Matovič už nezvláda konflikt so Sulíkom a nezvláda už ani pandémiu
24 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Nečakane vysoký nárast infikovaných na nový koronavírus eskaluje aj napätie medzi dvoma kedysi kamarátmi, Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom a vôbec to nevyzerá tak, že by sa tak skoro mohol skončiť. Ba práve naopak.


Všimol si to aj politológ Jozef Lenč, ktorý, rovnako ako verejnosť či obaja kohúti. spomína na ich kamarátske časy a na začiatok ich spoločného vládnutia, keď natočili krátke video zo Sulíkovej kuchyne pri varení gnocchi. Teraz je ale stav medzi nimi, mierne povedané, na vojnovej nohe, píše o tom aj portál hnonline.sk
Niektoré reakcie Matoviča sú detinské

Základ sporu vidí politológ už počas prvej vlny pandémie. „Richard Sulík spochybňoval niektoré kroky Igora Matoviča, a strana SaS je na tom vďaka svojej komunikácii preferenčne výrazne lepšie,“ pomenúva Lenč základ sporu, ktorý upozorňuje aj na to, že obaja mali spolu konflikty i v roku 2011, keď Sulík vyhodil Matoviča z poslaneckého klubu SaS. „Je teda možné, že niektoré veci, ktoré si teraz vyhadzujú na oči, pretože ten konflikt je veľmi osobný, môžu mať počiatky už v tom roku 2011,“ myslí si politológ.

Podľa Lenča sú reakcie premiéra príliš osobné a istým spôsobom nehodné politiky. „Je možná ešte jedna vec, ktorá ten konflikt oživila, a to sú vyjadrenia Richarda Sulíka o tom, že on bude ten, čo bude radiť Matovičovi. Tvrdil, že ľudia sa nemusia báť, že bude premiér, pretože tu bude on ako skúsený politik.“ Lenč si myslí aj to, že Matovič sa viac zblížil s Borisom Kollárom, pretože majú v parlamente podobné poslanecké kluby. „Také tie detinské reakcie Igora Matoviča, a to bez toho, že by som sa chcel zastávať Richarda Sulíka, sú za hranou. Celkovo ten konflikt negatívne pôsobí na spoločnosť a nie len na dôveru vlády, ale aj na celý systém demokracie,“ dodáva politológ s dovetkom, že ľudia očakávajú od vlády, že problémy bude riešiť, nie ich vytvárať.

Matoviča dobehla jeho prchkosť, Sulík „hviezdi“
Je krásne sledovať, ako Matoviča dobehla jeho prchkosť... Tá v kombinácii s jeho pomstychtivosťou a ješitnosťou tvorí jedovatý koktail, ktorým sa sám priotrávil. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Petra Demková

Sulík to raz môže „presoliť“ a to bude zlé

Verejnosť si iste spomína na nedávne ultimátum Igora Matoviča, ktoré adresoval Sulíkovi, keď mu dal za úlohu vymyslieť plán na zvládnutie pandémie. „Rozhodne by premiér nemal dávať ministrovi nejaké domáce úlohy. V rámci kompetencií, ktoré sú vo vláde, je predseda vlády síce osoba, ktorá reprezentuje vládu a jeho odvolanie je odvolaním vlády, ale nie je v pozícii toho, ktorý úkoluje iných členov vlády a dáva im domáce úlohy. Z tohto hľadiska to nie je opäť normálne. Je to ďalšia ukážka toho, ako ten konflikt Matovič nezvláda,“ vraví politológ na margo skutočne divného správania premiéra a dodáva, že situácia môže preferenčne vyhovovať predsedovi SaS, no nemusí to takto trvať večne. Sulík to raz môže „presoliť“ a nakoniec sa to stane pre voličov demotivujúce, pozerať sa stále na konflikty.
Nahnevaní voliči a stále obľúbený „Pelle“

Popri konflikte dvoch kohútov vo vláde v tichosti rastú odídenci zo Smeru-SD, ktorí si založili vlastnú stranu Hlas-SD. Lenč dodáva, že netreba zabúdať na to, že Peter Pellegrini bol populárnym predsedom vlády a v rebríčkoch popularity mal porovnateľné percentá s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Na druhej strane je to politika Igora Matoviča, ktorá ľudí hnevá, a tí si to spájajú so všetkými stranami vo vláde. Potom hľadajú stranu v opozícii, kde ale nemajú veľmi na výber, pretože ísť k Ficovi a Kotlebovi myslím, nechce nik,“ konštatuje politológ na tému nárastu preferencií strany Petra Pellegriniho.

Podľa Lenča ale netreba zabúdať ani na to, že je tu veľký zásobník voličov, ktorí chcú voliť sociálnu demokraciu. Smer mal svojho času 40 % a títo voliči sa na Hlas pozerajú ako na lepšiu stranu a lepšiu voľbu ako je Smer. Pre Pellegriniho novú stranu je teda súčasných 20 % viac ako pohodlná štartovacia plocha, dodáva na záver portál hnonline.sk.

Matovič upadá, Kiska zlyhal, Sulík provokuje, Fico sa radikalizuje a Pellegrini z toho ťaží
Pred voľbami sa mojkali, po nich sa hašteria ako deti na pieskovisku. Reč je o lídroch koaličných strán OĽaNO a SaS. Hnutie Igora Matoviča však po voľbách stráca na obľube medzi ľuďmi, čo sa prejavuje aj na vyjadreniach jeho lídra. Ako sú na tom... Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.