Kaliňákov partner v biznise zarobil milióny. O pozadí lukratívneho obchodu ale mlčí
28 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Nie sú až takí čistí ako sa tvária. Hoci najvyšší predstavitelia strany Smer-SD tvrdia, že oni majú svedomie čisté, a že o žiadnej spornej činnosti nič nevedia, nie je to celkom tak. Žiarivým príkladom je aj exminister vnútra a jeho biznisoví partneri.


Kaliňákov advokát a spoluakcionár Marek Turčan sa, napríklad, dostal k firme, ktorá mala za vlaňajšok zisk 20-miliónov. Marek Turčan je advokát, ktorý sa dlhé roky pohybuje v blízkosti Roberta Kaliňáka. Navyše, spoločne vlastnia aj akcie kontroverznej firmy, ktorú založil medzičasom právoplatne odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák. Obaja spoločne začínali v advokátskej kancelárii pôsobiacej na trhu od 90-tych rokov, ktorej nástupkyňa sa angažovala aj v miliónovom spore štátu s cyperskou schránkou Lemikon z čias Jána Počiatka, píše portál aktuality.sk.
Turčan je Kaliňákov dlhoročný známy a istý čas aj sused

Investigatívny novinár Ján Kuciak v auguste 2016 rozoberal podozrivý biznis konzultantskej spoločnosti Metis Consulting, ktorá sa za pochybných okolností dostala k 25 miliónom slovenských korún (vyše 800-tisíc eur) a dnes vlastní tri byty v komplexe Bonaparte. Turčanovo podnikanie opisoval ako život „v tieni“ exministra vnútra. Turčan ale dnes nie je jediným vlastníkom Metis Consulting, pretože si do firmy pribral realitného magnáta Gustáva Lacu, ktorý zase otvoril Turčanovi dvere do biznisu. Jeho zisk za vlaňajšok dosiahol úctyhodných 20 miliónov eur, a prekonal tak napríklad profit jedinej rafinérie na Slovensku s vyše dvoma tisíckami zamestnancou. Miliónový biznis bol podľa zainteresovaných jednorazovou akciou na trhu s realitami, o ktorej nemal tušenia ani Robert Kaliňák, Turčanov biznis partner z inej firmy vlastniacej miliónové reality.

Advokát Turčan, ktorý je nielen Kaliňákov dlhoročný známy, ale svojho času bol aj jeho sused, ovláda spolu s realitným magnátom Lacom päticu spoločností, čo vyplýva z nového protischránkového registra. Zoznam ale nemusí byť konečný, pretože údaje viacerých firiem nie sú v registri zaevidované. Isté ale je, že Laca je druhým konečným užívateľom výhod najbohatšej firmy z Turčanovho portfólia, a to Metis Consulting, ktorej aktíva dosahujú 15 miliónov eur, ba firme patria aj tri byty v luxusnom komplexne Bonaparte, kde roky býval trojnásobný premiér Robert Fico.

Rôzni Kočnerovia a Bašternákovia svoje majetky už pred štátom neskryjú
Vláda schválila zákon, ktorý umožní zaisťovať majetok zadržaným osobám. Kým v minulosti si obžalovaní stíhali skryť majetok ešte pred jeho právoplatným zaistením, teraz to bude inak. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Ivan Brožík

Duo Turčan – Laca figuruje v mnohých firmách

Akciovka Metis Consulting v minulosti vlastnila firmu BCS Trade, kde bol zase spoločníkom kontroverzný šéf slovenských Nočných vlkov Jozef Hambálek, ktorý je známy tiež dlhoročným priateľstvom s Kaliňákom, ale aj spoločným biznisom s bratom daňového podvodníka Bašternáka Petrom. Firma BCS Trade mala v minulosti dlh na dani vo výške 216-tisíc eur a dnes je v likvidácii. Ďalšou firmou z oficiálneho Turčanovho portfólia, kde figuruje Laca, ale tentokrát ako verejnosti doteraz neznámy majiteľ, je akciovka OneUp, v ktorej dozornej rade figurujú advokáti Jaroslav Šusta a Martina Vašicová, sediaci aj v dozornej rade B.A. Haus. Firma, ktorej patria luxusné nehnuteľnosti, splácala Robertovi Kaliňákovi v minulosti státisícové pôžičky a jej spoluzakladateľmi boli Bašternák a Počiatek. V súčasnosti ale patria medzi jej majiteľov aj Kaliňák, ktorý vlastní podľa vlastných vyhlásení šestinu akcií, a Turčan, ktorému patrí tretina akcií.

Osvedčený tandem Turčan – Laca, ale v opačnom garde, možno nájsť aj za firmou Koruna Reality. Kým advokát Turčan je tentoraz „skrytým“ vlastníkom, Laca figuruje v orgánoch spoločnosti ako predseda predstavenstva. Spoločnosť v minulosti získala jedny z najlukratívnejších pozemkov v širšom centre hlavného mesta za desiatky miliónov eur. Ďalšou firmou patriacou dvojici Turčan & Laca je D61 Logistics, ktorá zastrešuje projekt logistických priestorov s rozlohou takmer 110-tisíc metrov štvorcových, vlastní aj 260-tisíc metrov štvorcových lukratívnych pozemkov v katastri obce Chorvátsky Grob.

Ministri a obchodníci. Kaliňák a Počiatek
Akciou Očistec sa spustila lavína obvinení a celá „chobotnica“ mafie na Slovensku sa postupne obnažuje. Ukazuje sa postupne kam až siahali jej chápadlá a kto všetko bol aktívny v tejto schéme. Väčšinu tejto siete však už v minulosti odkryl nebohý... Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Obrovské zisky, ale aj nemožnosť dohľadania

Z pätice spoločných firiem Turčana a Lacu je najväčšou AlcaPartners, ktorej aktíva dosahujú vyše 50 miliónov eur, a jej minuloročný zisk presiahol 20 miliónov eur. Podľa portálu finstat ide o 64. najziskovejšiu spoločnosť na Slovensku, ktorej zisk je dokonca vyšší ako rafinérskeho gigantu Slovnaftu, siete čerpacích staníc OMV, Slovenských elektrární či zdravotnej poisťovne Dôvera. Z verejne dostupných zdrojov sa pritom nedá dohľadať, čomu sa vlastne spoločnosť venuje, lebo účtovných závierok vyplýva len to, že výnosy spoločnosti pochádzajú najmä z cenných papierov. V roku 2019 predala AlcaPartners podľa obchodného registra svoj podiel v spoločnosti Koruna Finance, ktorá patrí do Lacovho portfólia. Keď sa Aktulity.sk spojili s realitným magnátom Lacom, bol ochotný hovoriť o developerských projektoch, ale na otázky týkajúce sa Turčana do telefónu odpovedať nechcel. „Nie som si vedomý, že by pán Turčan v nejakej firme figuroval v obchodnom registri,“ tvrdil Laca, ktorého meno spolu s advokátom Turčanom možno nájsť minimálne v piatich spoločnostiach.

Advokát Marek Turčan síce nefiguruje v obchodnom registri, lenže podľa nového štátneho registra je konečným užívateľom výhod firmy AlcaPartners, ktorá sa môže za rok 2019 pochváliť rekordným ziskom. Keď na to Gustáva Lacu redakcia Aktuality.sk upozornila, pripustil, že to je možné. „Ale nerád by som sa k tomu vyjadroval telefonicky,“ dodal, no nevysvetli prečo. Aktuality.sk sa obrátili na Lacu, o ktorom advokát Turčan hovorí, že sa poznajú roky, aj e-mailom, v písomných odpovediach im už spoločný biznis s Turčanom potvrdil. „Podnikám už od roku 1995. Za tie roky podnikania som spolupracoval s viacerými partnermi, vždy v jednotlivých projektoch. Jedným z takých partnerov je aj JUDr. Turčan,“ vyjadril sa Laca, pričom ich vzťah s Turčanom bližšie nešpecifikoval.

Kaliňák a kauza "kovošrot". Kto všetko je v pozadí chobotnice?
Akciou Očistec sa spustila lavína obvinení a celá „chobotnica“ mafie na Slovensku sa postupne obnažuje. Ukazuje sa postupne kam až siahali jej chápadlá a kto všetko bol aktívny v tejto schéme. Väčšinu tejto siete však už v minulosti odkryl nebohý... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Milióny údajne zarobili predajom nehnuteľností

Laca nekomentoval ani obdobie, odkedy s Turčanom spolu podnikajú. „Princípom realitných projektov je vstupná investícia, roky práce a následne jednorazový exit. Aj vami spomínaná spoločnosť mala jednorazový profit z realitného projektu,“ uviedol Laca na margo 20-miliónového zisku spoločnosti Alca Partners. Podľa neho ide o súkromné investície, ktoré nemali súvis s verejnými financiami. „S pánom Kaliňákom som nikdy nepodnikal a ani nepodnikám,“ uzavrel Laca tému jeho podnikania s exministrom vnútra.

Aktuality.sk oslovili samotného Turčana, niekdajšieho Kaliňákovho suseda a Lacovho biznis partnera. Advokát nekomentoval, kedy sa s Lacom stretli v spoločných firmách, no tvrdil, že spolu podnikajú v realitnom sektore. „Viac ako 25 rokov sa venujem advokácii a približne 20 rokov podnikaniu v oblasti realít. S pánom Lacom sa poznám roky a spolu podnikáme výhradne v oblasti nehnuteľností,“ snažil sa vysvetliť majiteľ advokátskej kancelárie Metis Legal. Vyše 20-miliónový zisk Alca Partners vysvetlil podobne ako Laca. „Vami spomínaný zisk je dosiahnutý predajom nehnuteľností určených pre ďalšiu developerskú činnosť. Ide však o jednorazový obchod, ktorý sa predajom uzavrel,“ skonštatoval Turčan, ktorý stručne zhodnotil aj aktuálny vzťah s Kaliňákom. „S pánom Kaliňákom sa, samozrejme, poznám. Naše spoločné podnikanie začína a končí v spoločnosti B.A. Haus,“ uzavrel tému advokát.

Firma, ktorú zakladali Kaliňák s Počiatkom, zarobila predajom budovy tri milióny
30 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová

Turčanova vila patrí vlastne exministrovi Kaliňákovi

Minimálne zvláštne je, keď eminister vnútra tvrdí, že o Turčanovom podnikaní ani advokátovom spoločnom biznise s Lacom nevie. „Ani ma to nemá prečo zaujímať,“ skonštatoval stroho Kaliňák a na otázky týkajúce sa nadštandardného zisku firmy svojho niekdajšieho kolegu reagoval protiotázkou: „Má to niečo so štátom?“ Kaliňák, ktorý sa po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej postupne stiahol z politiky a dnes zastupuje obvineného expredsedu Okresného súdu Bratislava III. Davida Lindtnera, tiež známeho z Kočnerovej Threemy, sa snažil dištancovať od podnikania s Turčanom: „S jeho aktivitami nemám nič spoločné 20 rokov.“ Robert Kaliňák je pritom podľa dostupných informácií spoluakcionárom vo firme B.A. Haus, kde figuruje aj advokát Turčan, ktorej akcie kúpili od odsúdeného daňového podvodníka Ladislava Bašternáka. Turčan pritom pre Aktuality.sk potvrdil, že ich spája firma B.A. Haus.

Ján Kuciak v roku 2016 po vypuknutí kauzy Bašternák napísal: „Kaliňák a Turčan toho spolu preskákali už veľa. Na konci 90. rokov začínali v jednej advokátskej kancelárii, dlhé roky si písali trvalý pobyt vedľa seba a na prelome tisícročí spolu zvládli aj kauzu Kovošrot.“ Zďaleka však nejde o úplný výpočet spoločných aktivít tejto dvojice, pretože Turčan je dodnes Kaliňákovým spoluakcionárom vo firme B.A. haus. Advokát Turčan je navyše aj predsedom predstavenstva. A ďalšie spojenie dvojice Turčan-Kaliňák: Turčanova firma Erupsi dostala štátnu dotáciu na projekt, ktorý bol priamo prepojený na Roberta Kaliňáka. Podľa oficiálnych dokladov mal projekt „plnú dôveru Ministerstva vnútra SR“. Marekovi Turčanovi patrí aj luxusná vila pri horskom parku, ktorá je tiež spájana s Kaliňákom. Podľa susedov totiž vila patrí Kaliňákovi, hoci je napísaná na Turčanovu firmu, dodáva na záver portál aktuality.sk.

Rovní a rovnejší, alebo ako Kaliňák k dobrej kúpe prišiel
Trojnásobný minister vnútra a spoluzakladateľ Smeru Robert Kaliňák získal priestranný byt v bratislavskom Starom Meste so státisícovou zľavou. Zistili to aktuality.sk. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Kto je biznismen a realitný maklér Gustáv Laca?

Gustáv Laca je realitný investor, ktorý vlastní spoločnosti zo skupiny Koruna. V minulosti bol členom dozornej rady spoločnosti SPP distibúcia pod kontrolou "Energetického a prúmyslového holdingu" blízkeho J&T. V roku 2017 predala Lacova Koruna Reality pozemky firme blízkej J&T. Stál aj za pôvodným plánom projektu Klingerka, kde boli jeho partnermi firmy z portfólia rodiny Lexovcov. V konkurze kúpil skrachovaný outlet vo Voderadoch. Jedným z jeho spoločníkov bol spomínaný daňový podvodník Bašternák. Areál vlastní jeho spoločnosť Koruna Finance, ktorej patrí aj viac ako 140 tisíc metrov štvorcových pozemkov pri piešťanskej Červenej veži. V minulosti figuroval v spoločnosti Danube Arena, ktorej prihral Bratislavský samosprávny kraj pod vedením Vladimíra Bajana nájom miliónových pozemkov za 1 euro. „Šlo o župnú firmu, bolo to strašne dávno, mňa vtedy oslovili, aby som na to dozrel, preto som bol v dozornej rade,“ vyjadril sa Laca ku kritizovanej zmluve.

Pod Tatrami sa ryžovalo ako v americkom Klondiku. Zlato však u nás nahradili pozemky
Zadržaný a väznený funkcionár štátnej správy pod Tatrami sa správal ako zemepán. Neskutočná korupcia a bojaci sa reštituenti. Opísal ju Denník N. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.