Najbohatší Rus chce dobyť svetové trhy liekom na korovavírus. Testovať sa má aj na Slovákoch.
30 | 11 | 2020 I Petra Demková

Ruská farmaceutická spoločnosť Petrovax, ktorú vlastní najbohatší Rus, Vladimir Potanin, vyvíja liek polyoxidonium, ktorý by sa mohol využívať aj pri liečbe koronavírusu. S informáciou prišiel týždenník Trend. Zaujímavé je, že liek sa má testovať aj na Slovákoch.  


Ruská farmaceutická spoločnosť vlastnená najbohatším mužom krajiny Vladimirom Potaninom dúfa, že jej liek Covid-19 vyvinutý v Rusku jej pomôže preniknúť na lukratívne vývozné trhy. Liečivo NPO Petrovax Pharm LLC Polyoxidonium , ktoré sa používa na infekcie spôsobené respiračnými vírusmi a aj ako posilňovač vakcín, prechádza testovaním tretej fázy na pacientoch s Covid-19 v Rusku a čoskoro rozšíri tieto testy na Slovensko. Uviedol to prezident spoločnosti Michail Tsyferov v rozhovor. Predbežné výsledky štúdie sa očakávajú vo februári a podľa Tsyferova budú publikované v recenzovaných časopisoch. „Toto je náš lístok na vývozné trhy," uviedol.

RNDr. Marek Petráš o vakcíne proti Covid-19: "Existujú oprávnené obavy o bezpečnosť"
Český vedec s nádejami očakáva vakcínu od spoločnosti Pfizer. Avšak očakávania sú spojené aj s obavami, keďže ide o prevratnú technológiu, pri ktorej dlhodobé vedľajšie účinky zatiaľ nepoznáme. Obavy o bezpečnosť sú podľa vakcinológa preto na... Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Petra Demková


K dnešnému dňu podľa WHO neexistuje liek na liečbu Covid-19. Jediný liek, v ktorý sa doteraz dúfalo, Remdesivir, bol nedávno organizáciou WHO vyradený zo zoznamu odporúčaných. Remdesivirom liečili aj prezidenta Donalda Trumpa, keď mu v októbri koronu diagnostikovali.

Rusko s piatym najväčším počtom prípadov Covid-19 na celom svete bojuje s druhou vlnou pandémie a hrozí mu preťaženie nemocničného systému. Rusi sa snažia držať, pokiaľ ide o liečbu korony a očkovanie proti Covid-19, krok so svetom. V auguste prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko povolí rozsiahle používanie vakcíny Covid-19 hneď ako sa v skúškach potvrdí jej bezpečnosť a účinnosť.

Polyoxidonum je liek registrovaný na použitie od roku 1996, na rôzne respiračné ochorenia v Rusku, aj niektorých bývalých republikách Sovietskeho zväzu. Klinické štúdie, ktoré liek polyoxidonium používali na liečbu Covid-19, sa začali v apríli a preukázali, že liek nevyvoláva vhodnú imunitnú odpoveď, ako uviedol Tsyferov. Na ruskom testovaní sa zúčastňuje 330 pacientov a Petrovax dúfa, že slovenského testu, ktorý tento mesiac schválili miestne zdravotné úrady, sa zúčastní 25 ľudí. Výskum sa podľa Petrovaxu robí podľa protokolov WHO. Jedna nedávna štúdia zahŕňala 81 ľudí so stredne závažnými až závažnými prípadmi Covid-19 s 80% podporou kyslíka a podľa Tsyferova nedošlo k žiadnym úmrtiam.

Ak by hlavné testovanie látky preukázalo účinnosť, plánuje spoločnosť Petrovax podať žiadosť o použitie Polyoxidonium pre prípady Covid-19 aj mimo Ruska a Slovenska. Vývojári Petrovaxu sú v kontakte s výskumníkmi v Oxforde a Mníchove. Odborníci navrhli registráciu už aj v Nemecku, Veľkej Británii a USA. Spoločnosť má kapacitu výroby až 15 miliónov dávok ročne a v súčasnosti predáva 2,5 milióna dávok ročne.

Šokujúce slová bývalého zamestnanca firmy Pfizer: „Vakcíny .(nepravda)., pandémia sa .(nepravda).!“ (AKTUALIZOVANÉ)
Článok bol aktualizovaný o tvrdenia agentúry AFP, ktorá vyvracia informácie uvedené v tomto článku a označuje ich za "dezinformáciu". V dôsledku toho redakcia Hlavný denník označila spochybnený text jeho prečiarknutím, aby bolo čitateľom jasné,... Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.