Ponorka prenikla k najhlbšiemu bodu svetových oceánov
26 | 11 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Čínska ponorka s posádkou zostúpila takmer 11 kilometrov pod hladinu na dno Mariánskej priekopy v západnej časti Tichého oceána, ktorá je najhlbším miestom na zemskom povrchu. Zábery odvysielala naživo čínska štátna televízia CCTV. Na palube zeleno-červeno-bielej ponorky s názvom Fen-chou-ke boli traja vedci – jedna žena a dvaja muži, píše portál Kronen Zeitung.


Fen-chou-ke (v preklade z čínštiny „Bojovník“) vytvoril nový rekord, keď sa dostal až do hĺbky 10 909 metrov. Pomocou robotických ramien odobral biologické vzorky z morského dna v Mariánskej priekope. Podľa CCTV vedci počas ponoru mali možnosť pozorovať množstvo rôznych živočíšnych druhov.


Foto ponorky Fen-chou-ke: YouTube.com/CGNT  


V Mariánskej priekope, ktorá je hlboká okolo 11 000 metrov, dlhá asi 2 400 kilometrov a široká „len“ čosi vyše 69 kilometrov, panuje úplná tma. Prví, ktorí ju preskúmali, boli Švajčiar Jacques Piccard a Američan Don Walsh, a to ešte v januári 1960 v rámci projektu amerického námorníctva Nekton. Na palube batyskafu Trieste sa vtedy spustili do hĺbky až 10 916 metrov.


V roku 2012 filmový režisér James Cameron zostúpil s ponorkou Deepsea Challenger do hĺbky 10 898 metrov. Počas troch hodín nazbieral množstvo údajov a nafilmoval hlboký podmorský svet. Bývalá astronautka z NASA Kathy Sullivan bola zas prvou ženou, ktorej sa začiatkom júna podarilo s ponorkou preniknúť na pravdepodobne najnižšie miesto v Mariánskej priekope Challenger Deep – neuveriteľných 10 994 metrov. Pomenovanie je podľa lode, ktorá ako prvá zmerala jeho hĺbku.


https://www.krone.at/2280831