AKTUÁLNE: V Indonézii vybuchla jedna z najnebezpečnejších sopiek. Ľudia sú v panike (VIDEO)
29 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Kvôli výbuchu jednej z najnebezpečnejších sopiek v Indonézii muselo byť evakuovaných takmer 2 800 ľudí, pričom úrady varovali, že blízke oblasti môžu byť pohltené „horúcimi mrakmi, lávovými lavínami a jedovatým plynom“, informuje portál RT.


Video, ktoré zverejnila agentúra Ruptly, ukazuje mohutný štvorkilometrový oblak popola a dymu vychádzajúci zo sopky Lewotolo na indonézskom ostrove Lembata. Ostrov sa nachádza asi 2 600 km východne od hlavného mesta krajiny, Jakarty.



Tento pohľad vydesil hlavne miestnych obyvateľov, pričom ľudia z okolitých dedín sa rozhodli utiecť z tejto oblasti, uviedla indonézska spravodajská agentúra. Obyvatelia „spanikárili, pričom hľadajú útočisko a potrebujú peniaze,“ ďalej poznamenal jeden z miestnych obyvateľov pre agentúru Reuters.



Prvá erupcia sopky Lewotola nastala po ôsmich rokoch vo štvrtok a zatiaľ neviedla k žiadnym obetiam, úrady však varovali pred „zvyšujúcou sa hrozbou“ kataklizmy. Okolie sopky bude pravdepodobne pohltené „horúcimi mrakmi, lávovou lavínou a jedovatým plynom,“ dodala agentúra.

V Indonézii sa nachádza takmer 130 aktívnych sopiek, čo je viac ako v ktorejkoľvek inej krajine na svete.

Belgicko utratilo 151 000 kurčiat po prepuknutí vtáčej chrípky na farme neďaleko francúzskych hraníc
Belgická kuracia farma v piatok informovala o novom prepuknutí vysoko infekčnej vtáčej chrípky H5N5 v Európe, varovala Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE). Ako preventívne opatrenie bolo utratených až 151 000 kurčiat, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Marek Molnár