Človek a robot: Tohtoročná Noc vedcov predstavila využitie umelej inteligencie
28 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Tohtoročná česká akcia Noc vedcov sa zamerala na digitalizáciu, automatizáciu a robotizáciu. Kvôli koronavírusu však prebehla v online a výskumníci ľuďom predstavili využitie robotov v mnohých vedeckých odborov, informuje portál iDnes.


Len v Prahe a okolí sa do Noci vedcov zapojilo 15 inštitúcií. Program na internete bude divákom k dispozícii až do konca roka. Téma Človek a robot odkazuje aj k tohtoročnému 100. výročiu prvého použitia slova "robot".

Vedci z AV si pripravili napríklad videoprednášky o využití robotov v astronómii či o literatúre písanej umelou inteligenciou. Do špičkového laserového centra v Dolných Brežanoch ľudia nahliadli s vedcami z Fyzikálneho ústavu.

Maduro tvrdí, že venezuelskí vedci vyvinuli liek, ktorý „dokáže zmazať 100% koronavírusových látok“ bez vedľajších účinkov
Venezuelský prezident Nicolas Maduro tvrdí, že jeho krajina vyvinula „vysoko účinný antivírusový liek“, ktorý decimuje koronavírus bez akýchkoľvek vedľajších účinkov, pričom dodal, že tento liek bude predložený na certifikáciu WHO, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Marek Molnár


O boji s koronavírusom sa rozhovorili výskumníci z Ústavu organickej chémie a biochémie. Jeden z príspevkov je o tom, ako odborníci s pomocou robotov navrhujú nové prístroje a pomôcky pre testovanie či ochranu pred Covid-19. Virológ Jan Weber tiež ľuďom priblížil prácu vedcov skúmajúcich vírusy. Súčasťou prednášky bola aj virtuálna diskusia.

Výskumníci z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe (VŠCHT) budú hovoriť o mikrorobotoch z gélu poháňaných svetlom. Podľa vedcov práve použitie mäkkých materiálov so schopnosťou deformácie umožňuje konštrukciu mini robotov, ktorú nemožno dosiahnuť tradičnými postupmi.

Roboti môžu slúžiť v mikrochirurgii aj pre kontrolovanú dopravu liečiv v tele. VŠCHT má aj prednášky o čistení vody pomocou baktérií, metódach výroby plastových téglikov či využitie smartfónu pre stanovenie pesticídov v ovocí.

Rakúski odborníci sú proti hromadnému testovaniu podľa slovenského vzoru
Rakúski experti riešia otázku, či je hromadné testovanie všetkých obyvateľov zmysluplným opatrením v boji proti COVIDu. Podľa informácií denníka Der Standard sa však nikto z pracovnej skupiny vytvorenej na rakúskom ministerstve zdravotníctva... Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Ingrid Vrabcová