Moderna predkladá svoju vakcínu na schválenie v USA, EÚ aj v Británii
30 | 11 | 2020 I Diana Zaťková





Konečné výsledky testov vakcíny americkej spoločnosti Moderna proti Covid-19 potvrdzujú, že má 94 percentnú účinnosť a u nikoho, kto bol ňou očkovaný, sa nevyvinuli závažné vedľajšie účinky, uviedla spoločnosť a začala schvaľovací proces s regulačnými orgánmi po celom svete.


Americká spoločnosť predkladá údaje regulačným orgánom v USA, Európe a Veľkej Británii pre účely získania núdzovej licencie. Očakáva, že Úrad pre potraviny a liečivá v USA produkt posúdi na svojom zasadnutí 17. decembra, informuje Guardian.

Aj keď firma uzavrela obchody po celom svete, USA dostanú vakcínu ako prvé. Moderna uviedla, že do konca tohto roka bude v USA pripravených na použitie 20 miliónov dávok vakcíny. V auguste USA kúpili 100 miliónov dávok s možnosťou dokúpenia ďalších 400 miliónov. Moderna tvrdí, že je na dobrej ceste k výrobe 500 miliónov až 1 miliardy dávok v roku 2021.

Spojené kráľovstvo zakúpilo 7 miliónov dávok vakcíny. Päť miliónov v deň, keď spoločnosť Moderna oznámila svoj predbežný výsledok - 94,5% účinnosti a ďalšie 2 milióny minulý týždeň. Dodávky vakcíny do Veľkej Británie sa však očakávajú až v marci. Spoločnosť Moderna so sídlom v Massachusetts získala z amerických federálnych fondov 2,48 miliárd dolárov a bola kľúčovou súčasťou operácie Trumpovej vlády Warp Speed.

RNDr. Marek Petráš o vakcíne proti Covid-19: "Existujú oprávnené obavy o bezpečnosť"
Český vedec s nádejami očakáva vakcínu od spoločnosti Pfizer. Avšak očakávania sú spojené aj s obavami, keďže ide o prevratnú technológiu, pri ktorej dlhodobé vedľajšie účinky zatiaľ nepoznáme. Obavy o bezpečnosť sú podľa vakcinológa preto na... Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Petra Demková


Rovnako ako Pfizer / BioNTech, aj spoločnosť Moderna použila na vývoj svojej vakcíny novú technológiu mRNA (messenger RNA), ktorá zahŕňa genetický kód vírusu a nie jeho mŕtvu alebo oslabenú časť. Obe spoločnosti oznámili pozoruhodné a veľmi podobné výsledky. Analýza posledných údajov spoločnosti Pfizer poskytla jej vakcíne 95-percentnú účinnosť.

Moderna sa stala treťou spoločnosťou, ktorá po Pfizer a AstraZeneca odovzdala údaje regulačným orgánom na schválenie. Vakcína Spojeného kráľovstva má celkovú 70-percentnú účinnosť, aj keď u podskupiny dobrovoľníkov, ktorým sa podávala nižšia dávka, účinnosť prekvapivo vzrástla na 90%. Toto zistenie bude teraz v USA vyskúšané z dôvodu obáv, že to môže súvisieť s mladším vekom dobrovoľníkov. V tejto časti procesu boli všetci mladší ako 55 rokov.

Avšak 70-percentná účinnosť je dostatočná na to, aby bola veľmi užitočná pri pandémii, najmä v krajinách bez  mrazničiek na -70 až -80°C, ktoré sú pre vakcínu Pfizer nevyhnutné. Dávka oxfordskej vakcíny bude stáť  menej ako 4 doláre. Spojené kráľovstvo zakúpilo 100 miliónov dávok oxfordskej vakcíny, ktorá bude hlavnou súčasťou jej plánov masovej imunizácie.

Západ má rozdielne názory na ruskú vakcínu
30 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Analýza spoločnosti Moderna vo fáze 3 zahŕňala 30 tisíc ľudí v USA, z ktorých polovica dostala vakcínu a polovica placebo. 196 z nich ochorelo. Tridsať ľudí ochorelo ťažko a jeden zomrel, ale nikto z nich nedostal vakcínu Moderny. Skúšky zahŕňali značný počet ľudí v najrizikovejších skupinách. 7 tisíc ľudí nad 65 rokov a viac ako 5 tisíc mladších ľudí s chronickými ochoreniami ako je cukrovka, ťažká obezita a srdcové choroby.

Štúdia zahŕňala 11 tisíc ľudí z čiernych, ázijských a menšinových etnických spoločenstiev, čo je 37%. To je rovnaký podiel ako v populácii USA. Spoločnosť uviedla, že nedošlo k žiadnym závažným vedľajším účinkom. Medzi najčastejšie patrili boľavé ruky, bolesti hlavy a únava.

Úplné údaje o pokuse neboli zverejnené, ale v pravý čas budú zverejnené v recenzovanom časopise, uviedla Moderna. „Táto pozitívna primárna analýza potvrdzuje schopnosť našej vakcíny predchádzať ochoreniu Covid-19 s účinnosťou 94,1% a čo je dôležité, schopnosť predchádzať závažnému ochoreniu Covid-19.  Veríme, že naša vakcína poskytne nový a mocný nástroj, ktorý môže zmeniť priebeh tejto pandémie a pomôcť predchádzať ťažkým chorobám, hospitalizáciám a úmrtiam,“ uviedol Stéphane Bancel, výkonný riaditeľ spoločnosti Moderna.

Slováci môžu Čechom závidieť: Otvárajú reštaurácie aj fitká, na akciách ich môže byť viac!
Prečo nie aj u nás? Spýtajú sa zrejme prevádzkovatelia našich reštaurácií a fitnescentier pri správe, že v susednom Česku ich už môžu otvoriť. I tam síce ešte platia isté obmedzenia, no nie také tvrdé aké máme my. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Stephen Evans, profesor farmakoepidemiológie na Londýnskej škole hygieny a tropickej medicíny uviedol, že je dôležité nevenovať príliš veľkú pozornosť presnej percentuálnej hodnote účinnosti. „Aj keď najlepší odhad je 94,1%, štatistická neistota spôsobuje, že údaje sú kompatibilné so skutočnou účinnosťou okolo 87%,“ uviedol. "Toto je, samozrejme, stále veľmi dobrá účinnosť. Rovnako 100% účinnosť proti závažnejším ochoreniam je kompatibilná s účinnosťou 90%, čo je opäť veľmi dobré a je dôkazom toho, že sa predchádza závažným i miernym chorobám.“

Neexistujú dôkazy, že by vakcína mala horší účinok u starších dospelých, čo je povzbudivé. Azra Ghani, profesorka epidemiológie infekčných chorôb na Imperial College v Londýne uviedla,  že u nikoho, kto vakcínu dostal, sa nevyvinuli závažné choroby. „Aj keď to nevylučuje určité riziko závažných ochorení po očkovaní vzhľadom na relatívne malý počet závažných prípadov, tieto výsledky naznačujú veľmi vysokú účinnosť (> 85%) oproti tomuto cieľovému parametru,“ uviedla a dodala, že sa teší na úplné výsledky, ktoré majú zahŕňať údaje o tom, či vakcína zabraňuje asymptomatickým infekciám.

Účastník testovania vakcíny od spoločnosti AstraZeneca podal žalobu kvôli „závažným vedľajším účinkom“
Muž z Indie, ktorý bol zaočkovaný vakcínou proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca, podal na Indický sérový inštitút žalobu a tvrdil, že počas svojej účasti na testovaní utrpel extrémne vedľajšie účinky, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Marek Molnár