Rúška nefungujú, potvrdili dánski vedci
24 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič

Štúdia prestížneho centra Rigshospitale zistila minimálny rozdiel nákazlivosti na koronavírus pri nosení a nenosení rúška. Uviedla agentúra Tass.ru.


V Dánsku považujú ochranné rúška proti COVID-19 za neúčinné. Tamojší vedci zistili, že pri bežnom sociálnom styku sú v podstate nefunkčné. Uviedlo lekárske centrum Rigshospitalet


Štúdia popredného dánskeho lekárskeho strediska zistila, že samotné rúško ​​účinne nechráni osobu pred ochorením na koronavírus. Štúdie sa zúčastnilo viac ako 6 tisíc ľudí. Jedni rúška používali, druhí naopak nie.


Štúdia začala ešte v marci a apríli tohto roka. Vtedy ešte nebolo nosenie rúšok úplne bežné. Podľa lekárskeho centra však bola väčšina miest hromadného stretávania sa ľudí zatvorená. Analýza získaných údajov ukázala, že medzi účastníkmi štúdie, ktorí nepoužívali rúška, bolo infikovaných 2,1 %. Medzi ľuďmi „s ochranou“ ale podobne až 1,8 %.


Imunita na Covid-19 je dlhšia ako tri mesiace. Liečba plazmou ešte nie je preukázaná, tvrdí imunológ
Okolo imunity ľudí, ktorí prekonali Covid-19, zostáva stále veľa nezodpovedaných otázok. Podľa imunológa Václava Hořejšího z Ústavu molekulárnej genetiky Akadémie vied ČR by mohla trvať aj oveľa dlhšie, než doteraz uvádzané tri mesiace, informuje... Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Timotej Dudka

Na základe takého malého rozdielu dospeli teda odborníci k záveru, že rúška nie sú veľmi vhodné ako osobné ochranné prostriedky. „Štúdia nepotvrdzuje očakávané 50 % zníženie pravdepodobnosti nákazy u nositeľov rúšok. Naznačuje stupeň ochrany na úrovni možno 15 až 20 %,“ tvrdí Rigshospitale. Štúdia zároveň nevylúčila, že rúško vlastne ​​vôbec nechráni pred možnou nákazou.


Autori zároveň upresňujú, že ich pôvodným cieľom nebolo študovať účinnosť rúšok ako prostriedku na prevenciu prenosu nákazy na zdravých ľudí z už infikovaných. Tiež nesledovali účinnosť rúšok v podmienkach nemožnosti zachovania sociálnej vzdialenosti.


Preto ani nebolo úmyslom Rigshospitalet vyvracať ani potvrdzovať tvrdenie, že „rozsiahle používanie rúšok je efektívnym spôsobom na zníženie šírenia infekcie Sars-CoV-2".


Juraj Čurný: Matovič nie je osobnostne spôsobilý byť premiérom
Známy hudobný konzultant a moderátor Juraj Čurný to už nevydržal a napísal otvorene svoj názor na premiéra. „Dostávame sa totiž pomaly ale isto do situácie podobnej istej krajine v juhovýchodnej Ázii kde o Vašom osude môže rozhodnúť aj skutočnosť,... Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Petra Demková