Lekári zo Slovenska a Čiech zachránili štyri ľudské životy
30 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Medicínska veda a lekári samotní dokázali opäť niečo výnimočné. Počas uplynulého víkendu tri tímy špecialistov uskutočnili v bratislavskej ružinovskej nemocnici multiorgánový odber.


Tímy lekárov, podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice v Bratislave Evy Kliskej, ktorá poskytla informácie TASR, potom orgány transplantovali štyrom ľuďom. Od rôznych darcov získali pľúca, pečeň a obličky, píše portál cas.sk.
Zachránili životy napriek pandémii

Podľa hovorkyne pľúca boli transportované do pražskej Fakultnej nemocnice v Motole, kde sú transplantovaní aj slovenskí pacienti. „Na konci dňa sme zachránili životy štyrom ľuďom. Som veľmi rada, že aj napriek pandémii a za dodržiavania prísnych protiepidemických opatrení sme v darcovskom a transplantačnom programe pokračovali i naďalej a zachránili tak niekoľko životov,“ skonštatovala Renáta Vandriaková, riaditeľka Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Od začiatku roka malo Bratislavské transplantačné centrum 26 darcov, čo je rovnaký počet ako v roku 2019. „Darcovský a transplantačný program orgánov výrazne utrpel v prvej vlne pandémie COVID-19 a po náročnom reštarte sme sa na začiatku druhej vlny sústredili na vytvorenie bezpečných podmienok pre pokračovanie odberov orgánov a transplantácií,“ dodala Zuzana Žilinská, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva a zástupkyňa prednostu Urologickej kliniky pre transplantácie obličiek. Žilinská tiež uviedla, že transplantačné centrum na Kramároch ako jediné na Slovensku neprerušilo počas druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19 odberový a transplantačný program ani na jeden deň, píše v závere portál cas.sk.



Lekári v Komárne čelili ťažkej skúške. Prvýkrát operovali pacienta s COVID-19
Chirurgovia komárňanskej nemocnice boli postavení pred naozaj ťažkú skúšku. V nedeľu popoludní niekoľko hodín operovali muža pozitívneho na koronavírus. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.