Škandál: Podnety za nenosenie rúšok na Fica, Harabina či Kotlebu sa niekde stratili!
02 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bolo že to slov zo strany polície ako bude pokutovať tých, ktorí počas protestov v Bratislave 17. novembra nebudú mať na tvári rúško. Niektorí konkrétni politici ho nemali, čo sa všeobecne vie, no pokuty aj tak nedostali. Podanie, ktoré vraj polícia poslala na RÚVZ, sa totiž niekde stratilo!


Protesty proti vláde Igora Matoviča a jeho protipandemickým opatreniam na Slovensku ešte stále rezonujú a doznievajú. A ako sa zdá, ešte nejaký čas aj budú, pretože ako sľúbila polícia, priebežne bude pokutovať tých, ktoré nemali na proteste rúška,“ informuje o tom aj portál sme.sk.
Ficova provokácia Dubčekovho syna a navyše bez rúška

Mnohí boli prítomní pri tom, ako bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin vyzýval pred prezidentským palácom ľudí počas protestu 17. novembra v Bratislave slovami „Rúška dole, rúška dole!“. Povinnosť nosiť ochranné pomôcky, ktoré používajú lekári denne už asi sto rokov, označil Harabin za mučenie, pritom súčasné nariadenie ich prikazuje nosiť povinne v interiéri aj exteriéri. Hygienici upozorňujú, že aj protesty mohli byť za nedávnym nárastom počtu nakazených v Bratislavskom kraji.

Bez rúška rečnil o niekoľko ulíc ďalej aj šéf Smeru-SD Robert Fico, ktorý sa prihovoril svojím sympatizantom a protestujúcim pri soche Alexandra Dubčeka. Pritom pred niekoľkými mesiacmi Dubčekov syn Pavol vyhlásil, že si neželá, aby bolo meno jeho otca spájané s Robertom Ficom, takže to možno považovať nielen za zneváženia tohto reformného socialistického politika, ale aj za neúctu voči jeho synovi. Rúška počas protestov nenosili ani poslanci za extrémistickú ĽSNS Mariana Kotlebu.

Matovič reaguje na búrlivé protesty: Drsné slová na predchodcov aj fašistov
Slovač opäť povstala a to historicky na sviatok nežnej revolúcie, pretože včerajší 17. november sa niesol opäť demonštráciami nespokojných ľudí pred úradom vlády, prezidentským palácom aj budovou Národnej rady. A premiér? Ako vždy to okomentoval na... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Predsedovi Smeru-SD polícia nenosenie rúška ticho toleruje

Bežný človek si pomyslí, že pokuty za nenosenie rúška dostanú aj politici, ktorí na proteste 17. novembra vystupovali, pretože tí mali byť pre políciu najľahšie identifikovateľní. Žiaľ, ani po dvoch týždňoch od protestnej akcie politici pokuty za porušenie protipandemických nariadení nedostali. Hovorca krajskej polície v Bratislave Michal Szeiff tvrdí, že zistené prípady oznámili Úradu verejného zdravotníctva Bratislava, ktorý by mal pokuty rozdať. Zarážajúce a zároveň nepochopiteľné je, že hovorkyňa úradu Katarína Nosálová to popiera. „RÚVZ Bratislava neobdržal žiadne podanie v tejto veci,“ tvrdí Nosálová, podľa ktorej polícia úradu dodnes ani neoznámila, že by k nejakému priestupku došlo!

Polícia sa k rozporu vo svojom tvrdení a vyjadreniam Úradu verejného zdravotníctva Bratislava do uzávierky denníka SME nevyjadrila. Pokute sa za nenosenia rúška vyhol šéf Smeru-SD Fico aj v máji. „Nahláste ma na políciu a dajte mi putá,“ odpovedal vtedy na otázku, prečo v centrále strany nemá rúško. Polícia potom vyhlásila, že mu pokutu nemôže dať, lebo ju na miesto incidentu neprivolali novinári, ktorí boli svedkami. Nezáležalo na tom, že Fica bez rúška zachytili kamery. Aj Fico sa do uzávierky denníka SME nevyjadril, prečo nemal rúško ani 17. novembra.

Fico s Dankom môžu prísť kvôli protestom o svoju advokátsku licenciu
Novembrový protest vytiahol do ulíc nielen „obyčajných“ ľudí, či podľa ministra Naďa opice, ale aj opozičných a mimoparlamentných politikov. Niektorí sa išli len tak „poprechádzať“, iní aj rečnili a burcovali nespokojných ľudí. Napísali... Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Bežných ľudí polícia za rúška pokutuje, politikov si nevšíma

Reagoval len líder mimoparlamentnej strany Vlasť, kontroverzný politik Štefan Harabin, ktorý stále trvá na svojom, že ľudia rúška nosiť nemusia. „Doteraz mi nikto pokutu neuložil. Už na facebooku som vyzýval, že pokiaľ je platná právna povinnosť nosiť rúško, uložte mi pokutu,“ vysvetľoval ľuďom Harabin uplynulý víkend na ďalšom proteste v Nitre. Ani v tomto prípade polícia v Nitre na otázky SME do uzávierky neodpovedala.

Dočasný šéf polície Peter Kovařík pritom ešte 26. novembra v televízii Markíza tvrdil, že polícia preveruje aj politikov a výzvy, aby ľudia nenosili rúška, rieši. „Tam začíname trestné konania, aby sme preverili, či bol spáchaný trestný čin. Je tam viacero osôb podozrivých z podnecovania,“ uviedol Kovařík s tým, medzi nimi by mohol byť aj Harabin, ale nechcel konkrétne povedať, o ktorých politikov ide.

Za podnecovanie na trestný čin alebo na hromadné neplnenie dôležitej povinnosti uloženej zákonom pritom hrozí väzenie do dvoch rokov, polícia bežných ľudí aspoň pokutuje. Maximálna pokuta za porušovanie protipandemických nariadení je 1659 eur a v blokovom konaní na mieste 1000 eur. Podľa šéfa polície doteraz potvrdili asi 3000 prípadov nenosenia rúšok a pokuty sa pohybovali zhruba do sto eur, uvádza v závere portál sme.sk.
Aký má pre človeka význam nosenia rúška?


  • Podľa septembrového výskumu vedcov zo Severovýchodnej univerzity v USA chirurgické rúška dokážu pri výdychu zachytiť 53 až 75 percent čiastočiek menších ako 300 nanometrov, ktorými sa šíri aj vírus Covid-19.

  • Látkové rúška mali efektivitu od 28 percent do 91 percent, ak boli správne nasadené.

  • Nosiť bavlnené rúška odporúčal verejnosti už v roku 1878 lekár z New Yorku A. J. Jessup počas pandémie cholery.

  • V roku 1905 v Chicagu lekárka Alice Hamiltonová merala účinnosť rúšok a vyhlásila, že by mali byť samozrejmosťou pre lekárov a sestry počas chirurgických zákrokov.

  • Štandardom pre lekárov sa stali od 20. rokov 20. storočia počas epidémie chrípky.

  • Na začiatku pandémie koronavírusu Svetová zdravotnícka organizácia rúška k preventívnym opatreniam pre verejnosť nezaradila, neskôr názor zmenila.


Blaha prezradil plány: Nové protesty, referendum a nakoniec "Matovič z hrušky dole!"
Ľuboš Blaha sa vo svojom najnovšom statuse na facebooku pustil do mainstreemových médií. Odkryl pritom finančné skupiny a oligarchov, ktorí sa nimi stoja. Urobil tak ako reakciu na to, ako informovali o včerajších protestoch proti vláde Igora... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek