Päť európskych štátov sa dohodlo na výrobe stredne ťažkého vrtuľníka pre NATO
23 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Päť členských krajín NATO podpísalo dohodu o výrobe vrtuľníka novej generácie pre Severoatlantickú alianciu, ktorým stratégovia plánujú nahradiť existujúce flotily od roku 2035.


Francúzsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Taliansko a Grécko podpísali vyhlásenie o zámere zúčastniť sa na programe, nazvanom „Rotorcraft Capability novej generácie“, alebo NGRC. Viac informuje portál defensenews.com.

V nadchádzajúcich rokoch budú títo partneri spolupracovať na vývoji „úplne novej generácie vrtuľníka“, ktorý by nahradil rôzne stredné viacúčelové flotily rotorových lietadiel, u ktorých sa predpokladá odchod do dôchodku v rokoch 2035 až 2040. Program sa začal pri príležitosti stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO.

„Investovaním našich zdrojov a nasmerovaním našich rozvojových iniciatív cez mnohonárodný rámec zabezpečujeme, aby spojenci boli vybavení najlepšími dostupnými kapacitami, čo pomáha udržiavať technologický náskok NATO,“ uviedla vo vyhlásení zástupkyňa generálneho tajomníka NATO Mircea Geoanăová.

V Rusku sa do výroby dostávajú bezkonkurenčné technológie pre vrtuľníky
Podľa výrobcu sa unikátny dopplerov rýchlomer dostáva do výstroja pre vrtuľníky Mi a Ka. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Deklarácie o zámere sú nezáväzné dokumenty a počiatočné úsilie o spoluprácu je v zásade otvorené pre ďalších spojencov a partnerov NATO, s výhradou súhlasu existujúcich účastníkov, uviedol vysoko postavený úradník NATO v e-maile pre Defense News.

Podrobnosti vrátane nákladov, podielu práce medzi piatimi národmi a konkrétnych časových harmonogramov ešte neboli zverejnené. Predpokladá sa, že ministri obrany zo zúčastnených krajín podpíšu do roku 2022 právne záväzné memorandum o porozumení pre úvodnú koncepčnú fázu.

Medzitým spojenci vypracujú plán spolupráce na definovanie, vývoj a nasadenie vrtuľníka novej generácie. Úradník NATO poznamenal, že bude rozhodujúce „získať intelektuálny základ pre právo na výrobu NGRC“ a že diskusie do roku 2021 o vytvorení počiatočného spoločného vyhlásenia o požiadavkách nebudú vyžadovať „značné“ kapitálové výdavky.

Slovensko môže od USA dokúpiť vrtuľníky Black Hawk za 50 miliónov dolárov
Alternatívou k Black Hawkom môže byť podľa ministra aj nákup ľahších vrtuľníkov. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | SITA


Úsilie v budúcom roku poskytne „silný východiskový bod pre účastníkov diskusie a návrh následnej koncepčnej fázy a dohody o súvisiacich požiadavkách na financovanie na nasledujúce roky,“ uviedol predstaviteľ NATO.

Ako výrobca stredne ťažkého viacúčelového vrtuľníka by táto nová spoločnosť pomáhala spojencom NATO v misiách vrátane zabezpečovania špeciálnych operácií a prepravy malého a stredného nákladu a vojakov v operačných regiónoch. Vrtuľníky by sa využívali aj pri lekárskej evakuácii, pátraní a záchrane a protiponorkovej vojne.

Americká armáda prostredníctvom výberového konania Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA) popri tom stupňuje požiadavky na svoj vlastný nový stredný viacúčelový vrtuľník. Ponuky sa očakávajú koncom roku 2020. Bell a tím Boeing-Sikorsky už vytvorili technologické modely a očakáva sa, že nové stroje bude možné nasadiť do roku 2030.

Rezort obrany zverejnil utajenú zmluvu na vrtuľníky Blackhawk za stámilióny eur
Vrtuľníky v celkovej hodnote 235 miliónov eur nakúpil v roku 2015 vtedajší minister obrany Martin Glváč. Zmluva však podliehala režimu utajenia, čo sa zmenilo až s nástupom nového vedenia rezortu. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok