Európska únia nehorázne ponížila oficiálny Kyjev (Svjatoslav Knjazev)
29 | 11 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Svjatoslava Knjazeva (Fond strategickej kultúry)


Tlačiarenský stroj pre krajinu, ktorá produkuje maslo


Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell sa nedávno verejne podelil o informácie, ako si vytrel nohy o Volodymyra Zelenského a jeho spoločnosť, teda o celú svojvoľnú moc.


„Ako som povedal prezidentovi, Európska únia nie je charitatívna organizácia ani bankomat. Najlepší spôsob, ako podporiť Ukrajinu z nášho pohľadu, je pomôcť jej pri reformovaní krajiny, ale uskutočniť tieto reformy môžu iba sami Ukrajinci“, - hlavného diplomata Európy citovalina stránke rministerstva zahraničných vecí EÚ.




Josep Borrell

Keď sa okolo Borrellových slov zdvihla na Ukrajine vlna nevôle, vyhlásenie, ako sa hovorí, upravili, ale vo vyhľadávačoch sa zachovalo to pôvodné.


„EÚ radikálne zmenila svoj postoj k Ukrajine, keď uznala, že našu krajinu nie je možné reformovať smerom k európskym hodnotám. Projekt je uzavretý. EÚ odteraz považuje Ukrajinu len za zdroj lacnej pracovnej sily, surovinový prívesok, odbytový trh a nárazníkový štát. Nič viac“, okomentoval situáciu ukrajinský ekonomický expert Andrej Golovačev. To čo sa udialo, spojil s činnosťou „patentovaného zlodeja“ Petra Porošenka, ako aj Volodymyra Zelenského, ktorého zvolenie za prezidenta považuje Andrej Golovačev za „apoteózu ochlokracie“.


„Ak chcú občiansku vojnu, budú ju mať“. (Svjatoslav Knjazev)
Komentár Svjatoslava Knjazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Zuzana Perželová

Pre oficiálny Kyjev nebolo vyhlásenie Borrella najlepšie načasované. Ide o to, že podľa návrhu rozpočtu na rok 2021 schváleného ukrajinskou vládou si kyjevské úrady plánujú v budúcom roku  požičať  zhruba 700 miliárd hrivien (25 miliárd dolárov). Len samotné zaplatenie úrokov (160 miliárd hrivien alebo 5,7 miliárd dolárov) si bude vyžadovať približne rovnaké množstvo peňazí, ako výdaje na medicínu alebo vzdelávanie.


Súdiac podľa nálad vedenia Európskej únie a ďalších veriteľov Ukrajiny, už jej nechcú dávať len almužny, jednoducho jej chcú poskytovať úvery.


„A ako zalátať rozpočtové „diery“? Práve preto náš tlačiarenský stroj pracuje na plný výkon: objem peňažnej zásoby na Ukrajine vzrástol od začiatku roka 2020 o 16,6%, alebo o 227,7 miliárd hrivien!“ uviedol na svojej facebookovej stránke Alexandr Gončarov, riaditeľ Inštitútu hospodárskeho rozvoja Ukrajiny.


Ekonóm uvádza štatistiky, podľa ktorých je ukrajinská ekonomika v ťažkej situácii. Podľa riaditeľa Inštitútu hospodárskeho rozvoja Ukrajiny dosiahol obchodný obrat s Ruskou federáciou za 8 mesiacov roku 2020 64,2 miliárd amerických dolárov, čo je o 9,7%, teda o 7 miliárd dolárov menej ako v rovnakom období roku 2019.  Záporné saldo je približne 2,4 miliardy dolárov. Export z Ukrajiny dosiahol iba  30,9 miliárd dolárov (čo je o 2,2 miliardy menej ako v rovnakom období minulého roka).


Hanebná pravda o kolaborácii Poliakov (Svjatoslav Knjazev)
Komentár Svjatoslava Knjazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová

A najhoršie pre svojvoľný štát nie je ani tak zníženie objemu vývozu, ako zníženie jeho kvality. K trom najvýznamnejším vývozným komoditám patria obilniny (5,9 miliárd dolárov) a slnečnicový olej (3,4 miliardy dolárov).


‘’Ukrajina sa zmenila z krajiny vyrábajúcej rakety a lietadlá na krajinu-masliareň a krajinu kukuričných polí’’, konštatuje ekonóm Alexej Kušč.


Áno, obrátilo sa to. Podľa Kušču na Ukrajine pozorujeme ako krivka „potraviny a suroviny“ rýchlo narastá a rovnako ako krivka „stroje a zariadenia“ rýchlo klesá. V roku 2005 sa obe krivky pretínali v jednom bode (po 13% v celkovej štruktúre vývozu), potom sa Ukrajina vydala cestou deindustrializácie, po ktorej rýchlo napredovala. V roku 2019 sa podiel poľnohospodárskych výrobkov zvýšil na fantastických 48%, zatiaľ čo podiel strojárstva klesol na 7%. Pridaná hodnota poľnohospodárskych výrobkov je minimálna a výrobné náklady neustále rastú.


V tejto súvislosti pripomína štruktúra rozpočtu Ukrajiny na rok 2021 hostinu počas moru. Na činnosť Volodymyra Zelenského a jeho kancelárie je vyčlenených o 358 miliónov hrivien viac ako v minulom roku (takmer 13 miliónov dolárov). Na Najvyššiu radu - o 244 miliónov viac, na Kabinet ministrov - o 190 miliónov viac, na Štátny úrad pre vyšetrovanie - asi o 1 miliardu viac. Orgány činné v trestnom konaní odmenia ešte štedrejšie (na úrad generálneho prokurátora poputujú ďalšie dotácie vo výške takmer 2 miliardy hrivien, alebo 71 miliárd dolárov), na ministerstvo vnútra - 3,8 miliardy hrivien (alebo 135 miliónov dolárov), na SBU - 2,8 miliardy hrivien (100 miliónov dolárov). Títo chlapci žijú na vysokej nohe!




Zdroj: „Facebook“ politológa Michaila Čaplygu

Zato o 2,7 miliardy hrivien (takmer 100 miliónov dolárov) znížia objem dotácií obyvateľstvu na komunálne služby. Financovanie ukrajinského energetického sektora sa zníži o 442 miliónov hrivien.


Súdiac podľa tejto dynamiky rozpočtových výdavkov si Ze-tím uvedomuje, že čoskoro, podľa vývoja udalostí, bude musieť svoju moc brániť silou. A ako sa to môže skončiť, nie je známe.


Kto dal 20. februára 2014 postrielať ľudí na Majdane (Svjatoslav Knjazev)
Komentár Svjatoslava Knjazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová