Očkovanie proti COVID-19 začne už čoskoro. Pripravených je 25 nemocníc
03 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Deň „D“, teda aspoň čo sa očkovania proti koronavírusu týka, sa nezadržateľne blíži. Vláda už má pripravený plán, v ktorej nemocnici by mali ľudí očkovať.


Očkovanie proti COVID-19 by sa na Slovensku malo realizovať v dvadsiatich piatich nemocniciach, ktoré by mali mať zabezpečený mrazový alebo chladový reťazec potrebný na funkčnosť vakcíny. Podľa ministra Mareka Krajčího ba sa mali denne očkovať stovky ľudí, informuje portál 1.pluska.sk.
Zmysel má aj testovanie rizikových skupín

Šéf zdravotníctva tiež zdôraznil, že jeho rezort sleduje celý proces registrácie a podľa toho sa na očkovanie pripravuje. „Máme pripravených 25 bodov, ktoré sa logisticky pripravujú tak, aby do 15. decembra boli schopné zabezpečovať vakcináciu,“ povedal Krajčí a upresnil, že v prvom kole by sa mali očkovať najmä rizikové skupiny. Krajčí sa, podľa vlastných slov nebráni ani využívaniu aplikácie. „Pokiaľ by to mal byť naozaj efektívny nástroj, muselo by ju využívať vysoké percento populácie, čo je tiež samo osebe veľmi náročné dosiahnuť,“ dodal minister a ešte zopakoval, že na to, aby sa uvoľnili opatrenia, by muselo dôjsť k masívnemu testovaniu antigénovými testami.

Krajčí ďalej doplnil, že odberové miesta by mali byť v každom meste nad 5000 obyvateľov. Ľudí vyzval, aby v prípade, že majú pocit prekonávania infekcie, prípadne sa cítia chorí, aby túto službu využili. „Ochránite nielen seba, ale i svoje okolie,“ odkazuje ľuďom. Zmysel podľa neho má aj testovanie rizikových regiónov. Lockdownu počas vianočných sviatkov by sa i on rád vyhol, dodáva na záver portál 1.pluska.sk.

Blaha: „Odmietame povinné očkovanie, ako aj vydieranie a vyhrážky“
01 | 12 | 2020 | Petra Demková