Klanové myslenie v slovenskej politike bráni očiste verejného života (E.Chmelár)
27 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Jednou z najvážnejších prekážok, ktoré bránia očiste verejného života, je klanové myslenie slovenskej spoločnosti. Klan nie je schopný uvažovať objektívne, nezaujímajú ho vyššie záujmy celku, ani všeobecné pravidlá, ale len ochrana preferencií klanu.


Klan sa vyznačuje absolútnou oddanosťou vodcovi – vodca má pravdu za každých okolností. Takýchto fanatických prívržencov jedného politika je prakticky nemožné presvedčiť, ba ani len s nimi diskutovať. Píše bývalý novinár, politik a politológ Eduard Chmelár na sociálnej sieti.

Reprofoto statusu Eduarda Chmelára na sociálnej sieti.


"Oprávnenú kritiku považujú prívrženci klanu za „kopnutie“, racionálnu argumentáciu za „útok“. Mám bohaté skúsenosti s takýmito roztlieskavačmi Mečiara, Dzurindu, Fica, Kisku, Čaputovej i Matoviča", konštatuje Chmelár.

„Protislovenské živly!“ vrieskali kedysi Mečiarove babky demokratky. „Komunista!“ krivili tvár zaslepení prívrženci Dzurindu a Mikloša, keď ste si dovolili poznamenať, že predaj výnosných energetických podnikov iným štátom hlboko pod cenu je pre nás nevýhodný a nemôže sa nazývať privatizáciou. „Prečo kopete do Fica?!“ revú smeráci, ktorí dostanú záchvat kedykoľvek spomeniete meno ich idolu. „Útočia na nás!“ hystericky kričia žabky-demokratky Zuzany Čaputovej pri akejkoľvek vecnej poznámke človeka, ktorý neomdlieva nad ich prezidentkou. „Chcete návrat mafie!“ zlostia sa Matovičovi neobyčajní fanúšikovia na každého, kto poukazuje na jeho šialené správanie."

Chmelár glosuje: Že načo nám je "blázinec" v každom okrese? Aby to mal Matovič všade blízko
"Zo stanoviska SaS vyberáme: Richard Sulík odmieta plošné testovanie, ale dnes nebude hlasovať proti. Áno. Jasné. Rozumiem... Tak viete čo? Ani ja neodmietam túto vládu, ale ak bude referendum, pôjdem hlasovať za jej pád." Včerajšok bol bohatý na... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Michal Filek


Ale takto človek hľadajúci pravdu neuvažuje - varuje Eduard Chmelár. Stále platí Aristotelov výrok: „Platón je priateľ, ale väčším priateľom je pravda.“ Príčinu našich problémov teda netreba hľadať len v zlých politikoch, ale aj a možno predovšetkým v tých, ktorí ich nekriticky vzývajú bez ohľadu na fakty a držia ich tam až do samozničenia.

"Aj liberálna ľavica sa zacyklila v nezmyselných hádkach – prebiehajúca polemika liberálnych publicistov o transrodových ľuďoch presadzovaných vraj „radikálnou ľavicou“ (Šimečka) je rovnako bludná ako Baránkove nekompetentné táraniny o „neomarxistoch“. Píše okrem iného v rozsiahlom statuse na sociálnej sieti Eduard Chmelár.

Chmelár: Premiér zase Matovičoval. Sulíka poslal do Mongolska, kde majú nula mŕtvych na Covid
19 | 11 | 2020 | Michal Filek