Gröhling stráca s Krajčím trpezlivosť: "Nemôžeme otestovať 1,5 milióna ľudí"
01 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Krajčí proti Gröhlingovi. Nezhody oboch ministrov sa dostali do kritickej fázy. Jeden z nich je na konci s trpezlivosťou s tým druhým.


"Pri otvorení škôl sa určite zhorší epidemiologická situácia v súvislosti s novým koronavírusom", argumentuje minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). “Zlom v mojej trpezlivosti je na konci”. Varuje minister školstva školstva Gröhling (SaS), ktorý predložil na zasadnutie štábu plán návratu žiakov do škôl. vyjadrenia oboch členov vlády zaznamenali parlamentnelisty.sk pred začiatkom rokovania krízového štábu.

Minister zdravotníctva uviedol: "Keď sa v jeden deň pretestuje akákoľvek skupina antigénovými testami, napríklad deti v školách, na druhý deň môže byť situácia úplne iná. Z tohto dôvodu, keď otvoríme školy a budeme nejakým spôsobom zmierňovať kritériá pretestovania detí a rodičov, tak v podstate uvoľníme plombu a v školách sa nám to začne šíriť."

Kedy pôjdu deti konečne do školy? Gröhling už poslal svoj plán krízovému štábu
Rodičia už majú dištančného vyučovania svojich detí plné zuby a najradšej by boli, keď by si za lavice zasadli čo najskôr. Minister Gröhling už má plán, ktorý zaslal aj členom krízového štábu. Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Riešením je podľa ministra zdravotníctva Krajčího masívne testovanie celej populácie.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling zas vyhlásil, že "požiadavka pretestovať všetkých na 100 percent, teda žiakov, učiteľov aj rodičov detí, je nerealizovateľná. Oslovili sme samosprávy, zriaďovateľov, aby nám pomohli s realizáciou. Ale nie je možné, aby sme otestovali niekde okolo 1,5 milióna ľudí,” povedal minister s tým, že pripravili návrh, ktorý bol odporúčaný zo strany epidemiológov. Z návrhu vyplýva, že dohodli hranicu 70 percent, ktorá by stačila na to, aby sa školy otvorili.

O tom, prečo bol pondelkový (30. 11.) krízový štáb zrušený, minister školstva nevedel. Verí, že krízový štáb sa pozrie na to, prečo je vzdelanie dôležité. Dodal, že významné je aj zdravie a bezpečnosť ľudí.

Gröhling presadzoval, aby bolo testovanie v školách dobrovoľné. Vyzýva na zachovanie pokoja
Minister školstva vydal na svojom facebookovom účte aktuálnu informáciu ohľadom otvárania škôl. Prosí o zachovanie pokoja a uisťuje, že na ministerstve robia všetko pre to, aby sa otváranie zvládlo čím skôr a s testovaním, ktoré bude dobrovoľné. ... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Petra Demková