Na Slovensku tento rok pribudlo 58 nových prípadov HIV
01 | 12 | 2020 I tasr

Od začiatku roka do konca októbra bolo na Slovensku zaznamenaných a diagnostikovaných 58 nových prípadov HIV infekcie. Za toto obdobie bol diagnostikovaný a hlásený jeden prípad syndrómu získanej imunitnej nedostatočnosti a jedno úmrtie pacienta s HIV infekciou. U cudzincov bolo hlásených 21 nových prípadov HIV infekcie. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová v súvislosti so Svetovým dňom boja proti AIDS pripadajúcim na 1. decembra.


Slovensko patrí v ostatných rokoch k členským štátom Európskej únie s najnižším výskytom HIV infekcie, pripomína Eliášová. Počet prípadov však narastá. Najviac infikovaných žije v Bratislavskom kraji, hovorí Eliášová.

Dopĺňa, že od začiatku monitorovania v roku 1985 do konca októbra eviduje Slovensko 1253 prípadov infekcie. U 127 osôb prešlo HIV do štádia AIDS. Za toto obdobie zomrelo na Slovensku na HIV 75 ľudí, z toho 56 v štádiu AIDS.

"Z celkového počtu prípadov HIV na Slovensku (1985 - 2020) bol v 71,25 percenta prípadov stanovený prenos infekcie homosexuálnym stykom, heterosexuálnym stykom bolo prenesených 20,3 percenta infekcií," povedala hovorkyňa.

Tak predsa! Sulík spustil obstarávanie antigénových testov
Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík dostal od premiéra za úlohu obstarať nákup 16 miliónov antigénových testov. Záujemcovia o ich dodávku majú na prihlásenie ale riadne šibeničný termín. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) zdôrazňuje potrebu prevencie v boji proti tomuto ochoreniu. Testovanie je podľa neho nevyhnutným nástrojom na čo najrýchlejší začiatok potrebnej liečby. "Čím sa zabezpečí, aby všetci ľudia s HIV mohli viesť zdravý a produktívny život," poznamenal Krajčí s tým, že skoré odhalenie zabráni šíreniu v populácii.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas pripomína, že ľudia s podozrením na HIV infekciu by nemali testovanie na prítomnosť anti-HIV protilátok odkladať. "V súčasnosti je už infekcia HIV liečiteľná, ale stále ide o nevyliečiteľné ochorenie," povedal.

Testovanie ponúka Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave, poradne pre problematiku HIV/AIDS pri vybraných regionálnych úradoch verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR, niektoré oddelenia klinickej mikrobiológie. O odber krvi na testovanie je možné požiadať aj všeobecného lekára, približuje Eliášová.

Danko: Vždy budeme proti tomu, aby si homosexuáli adoptovali deti
Andrej Danko má vážnu obavu, či páni v Bruseli neslúžia niekomu inému a či sa nesnažia o rozpad EÚ. Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | Petra Demková


"Všetkých 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva poskytuje informácie o HIV/AIDS telefonicky alebo e-mailom, vlani poskytli 871 telefonických konzultácií. Poradne fungujú v rámci 11 vybraných RÚVZ, ktoré môže klient navštíviť osobne – poskytnú mu poradenstvo s možnosťou bezplatného odberu krvi na vyšetrenie,“ vysvetlil hlavný hygienik.

HIV je vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Tento vírus napáda imunitný systém človeka, a tak znižuje obranyschopnosť voči ochoreniam, vysvetlila Eliášová. Pokračuje, že terminálnym štádiom HIV infekcie je ochorenie AIDS – syndróm imunitnej nedostatočnosti, keď sa objavujú mnohé zdravotné ťažkosti, oportúnne infekcie a onkologické ochorenia.

Lekári zo Slovenska a Čiech zachránili štyri ľudské životy
Medicínska veda a lekári samotní dokázali opäť niečo výnimočné. Počas uplynulého víkendu tri tímy špecialistov uskutočnili v bratislavskej ružinovskej nemocnici multiorgánový odber. Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.