Lukašenko oznámil, že má v pláne odstúpiť z prezidentskej funkcie
28 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko nebude podľa novej ústavy prezidentom krajiny, uviedol v piatok v prekvapivom vyhlásení. Táto správa prichádza len deň po tom, čo ruský minister zahraničia Sergej Lavrov navštívil Minsk, informuje portál RT.


V auguste Lukašenko pripustil, že krajina má „trochu autoritársky systém“, pričom oznámil svoj úmysel posunúť krajinu od spoliehania sa na hlavu štátu, aby „sa ubezpečil, že systém nie je viazaný na jednotlivca“. V tom čase mnoho ľudí považovalo jeho návrh za taktiku na potlačenie protestov, iba tri týždne po prezidentských voľbách v krajine, keďže dlhoročný líder je na rovnakom poste od roku 1994.

Po týchto komentároch tiež opätovne potvrdil svoj záväzok k reformám, keď hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý to označil za „logické, včasné a vhodné“.

Teraz však Lukašenko odhalil, že po prijatí novej ústavy svoju funkciu opustí.

Rakúski odborníci sú proti hromadnému testovaniu podľa slovenského vzoru
Rakúski experti riešia otázku, či je hromadné testovanie všetkých obyvateľov zmysluplným opatrením v boji proti COVIDu. Podľa informácií denníka Der Standard sa však nikto z pracovnej skupiny vytvorenej na rakúskom ministerstve zdravotníctva... Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Ingrid Vrabcová


"Nevytváram túto ústavu pre seba. Po prijatí novej ústavy opustím svoju prezidentskú funkciu. Aj keď viem, že to nebude to, čo chcem. Prečo? Pretože bieloruský ľud musí prejsť tým, čím si musí prejsť,“ uviedol Lukašenko.

Prezident predtým prezradil, že nová bieloruská ústava je v súčasnosti v štádiu tretieho návrhu a bude predložená na verejnú diskusiu začiatkom roku 2021. Prvé dve verzie boli „príliš mäkké“, dodal prezident.

„Prijmeme novú ústavu. Budeme napredovať. Toto sa uskutoční bez deštruktívnych reforiem a otrasov. Bielorusi ich nepotrebujú,“ poznamenal Lukašenko pred tromi týždňami.

Európsky podnik odstúpil kvôli americkým sankciám od ruského projektu Nord Stream 2
Najnovšie rozšírenie amerických sankcií, ktoré Biely dom zaviedol proti ruskému plynovodu Nord Stream 2, prinútilo jedného zo subdodávateľov odstúpiť od projektu, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Marek Molnár