Rakúsko otvorí školy, obchody a.... lyžiarske svahy
03 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz oznámil, že krajina plánuje uvoľniť blokovanie kvôli koronavírusu. Lyžiarske vleky budú môcť v Rakúsku premávať od Štedrého večera a základné školy a obchody sa od pondelka znovu otvoria, informuje portál RT.


Ľuďom vstupujúcim do Rakúska z krajín, kde za posledných štrnásť dní došlo k viac ako 100 prípadom Covid-19 na 100 000, sa má uložiť 10-denná karanténa, čo účinne zabráni lyžiarom prichádzať zo susedného Talianska a Nemecka.





Kurz v stredu uviedol, že cieľom nových opatrení je potlačiť počty infekcií do 23. decembra, aby sa mohla verejnosť v dňoch 24. až 26. decembra a 31. decembra stretnúť až s 10 ľuďmi z ľubovoľného počtu domácností.

"Klesajúci počet je úspech, ale nie je to dôvod úplné odstránenieobmedzení," uviedol Kurz s tvrdením, že tlak na zdravotníctvo bol doposiaľ zmiernený obmedzeniami. Dodal však, že počas sviatočného obdobia očakáva nárast prípadov. Ohlásenie kancelára, že sa lyžovanie znovu otvára od 24. decembra, je významné vzhľadom na 2 000 rakúskych lyžiarskych vlekov, ktoré podporujú odvetvie zimných športov v hodnote 15 miliárd EUR.

Zdravotníci v čase korony bojujú s vlastným stresom užívaním antidepresív a analgetík
Preťažený a prepracovaný zdravotnícky personál pracuje počas pandémie COVID-19 pod enormným tlakom. Podľa berlínskej štúdie analgetiká a antidepresíva užívajú dvakrát častejšie než ľudia v iných profesiách, konštatuje na stránkach nemeckého... Čítať ďalej
03 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Medzi ďalšie koronavírusové opatrenia načrtnuté Kurzom patrí správa, že hotely a reštaurácie zostanú zatvorené až do 7. januára, pričom zákaz vychádzania bude pokračovať od 20:00 do 6:00.

Nová menej prísna výluka, ktorá nahrádza prísnejšie opatrenia z posledných dvoch týždňov, umožňuje stretávanie sa dvoch domácností. Znovu sa otvoria aj knižnice, múzeá a osobné služby, ako napríklad kaderníctvo. "Pandémia sa neskončila, vírus je tu s nami. Miera nákazy je extrémne vysoká,“ uviedol Kurz.

"Perspektívne sa vrátime do normálu v lete, ale do tej doby zostáva ešte šesť mesiacov," dodal s tým, že to bude možné len s obmedzeniami a zavedenými hromadnými testami. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva Rakúsko za posledných 24 hodín hlásilo ďalších 3 972 prípadov Covid-19, zatiaľ čo došlo k 121 úmrtiam.

Nepredbiehajte sa v schvaľovaní vakcíny, varuje štáty európska agentúra
03 | 12 | 2020 | Diana Zaťková