Školy nebude jednoduché otvoriť
26 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Plán na otvorenie škôl spočíva v pravidelnom testovaní, výtery by mohlo nahradiť kloktanie.


Ak sa v školách má opäť učiť, musí sa zabezpečiť  pravidelné pretestovanie žiakov, učiteľov aj rodičov. Je to rozhodnutie, ktoré prezentoval Igor Matovič. Na starosti to bude mať minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling spolu so zástupcami samospráv. V prípade, že sa ministrovi podarí vytvoriť plán, školy by sa mohli otvoriť 7. decembra. Informuje portál webnoviny.sk.


Plán by mal byť podľa Matoviča pripravený do pondelka 30. novembra. Na podrobnosti si tak podľa premiéra musí verejnosť počkať. Priblížil, že miera testovania žiakov, rodičov a učiteľov na škole by sa odvíjala od epidemiologickej situácie a miery rizika.

Chmelár glosuje: Že načo nám je "blázinec" v každom okrese? Aby to mal Matovič všade blízko
"Zo stanoviska SaS vyberáme: Richard Sulík odmieta plošné testovanie, ale dnes nebude hlasovať proti. Áno. Jasné. Rozumiem... Tak viete čo? Ani ja neodmietam túto vládu, ale ak bude referendum, pôjdem hlasovať za jej pád." Včerajšok bol bohatý na... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Michal Filek


Štát zaplatí náklady na testovanie, ale organizačne to bude mať na starosti zriaďovateľ v súčinnosti so školou. Matovič spresnil, že ide o zhruba tritisíc škôl. Podotkol tiež, že pôjde o dlhodobý projekt. V prípade škôl sa uvažuje aj o tom, že deťom sa nebude robiť výter z nosohltana ale využije sa kloktanie „Uvažujeme o tom, že by sme to realizovali od budúceho víkendu, ak sa všetko podarí. Nasadili by sme testovanie detí v školách už kloktadlami,“ povedal premiér.

Deti by podľa neho budúci piatok 4. decembra prišli do školy a kloktaním by sa im odobrali vzorky, ktoré by sa rozdelili po triedach. Následne by išli tieto „triedne“ vzorky na PCR testovanie na zistenie pozitivity. Ak by sa zistilo, že je vzorka pozitívna žiaci z danej triedy by boli pretestovaní antigénovým testom. Matovič to odhaduje, že sa to týka zhruba 35 až 40-tisíc tried.

Pre vysoké školy platí, že od 26. októbra do konca zimného semestra je vyučovanie dištančné. Výnimku majú detské jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl.

Mesík sa obul do Matoviča: Sto vyhodených miliónov za "nosohltanovú spartakiádu"
Analytik Mesík tvrdí, že sa vyhodilo 100 miliónov eur na nosohltanovú spartakiádu! Všimol si to portál pluska.sk. Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Ivan Brožík