RNDr. Marek Petráš o vakcíne proti Covid-19: "Existujú oprávnené obavy o bezpečnosť"
30 | 11 | 2020 I Petra Demková

Český vedec s nádejami očakáva vakcínu od spoločnosti Pfizer. Avšak očakávania sú spojené aj s obavami, keďže ide o prevratnú technológiu, pri ktorej dlhodobé vedľajšie účinky zatiaľ nepoznáme.  Obavy o bezpečnosť sú podľa vakcinológa preto na mieste.


Ako v rozhovore pre CNN Prima vakcinológ uviedol, v prípade novej vakcíny spoločnosti Pfizer ide o RNA vakcínu, u ktorej je účinná látka nesená v lipidovej (tukovej) nanočastici. Takto konštruovaná vakcína nebola doteraz nikdy u ľudí používaná a preto existujú oprávnené obavy z jej bezpečnosti. Tá zatiaľ nie je známa z očkovaní, ktoré prebiehali do dnešných dní. Marek Petráš je presvedčený, že na konečný výsledok účinnosti vakcíny si ešte počkáme, pretože pri vakcínach sa spravidla hodnotí niekoľkomesačná ochrana a účinnosť. Tá, ktorú vidíme u vyvíjaných vakcín proti Covidu dnes, sa ešte môže zmeniť. Za jediné úskalie novej vakcíny od spoločnosti Pfizer považuje jej vyspelosť, ktorá zatiaľ nemá žiadnu oporu v inej vakcíne, známej z tradičného očkovania.

Vedec upozorňuje, že už výsledky klinického hodnotenia fázy 1 naznačili neobvykle vysoký počet sledovaných nežiaducich účinkov, ako bolesť hlavy, únava, horúčka či zimnica, pričom ich výskyt po druhej dávke dokonca stúpol. Teba preto počkať na zhodnotenie bezpečnosti, aby bolo jasné, že nežiadúce účinky budú len prechodného a nie trvalého charakteru.

RNDr. Petráš uvádza, že by sa mali vakcíny posudzovať objektívne a šancu by sme mali dať vakcínam z rôznych kútov sveta. „Mnoho vakcín je momentálne vo vývoji, v spolupráci firiem niekoľkých krajín,“ informuje. „Z publikovaných výsledkov klinických hodnotení fázy 1 sa zdajú byť nádejnými vakcíny vyvinuté hlavne čínskymi laboratóriami a producentami. Tie totiž popri očakávanej imunitnej odpovedi spĺňajú kritériá bezpečného očkovania, ak ho meriame výskytom zaznamenaných nežiadúcich účinkov v rannej fáze hodnotenia,“ myslí si vakcinológ.

Šokujúce slová bývalého zamestnanca firmy Pfizer: „Vakcíny .(nepravda)., pandémia sa .(nepravda).!“ (AKTUALIZOVANÉ)
Článok bol aktualizovaný o tvrdenia agentúry AFP, ktorá vyvracia informácie uvedené v tomto článku a označuje ich za "dezinformáciu". V dôsledku toho redakcia Hlavný denník označila spochybnený text jeho prečiarknutím, aby bolo čitateľom jasné,... Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Aj tak však ešte nevieme jednoznačne hodnotiť, či niektoré z doteraz hodnotených vakcín v poslednej fáze bude lepšia či horšia. „Nedomnievam sa ani, že by sme sa mali obávať nedodržania niektorých zásad, ktoré by viedli k zavedenia očkovania s nebezpečnou vakcínou,“ upokojuje vedec. Myslí si, že by bolo vhodnejšie podporovať vynaložené úsilie do vývoja vakcíny kdekoľvek na svete a bez predsudkov.

Pri téme celoplošného očkovania proti Covidu, nemá vedec zatiaľ vyhranený názor. Bolo by to podľa neho možné, za predpokladu vakcíny prijateľnej, z bezpečnostného hľadiska „Je pravda, že len vysoká preočkovanosť v populácii (nad 50%) môže viesť k zastaveniu pandémie bez potreby ďalších protipandemických opatrení,“ uviedol. Čo sa týka nástrojov štátu k  vynucovaniu očkovania u občanov, doktor prírodných vied uvádza, že postup ako to docieliť, nepozná. Je ale presvedčený, že v prvom rade musíme poznať výsledky klinických hodnotení.

RNDr. Marek Petráš, PhD. je farmaceutický konzultant. Študoval na Prírodovedeckej fakulte UK, Praha, obor chémia. Pôsobil v SEVAC (bývalý Ústav sér a očkovacích látok), aj ako technológ a výrobný riaditeľ spoločnosti Chiron Vaccines (bývalá Biocine).

Európa plánuje v súvislosti s očkovaním vyvíjať nátlak na občanov. To sa nemusí vyplatiť (Petra Demková)
Príkladov, kedy európskej únii niečo nevyšlo, poznáme z minulosti viac. Nútené prijímanie utečencov všetkými krajinami EÚ, ktoré stroskotalo, Brexit; a dnes sme v patovej situácii, kedy Maďarsko a Poľsko odmietajú ustúpiť zo svojich pozícií. Nebude... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Petra Demková