Hanebná pravda o kolaborácii Poliakov (Svjatoslav Knjazev)
20 | 07 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Svjatoslava Knjazeva (Fond strategickej kultúry)


O účasti poľskej polície na likvidácii Židov


V európskych médiách sa rozpútala zúrivá debata o faktoch, ktoré zverejnil poľsko-kanadský historik Jan Grabowski. Informácie o účasti poľských nacionalistov na holokauste, ktoré vedec zozbieral a systematizoval presiahli rámec akademického prostredia a verejne sa o nich diskutuje.


Koncom júna El País  uverejnila článok s názvom „ Účasť poľskej polície na vyhladzovaní Židov“. Španielski novinári rozpovedali svojim čitateľom o výsledkoch výskumu, ktoré sú pre mnohých Európanov senzáciou. Na koniec roku 2020  je naplánované vydanie knihy Jana Grabowského v anglickom jazyku „V službe. 


Úloha poľskej modrej a kriminálnej polície pri vyhladzovaní Židov“. Kniha sumarizuje dlhoročnú prácu vedca, vykonanú na základe štúdia tisícov dokumentov. Témou výskumu je účasť poľskej polície na vyhladzovaní Židov. Uvádza zdokumentované prípady vraždenia Židov, ktoré sa realizovali ako na pokyn nemeckých nacistov, tak aj na podnet Poliakov.


Ideológ anglosaskej elity na ceste z antiutópie k svetovému sprisahaniu (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová

Novinári nazývajú Grabowského "nepriateľom poľskej vlády’’. Stačí zájsť na poľské webové stránky, aby ste sa presvedčili, že na historika, pracujúceho v Kanade bola nasadená skutočná štvanica. Všade od  sociálnych sietí  po  vplyvné publikácie nazývajú vedca klamárom a porovnávajú ho s Josephom Goebbelsom. 


Sám Grabowski hovorí o hrozbách na jeho adresu a  tvrdí, že má dôvod obávať sa o osobnú bezpečnosť; podľa jeho slov, «majú poľskí vlastenci dlhé ruky’’. „Vlastenecká“ krížová výprava zahŕňa nielen okrajové krajne pravicové organizácie, ale aj vládne štruktúry Poľska vrátane ministerstva zahraničných vecí.




Poľská polícia: Haaretz, z materiálov kníh Jana Grabowského

Dôvodom rozruchu je, že Grabowski stúpil poľským nacionalistom na boľavý otlak. Po okupácii Poľska vytvorili nacisti na jej území policajné orgány, skompletizované z miestnych obyvateľov, tzv. modrú políciu, ktorá zahŕňala osoby, ktoré predtým pôsobili v miestnych súdnych orgánoch. Grabowski dokázal, že „modrí policajti“, z ktorých niektorí neskôr boli vyhlasení oficiálnou Varšavou za národných hrdinov, sa aktívne zúčastňovali na vraždení Židov.


Podľa vedca v mnohých židovských osadách a getách v okupovanom Poľsku udržiavala režim teroru práve poľská polícia. Jej zamestnanci poznali veľa miestnych Židov osobne a identifikovali ich, okrem iného, na základe špecifického prízvuku, ktorý Nemci spravidla nemohli zachytiť. „Bez poľskej polície by Nemci neboli schopní realizovať svoj plán. Poľská polícia sa stala dôležitým hráčom v nemeckej politike vyhladzovania“,  hovorí  Grabowski v rozhovore pre Haaretz.


O neonacistoch a satanistoch v americkej armáde (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Iveta Machová

Historik rozpráva strašné veci. Ako poľskí policajti unášali židovské dievčatá, znásilňovali ich a zabíjali. Ako poľský dôstojník hľadal Židov, ktorých ukrývali susedia a odovzdával ich Nemcom na likvidáciu. Ako kolaboranti zabili matku a potom počas jedného dňa na policajnej stanici mučili jej deti. Ako poľský policajt zabil malé dieťa pred očami matky, aby ženu ešte viac traumatizoval.




Dokumenty o vydávaní Židov nacistom poľskou políciou. Foto: Haaretz, z materiálov kníh Jána Grabowského

Podľa slov Grabowského, poľskí policajti často o svojich konaniach Nemcov neinformovali: veľa vrážd bolo spáchaných za účelom lúpeže a kolaboranti sa nechceli deliť o majetok odobratý obetiam s nemeckými majiteľmi.


Grabowski sa spočiatku  domnieval, že poľskí nacistickí spolupáchatelia zabili okolo 200 tisíc Židov. Teraz je presvedčený, že počet zavraždených ľudí bol výrazne vyšší.


Vydanie Grabowského knihy v angličtine bude úderom po poľskej politickej elite, ktorá celé roky falšuje históriu druhej svetovej vojny, vystupuje ako prostriedok amerického vplyvu v Európe a ospravedlňuje poľských politikov z čias Poľsko-litovského štátu.


V norimberskom procese boli eugenici odsúdení, ale jeho korene zostali nezverejnené (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Iveta Machová

Mytologickými predstavami o tom, akú  úlohu zohralo Poľsko počas druhej svetovej vojny, poriadne otriasli v posledných rokoch izraelskí politici a vedci. „Som dieťaťom tých, čo prežili holokaust. Neodpustíme a nezabudneme. Mnoho Poliakov spolupracovalo s nacistami’’,  -  povedal  vo februári 2019 v rozhovore pre televíznu stanicu Israel's i24  izraelský minister zahraničia Israel Katz. O tom, že Poliaci pomáhali nacistom, hovoril aj izraelský premiér Benjamin Netanyahu. 


Odpoveďou zo strany Poľska boli spravidla predvolania izraelských veľvyslancov na poľské ministerstvo zahraničných vecí, zrušenie účasti Poľska na medzinárodných podujatiach organizovaných Izraelom. 


Podsúvaním tvrdenia, že poľský ľud utrpel jednu z najväčších strát v druhej svetovej vojne medzi civilným obyvateľstvom, Varšava mlčí o skutočnosti, že väčšina z tých, ktorí zahynuli počas nemeckej okupácie, boli Židia a „domáci“ Poliaci k tomu priložili ruku. Dnes však nemôžete skryť hanebnú pravdu o poľskom kolaboralizme.


150 rokov starý dopis z ktorého až mrazí! Obsahuje predpoveď oboch svetových vojen a aj tej tretej
Z tohto listu až zamrazí! Pred takmer 150 rokmi ho napísal americký právnik, spisovateľ a generál Albert Pike († 81). Predpovedal v ňom prvú i druhú svetovú vojnu, a spomína tam aj tú tretiu. K tej sa začne schyľovať v 20. storočí a bude s... Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR