Kaliňák a kauza "kovošrot". Kto všetko je v pozadí chobotnice?
15 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Akciou Očistec sa spustila lavína obvinení a celá „chobotnica“ mafie na Slovensku sa postupne obnažuje. Ukazuje sa postupne kam až siahali jej chápadlá a kto všetko bol aktívny v tejto schéme. Väčšinu tejto siete však už v minulosti odkryl nebohý Ján Kuciak a jeho články dnes dávajú oveľa širší pohľad do spleti týchto prepojení.



Starí známi z Kovošrotu

Dlhodobo však chýbali pre odkrytie mafie na politické špičky aj niektoré podstatné detaily. Jeden z nich vyšiel najavo pri kauze Bašternák, keď sa ukázalo, že minister Kaliňák kúpil pomimo aj podiel v B.A. Haus. Kontroverznej akciovke, ktorú s Bašternákom založil Marek Turčan, Kaliňákov „starý“ známy. Ich cesty sa spojili ešte v začiatkoch kariéry,  keď na konci 90. rokov pôsobili v jednej advokátskej kancelárii. A bola z toho jedna z prvých Kaliňákových káuz. Kovošrot.

Príbeh spoločnosti Kovošrot opísal Kuciak vo svojom článku z júna 2016, kedy bol Kaliňák znova na čele rezortu vnútra. Odvíjať sa však začal už okolo roku 2000, keď Kaliňák druhý rok pôsobil ako advokát v spomínanej kancelárii Majeríková-Kaliňák-Koštial-Turčan.

Štátna firma Kovoštrot vtedy vstupovala do konkurzu a kľúčovou postavou tohto procesu sa stal v tom čase 29-ročný Kaliňák a jeho právnickí kolegovia. Podľa portálu aktuality.sk kúpila Kaliňákova firma Krupp v roku 2001 časť majetku Kovoštrotu len za 25 miliónov, hoci mal hodnotu 57 miliónov. Bez ohľadu na to, že konkurenčná firma ponúkla viac.

Očistec: Prokurátor Špirko ukazuje prstom na Kaliňáka s Počiatkom
Vedenie polície je obvinené z organizovanej trestnej činnosti. Ako zločinecká skupina na najvyšších postoch v polícii robila podľa obvinení špinavú nadprácu aj v záujme ministra Kaliňáka. Ako to všetko prebiehalo píše portál... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Kaliňák mal potom väčšinu majetku Kovoštrotu previesť prostredníctvom ďalších spoločností na luxemburskú schránku C.O.M.I. Holding. Za touto firmou stál syn Jozefa Brhela, údajného mecenáša Smeru.
Čie sú to kone...

Kauzu Kovoštrot vytiahol na svetlo ešte v roku 2006 Vladimír Palko, ktorý tvrdil, že štát v nej mal prísť o desiatky miliónov korún, z čoho mal profitovať aj Kaliňák. „Sú len dve možnosti. Po prvé, Kaliňák zbohatol na podozrivom konkurze, v ktorom bol objektívne viackrát porušený zákon, alebo druhá možnosť, že Kaliňák fungoval ako majiteľ a konateľ firmy na transfer majetku Kovošrotu, čomu sa hovorí biely kôň. Tretej možnosti niet,“ povedal vtedy Palko. A Kaliňák sa bránil, že v konkurze vystupoval len ako právnik.

Neskôr ho však za figúrku označil aj Igor Matovič, keď Kaliňák v relácii RTVS na jeho adresu povedal, že je „tak trochu tunelár“. „Vedľa mňa sedí biely kôň, ktorý vo firme Kovoštroty vytuneloval 58 miliónov korún,“ vrátil mu  líder OĽaNO podľa portálu HN. Potom Kaliňák už viac nespomínal, že vystupoval len ako právnik, píše ďalej portál aktuality.sk. Tvrdil, že „biely kôň nemôžem byť preto, že som tú firmu kúpil a dodnes som jej vlastníkom.“ To uviedol vo februári 2016.
Šikovný obchodník?

O niekoľko mesiacov neskôr však v TA3 vyhlásil, že na Slovensku vlastní podiely len v dvoch firmách – Forest a B.A. Haus. Na otázku portálu aktuality.sk, či majetok Kovoštrotu predal, nedal priamu odpoveď. „Počas svojho pôsobenia v politike som prehodnotil svoje podnikateľské aktivity. Z aktívneho podnikania som prešiel do pasívneho a postupne som predal podiely v takmer všetkých spoločnostiach,“ uviedol Kaliňák.

V Radošine u Bödöra som bol, potvrdil Kaliňák a prezradil aj čo nechcel
Rozhovor exministra Kaliňáka pre SME odhalil zjavne viac, ako obaja jeho aktéri chceli. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Ako zdokumentoval portál aktuality.sk, podiely išli z jednej firmy do druhej. Kaliňák majetok Kovoštrotu vložil cez firmu Krupp do nových spoločností Jarabiny a Bratislava Trade Center. Majitelia ich akcií sa potom od roku 2002 takmer každoročne menili, mali sídlo v Čechách, Luxembursku i Veľkej Británii. Spoločnosť Krupp bola z obchodného registra vymazaná v roku 2009, zlúčila sa s ďalšou, za ktorou stál Kaliňákov kolega z advokátskej kancelárie.
Tretie husle, ktoré stáli za to

Turčan mal však v afére Kovošrotu podľa Kuciaka hrať až tretie husle. Celý obchod niekto riadil, Kaliňák mal podiel na ukoristených majetkoch, no Turčan len presadal z dozorných rád do predstavenstva firiem. Do roku 2006, kedy sa z Kaliňáka stal sociálny demokrat a minister, vystupoval Turčan podľa portálu aktuality.sk výlučne v orgánoch firiem spojených s menami Kaliňák a Brhel.

Po roku 2006 sa však jeho život zásadne zmenil.
Z advokáta sa stal podnikateľ.

Podľa Kuciaka sa tieto jeho aktivity začali firmou Metis Consulting, ktorá si hneď v prvom roku pripísala 25-miliónovú zákazku, bez toho, aby mala zamestnancov. Oficiálne mali peniaze prísť za poradenstvo. A zdá sa, že Turčana naštartovali k úspešnému biznisu. Do konca Kaliňákovho prvého funkčného obdobia stihol založiť ešte 3 firmy s nehnuteľnosťami – a podľa portálu aktuality.sk všetky s „dépeháčkarom“ Bašternákom.

Firma, ktorú zakladali Kaliňák s Počiatkom, zarobila predajom budovy tri milióny
30 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


Kuciak upresnil, že „Turčanov“ majetok sa rozrástol na zopár luxusných nehnuteľností po Bratislave, byty v Bonaparte, či penzión na Donovaloch. A popritom v rámci advokácie zastupoval štát v takých vážnych veciach ako kauza Tipos či privatizácia bratislavského letiska. „Otázka, či teda Turčanov biznis úspech súvisí s Kaliňákom, sama o sebe obsahuje odpoveď. Turčan možno nie je Kaliňákov biely kôň, ale v roku 2006 začal podnikať tam, kde Kaliňák prestal,“ dodal Kuciak vo svojom článku.

Za zmienku ešte stojí, že výsledok konkurzu Kovoštrotu, v ktorom uspela Kaliňákova firma Krupp, sa nepáčil firme MP Holding, ktorá v ňom ponúkla viac. Obrátili sa preto na súd a ten v roku 2002 konštatoval, že „spôsob postupu preberania obálok navodil možnosť nimi manipulovať“. Podľa súdu navyše konkurzný správca Peter Szivós porušil zákon, keď dal do dražby majetok o 6 týždňov skôr, ako mu to odsúhlasil súd. Na výsledok dražby to však nemalo žiadny vplyv.

Pre pochopenie všetkých súvislostí, ktoré dnes hýbu Slovenskom je však potrebné poznať pôvod jednotlivých aktérov a ich vzájomné vzťahy na kľúčové osoby, ktoré hýbu Slovenskom. Ďalšie súvislosti a informácie vám prinesieme v pokračovaní tohto článku

Zaklope na dvere NAKA aj Kaliňákovi s Počiatkom?
Policajný Očistec odkryl viacero silných mien. Výsledkom je, že národná kriminálna agentúra zadržala hneď niekoľko vysokopostavených policajných exfunkcionárov. Do nelegálnej činnosti takéhoto rozsahu však mohli byť zapletení aj ďalší vplyvní... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Natália Sollárová