Hnutie Sme rodina presadila, aby sa rekreačné poukazy  nezdaňovali
23 | 11 | 2020 I Aneta Leitmanová

Návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý bol predložený na októbrovej parlamentnej schôdzi, mal okrem iného zaviesť aj odvody a zdanenie rekreačných poukazov.Proti sa postavilo hnutie Sme rodina a jeho ministri Milan Krajniak a Andrej Doležal.


Ak by uvedený návrh prešiel, k zdaneniu malo dôjsť od januára 2021. Našťastie, odvodové a daňové povinnosti sa na rekreačné poukazy vzťahovať nebudú.

Rekreačné poukazy sa na Slovensku celkom slušne zabehli. V roku 2019 ich uplatnením stúpol počet prenocovaní domácimi turistami a tržby vybraných ubytovacích zariadení o takmer 20 %. V súčasnosti je to teda dobre zavedený systém, ktorého fungovanie si vyskúšali všetci - zamestnávatelia, zamestnanci aj ubytovacie zariadenia.

Podľa dnes platnej právnej úpravy sa na rekreačné poukazy nevzťahujú daňové povinnosti ani odvody (zdravotné a sociálne poistenie) – to platí pre zamestnávateľa, ako aj pre zamestnanca. V súčasnej ekonomickej kríze by plánované zdanenie znamenalo jediné - prehĺbenie problémov firiem, ale zároveň by tento krok išiel aj proti zamestnancom. Proti zdaneniu sa okamžite postavili viaceré stavovské organizácie vrátane Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Zdá sa, že Kollár povedal o svojej nehode pravdu, aj keď vyznela dosť absurdne
Predseda parlamentu vo videu z nemocnice vysvetlil, ako to bolo s jeho haváriou. Zdá sa, že zvolil radšej nepríjemnú pravdu, ktorá môže na mnohých pôsobiť absurdne. Život ale často píše tie najabsurdnejšie príbehy. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Aneta Leitmanová


Politické strany vládnej koalície, s výnimkou Sme rodina, ale zostali ticho a opozícia sa už tešila na ďalší lapsus koalície, na ktorom si zgustne a z ktorého vytlčie pekný politický kapitál. Len predstavitelia Sme rodina preukázali svoj sociálny rozmer a postavili sa tvrdo a jednoznačne proti zdaňovaniu poukazov. Zdá sa teda, že hnutie sa aj v týchto ťažkých ekonomických časoch snaží robiť sociálnu politiku a hájiť záujmy ľudí.

Svedčí o tom ich doterajšia prosociálna politika a jej konkrétne výsledky – len nedávno boli schválené 13. dôchodky, vďaka hnutiu došlo aj k odčineniu nespravodlivosti žien ročníkov 1957 – 63 pri ich odchode do dôchodku. Zrušenie doplatkov za lieky je už len otázkou krátkeho času. Do parlamentu je už pripravený aj zákon o exekučnej amnestii, ako aj novela stavebného zákona potrebná na výstavbu nájomných bytov.

Rekreačné poukazy sú dnes najjednoduchšou a najrýchlejšou pomocou pre náš cestovný ruch, ktorý je súčasnou krízou postihnutý úplne najviac zo všetkých odvetví. Preto ich zachovanie v súčasnej podobe, teda bez odvodovej a daňovej povinnosti, je dôležitým momentom pre všetkých „zúčastnených“ – pre firmy, zamestnancov a v neposlednom rade pre ubytovacie zariadenia, ktoré možno aj práve vďaka ich využívaniu prežijú tieto ťažké časy.

Kollár sa nenechá Matovičom vydierať. Verí však v dohodu na generálnom prokurátorovi
Predseda Národnej rady (NR) SR a líder Sme rodina Boris Kollár verí, že v koalícii bude dohoda na spoločnom kandidátovi na generálneho prokurátora (GP). Zároveň však odkazuje, že jeho hnutie sa vydierať nenechá. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | tasr