Gröhlinga nebol Igor Matovič spokojný preto, lebo minister školstva odmieta porušovať ľudské práva detí, rodičov a učiteľov; a ústavu. Je si vedomý právneho problému, ktorý by vylučovaním netestovaných z edukácie, mohlo... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Petra Demková