Západ má rozdielne názory na ruskú vakcínu
30 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Odborníci a svetoví lídri majú naďalej protichodné názory na ruskú priekopnícku vakcínu proti koronavírusu Sputnik V. Práve teraz sa Rusko približuje k realizácii programu hromadnej imunizácie doma a vývozu vakcíny do zahraničia, informuje portál RT.




Ian Jones, profesor virológie na University of Reading vo Veľkej Británii, v rozhovore pre kanadské vysielanie CBC uviedol, že vyhliadky na pokus sú pozitívne. "Nevidím dôvod pochybovať," uviedol v sobotu. "Počiatočné výsledky vyvolali zdesenie, ale nemyslím si, že je to preto, že neboli platné. Boli zverejnené trochu skoro ... myslím, že to bude užitočná vakcína,“ dodal Jones.

Taliansky vedec Enrico Bucci, mimoriadny profesor špecializujúci sa na integritu výskumu na Temple University (Philadelphia), však nesúhlasil a tvrdí, že „vzorka je príliš nízka na to, aby uvádzala akékoľvek percento účinnosti“.

Slováci môžu Čechom závidieť: Otvárajú reštaurácie aj fitká, na akciách ich môže byť viac!
Prečo nie aj u nás? Spýtajú sa zrejme prevádzkovatelia našich reštaurácií a fitnescentier pri správe, že v susednom Česku ich už môžu otvoriť. I tam síce ešte platia isté obmedzenia, no nie také tvrdé aké máme my. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Niektorí medzinárodní experti vyjadrili znepokojenie nad rýchlosťou, s akou Rusko ako prvá krajina na svete schválilo v auguste preventívny vzorec proti Covid-19. Peter Openshaw, profesor experimentálnej medicíny v Národnom srdcovom a pľúcnom ústave Imperial College London, uviedol, že bol znepokojený tým, „že experimentálna vakcína sa podáva ruskej elite predtým, ako prebehne úplné testovanie vo formálnom klinickom skúšaní.“

Ruské úrady odpísali tieto tvrdenia ako „západnú zaujatosť“ a Centrum Gamaleja, ktoré tento vzorec vyvinulo, tvrdilo, že rozhodnutie bolo prijaté na základe sľubných údajov zo skorých klinických skúšok, ktoré boli zverejnené v lekárskom časopise Lancet. Hovorca Vladimira Putina Dmitrij Peskov taktiež poprel, že by ruský prezident vakcínu prijal. Uviedol, že k nej nebude mať predčasný prístup „len preto, že je hlavou štátu“. Predseda vlády Mišustin aj samotný Peskov mali predtým pozitívny test na prítomnosť vírusu.

Účastník testovania vakcíny od spoločnosti AstraZeneca podal žalobu kvôli „závažným vedľajším účinkom“
Muž z Indie, ktorý bol zaočkovaný vakcínou proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca, podal na Indický sérový inštitút žalobu a tvrdil, že počas svojej účasti na testovaní utrpel extrémne vedľajšie účinky, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Začiatkom tohto mesiaca tvorcovia Sputniku V oznámili, že sa javí ako efektívnejší, ako sa doteraz myslelo. Podľa ich analýzy väčších vzoriek ľudí zúčastňujúcich sa na testoch si asi 95 percent vytvorí imunitu voči Covid-19. Tvrdia, že ich použitie už existujúcej adenovírusovej platformy im umožnilo dodať kandidáta na vakcínu rýchlejšie ako britské a americké alternatívy.

Podľa vývojárov sa očakáva, že v roku 2021 bude mať prístup k vakcíne viac ako 500 miliónov ľudí. Zaočkovanie každej osoby bude vyžadovať dve injekcie rozložené v priebehu niekoľkých týždňov. Výrobcovia vynakladajú úsilie na výrobu jednej miliardy potrebných dávok.

Advent i Vianoce budú v celej Európe iné ako obvykle - prehľad
Pandémia koronavírusu tento rok ovplyvnila či zrušila množstvo podujatí, a týka sa to aj vianočných trhov, ktoré sa zvyčajne tešia veľkej obľube v množstve európskych miest. Podobne ako na Slovensku, aj v okolitých metropolách bude advent kvôli... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Začali sa tiež rokovania so spoločnosťami z celého sveta s cieľom zvýšiť výrobnú kapacitu. Začiatkom tohto týždňa bolo oznámené, že vakcína sa bude v rámci bilaterálnej dohody vyrábať aj v Indii. Jednotlivé krajiny tiež čelili rozhodnutiam, ktorých kandidátov na vakcíny sa rozhodnú objednať.

Začiatkom tohto mesiaca Argentína oznámila, že v rámci snáh zabrániť šíreniu vírusu zaobstará milióny injekčných liekoviek so Sputnikom V. Maďarsko tiež začalo dovážať experimentálne množstvá vakcíny a Európska agentúra pre lieky (EMA), ktorá udeľuje povolenie na všetky vakcíny v rámci EÚ, zvažuje žiadosť o schválenie tohto vzorca.

Afrika začala vyrábať test na Covid-19 za 1 dolár
Prvýkrát od vypuknutia epidémie Covid-19 sa Afrika môže pripraviť na rýchle testovanie vírusu na kontinente, uvádza portál CNN. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Diana Zaťková