V Európe už padajú rozsudky, ktoré dávajú za pravdu odporcom rúšok
16 | 11 | 2020 I Petra Demková

Po Čechách a už aj v Nemecku padol prelomový rozsudok ohľadom nosenia rúšok. Súd v meste Düsseldorf vyhovel v zrýchlenom konaní žalobe občana mesta, proti povinnosti nosenia rúška. Potvrdia to isté nakoniec aj súdy na Slovensku?


Štefan Harabin už niekoľko mesiacov vyhlasuje, že občania na Slovensku nemajú povinnosť nosiť rúška a neexistuje právny predpis, ktorý by ich  tomu viazal, či mohol nútiť.


Tvrdí: „Povinnosť nosenia rúšok je štátom organizované mučenie, ktoré zariadil Matovič. Minimálne od začiatku júna tohto roka tvrdím, že občania Slovenska nemajú ani len právnu povinnosť nosiť rúška, lebo je to evidentne mučenie v zmysle čl. 3 Štrasburského dohovoru o základných ľudských právach a slobodách. Túto povinnosť na Slovensku uložil iba Mikas, nie minister zdravotníctva. V Česku, s ktorým máme vzhľadom na spoločnú štátnosť aj skoro identickú právnu úpravu v tomto smere, to uložilo dokonca ministerstvo zdravotníctvo a súd ju zrušil ako nezákonnú.“

„Netreba zabúdať, že Slovensko, Česko, ale i Nemecko sme v EÚ, kde platí pre všetkých spoločne CHARTA ZÁKLADNÝCH PRÁV EURÓPSKEJ ÚNIE“, upozorňuje Štefan Harabin.

Vedec Čekan prichádza s riešením, ako ďalej v boji s pandémiou. Vypočuje ho premiér? 
Napriek tomu, že premiér v piatok na tlačovke tvrdil, že iné riešenia, ako lockdown a testovanie antigénovými testami neexitujú, zdá sa, že predsa len sú aj iné možnosti. Jeden z nich predstavil biochemik Pavol Čekan. Prichádza s podrobným návrhom,... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Petra Demková


O rozhodnutí českého súdu sme už v Hlavnom denníku
AKTUÁLNE: Český súd zrušil vládne nariadenie, ktoré prikazuje nosiť rúška
Mestský súd v Prahe vydal nečakaný rozsudok. Svojím rozhodnutím zrušil opatrenie ministerstva zdravotníctva, ktoré zakazovalo pohyb bez rúška vonku i v budovách. Zatiaľ však zostáva v platnosti a rezort má čas na jeho opravu do 21.... Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Natália Sollárová
. Rovnako najnovšie rozhodol aj súd v Nemecku. V meste Düsseldorf súd vyhovel v zrýchlenom konaní žalobe architekta Johannesa Engelhardta proti povinnosti nosenia rúška. Povinnosť prekrytia dýchacích ciest platí v Nemecku od 9. novembra.

„Neverím na účinok rúšok. Veď sami virológovia už v marci tvrdili, že nič neprinášajú. Preto som išiel k súdu“, citoval architekta Engelhardta nemecký denník Bild.

V odôvodnení súdu k rozhodnutiu sa píše, že nariadenie o povinnosti nosiť rúško je príliš neurčité. Občanovi nie je jasné, kde a kedy sa na neho vzťahuje povinnosť nosenia rúška. Sudcovia majú pochybnosti aj o regulácii vzdialenosti 5 metrov, pretože ide ďaleko za hranicu 1,5 metra, ktoré vedci odporúčajú ako bezpečnú vzdialenosť pri šírení koronavírusu.

Tento verdikt súdu však platil najprv iba pre žalobcu. Ten však následne podal ďalšiu  žalobu, v zastúpení mnohých občanov. Následne mesto Düsseldorf  zrušilo s okamžitou platnosťou povinnosť nosiť rúško pre všetkých občanov.

Jochen Lober, právny zástupca Johannesa Engelhardta verí, že výsledkom sa budú inšpirovať aj ďalší, „tento rozsudok ma byť určitým signálom pre ostatné mestá a ukazuje, že si lokálni politici nemôžu robiť čo chcú“, poznamenal Lober.

Ľudia na Slovensku už protestujú proti tejto vláde
V nedeľu 15. novembra sa uskutočnil sviečkový pochod proti vláde Igora Matoviča. Asi 2000 tisíc ľudí prišlo pokojným spôsobom vyjadriť svoju nespokojnosť a frustráciu zo situácie, ktorá na Slovensku nastala. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič