Londýn a Paríž sa dohodli na posilnení prítomnosti polície v Lamanšskom prielive
29 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Británia a Francúzsko podpísali v sobotu dohodu o posilnení prítomnosti polície v Lamanšskom prielive v snahe zabrániť ďalším migrantom v nelegálnom prechode. Informovala o tom agentúra DPA.


Podľa dohody podpísanej britskou ministerkou vnútra Priti Patelovou a jej francúzskym náprotivkom Geraldom Darmaninom bude na francúzskom pobreží nasadených dvakrát viac policajtov na sledovanie migrantov na mori.

Podľa DPA však nie je jasné, koľko ďalších policajtov bude nasadených pozdĺž britského pobrežia.

Od začiatku tohto roka prekonalo Lamanšský prieliv do Británie viac ako 8000 migrantov, pričom vlani ich bolo 2000, uviedla DPA s odvolaním sa na tlačovú agentúru Press Association (PA).

Migranti často podnikajú plavbu na malých, nebezpečných gumových člnoch a pravidelne dochádza k tragédiám.

Patelová chce v budúcnosti výrazne sprísniť pravidlá legálnej migrácie do Británie. Charitatívna organizácia Detention Action je však proti. Riaditeľka organizácie Bella Sankeyová uviedla, že je naliehavo potrebné vytvoriť bezpečné a legálne cesty pre migráciu.

V auguste prišlo do Británie cez Lamanšský prieliv viac ako 1450 migrantov
V auguste dorazilo do Spojeného kráľovstva na malých člnoch viac ako 1450 migrantov, čo je najvyšší počet v priebehu jedného mesiaca. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na analýzu tlačovej agentúry... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR