Desivá predpoveď: Čaká nás najtuhšia zima za posledných sto rokov!
23 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V posledných rokoch si už zvykáme, že letá sú mimoriadne teplé a zimy skôr bez snehu a s menšími mrazmi. Klimatológovia ale varujú, že toto sa má počas tejto zimy zmeniť.


Nasledujúce zimné obdobie by nemalo byť len studenšie ako inokedy, ale dokonca najchladnejšie za posledných 100 rokov! Zhodli sa na tom podľa portálu bajecnezeny.sk jednoznačne všetci klimatológovia.
Bude zima, akú sme tu už veľmi dávno nemali

Paradoxne na to nebude mať vplyv globálne „otepľovanie“, ale to, že naša planéta vstupuje do nového klimatického cyklu. Už v najbližších dňoch by sme sa mali teda dočkať zimy, na ako si možno nepamätajú ani naši prastarí dedovia a babičky. Citeľne ochladzovať by sa podľa klimatológov malo začať už v novembri, ba v decembri by sa mal teplomer stabilne držať na hodnote -5 stupňov celzia,

Vedci tiež predpovedajú, že počas tejto zimy bude znížená slnečná aktivita, aká bola naposledy niekedy v 50-tych rokoch minulého storočia! „Dážď, trnitý sneh, silný vietor a nízke teploty. Majte doma teplé oblečenie a ak je to možné, zateplite si príbytok, pretože zima bude dlhá,“ varuje klimatológ James Madden.

Klimatická zmena: Čo Antarktický „ľadovec súdneho dňa“ znamená pre planétu
Ľadovec Thwaites sa topí alarmujúcou rýchlosťou a vyvoláva obavy spojené so stúpajúcou hladinou mora Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Mário Martinka

Za poriadnu zimu môže teplejší Tichý oceán

Hlavným dôvodom nadchádzajúcej chladnej zimy má byť, paradoxne, nárast teploty v Tichom oceáne, ktorá prudko vzrástla o jeden stupeň, čo viedlo k vytvoreniu ľadových arktických más vzduchu po celej Európe. Chladný severný vietor teda v najbližších niekoľkých mesiacoch „poteší“ nielen takmer celú Európu, ale dokonca i Áziu.

Aj z tohto dôvodu nás snehové záveje potrápia počas celej zimy, by dokonca aj v marci. V januári a vo februári by mala byť bežná „teplota“ na hodnote -25 stupňov Celzia. Keďže ani leto nebolo v tomto roku veľmi teplé, predpovede vedcov sú dosť pravdepodobné, takže sa všetci radšej pripravme na mimoriadne tuhú zimu, píše v závere portál bajecnezeny.sk.

Je to potvrdené! Zažili sme extrémne teplé desaťročie
Posledných desať rokov sme mali rekordne teplé počasie. Potvrdila to Svetová meteorologická organizácia (WMO), spadajúca pod OSN. Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová