Najslávnejší hit Karla Gotta Lady Carneval: expresná prácička
26 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

K najslávnejším piesňam Karla Gotta bezpochyby patrí hit Lady Carneval, ktorého autormi sú Karel Svoboda a Jiří Štaidl. Pieseň, ktorá bola preložená do desiatok svetových jazykov, má však svoje tajomstvo, poznáte ho?


https://www.hlavnydennik.sk/2020/11/15/sokujuce-karel-gott-%e2%80%a080-sa-mal-v-minulosti-uz-raz-ozenit/

Najslávnejšia skladba, ktorá sa stala hitom po celom svete, je Lady Carneval od Karla Svobodu a Jiřího Štaidla. Autorom sa podarilo ju napísať za hodinu a pol! Ku skladbe Lady Carneval sa viaže aj zaujímavý príbeh. Vznikla pre festival Zlatý Kohút 68 a Karel Gott o nej tvrdil, že bola napísaná za menej ako tridsať minút!

"Najlepšie hity sú tie, ktoré vypľuje nadšenie. Napríklad môj hit Lady Karneval sme dali dohromady za 25 minút," prezradil Zlatý Slávik pred rokmi.



Táto skladba bola preložená a prespievaná v neuveriteľných tridsiatich šiestich jazykoch! A čo o hite povedal jeho samotný autor?

"Pesničku sme vymysleli v úplnej eufórii... Jiří Štaidl Karlovi sľúbil, že pesničku na festival bude mať do rána hotovú. Tak sme sa zišli s Jiřím Štaidlom u mňa v byte, urobili si žúr a vtom volal Karel Gott. Obaja sme mu klamali, že už to máme. O štvrtej hodine rannej nás našťastie pobozkala múza. Stačilo, aby Jiří povedal dve slová. To prvé bolo "lady" a to druhé "karneval". Keď bol v najlepšom, zasadol som k piánu a ráno bola naša Lady na svete."

"Tridsať minút, ako hovorí Karel Gott, je prehnaných. Tuším však, že za hodinu a pol sa pesnička naozaj narodila. Karolovi sme ju potom zahrali a spoločne dotvorili do troch minút," odhalil Karel Svoboda, pár rokov pred svojou smrťou. Nečakaný nápad sa nakoniec dočkal slávy a obľúbenú melódiu si pohmkáva už niekoľká generácia...

Ako píše portál Šíp, Karel Gott za svoju dlhú kariéru vydal desiatky albumov, naspieval neuveriteľných stoviek piesní a poslucháčom sa zapísal do sŕdc nielen v Česku či u nás na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách. Paradoxom je, že svoje skladby si Gott sám nikdy nepísal, texty aj melódie mu vždy vytvoril niekto iný. Výnimkou je napríklad pieseň Trezor z roku 1964, na ktorej sa majster podieľal.

Halle Berryová: "prvý orgazmus som si privodila sama v jedenástich"
Herečka Halle Berryová (54) sa rozhovorila o svojom sexuálnom živote. Prezradila okrem iného, ​​ako začala spoznávať svoju sexualitu, aj kedy dosiahla prvý orgazmus, informuje portál iDnes. Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Timotej Dudka